A város pénzéből is támogatják a polgármester jó barátjának híroldalát - Átlátszó

9 fotón szerepelt Muraközi István, Berettyóújfalu fideszes polgármestere a 16 oldalas önkormányzati havilap júniusi számában. Az Átlátszó cikke szerint a Fidesz politikusainak minden nyilvános tevékenységét nyomon követik a helyi – részben vagy egészben közpénzből működő – sajtótermékek, míg az ellenzéki hangokat igyekeznek elhallgatni.
atlatszo.hu

Augusztus 11-én írt az Átlátszó arról, hogy a berettyóújfalui önkormányzati média, vagyis a Berettyó TV és a Bihari Hírlap nevű havilap (mindkettőt az önkormányzat által fenntartott Berettyó Kulturális Központ működteti), továbbá az önkormányzattal szerződéses viszonyban lévő, Gulyás Lenke vállalkozó tulajdonát képező Berettyóhír nevű hírportál rendszeresen megjeleníti a Fidesz helyi politikusainak tevékenységét, miközben alig ad teret a helyi ellenzéki hangoknak.

Az Átlátszó cikke szerint a Bihari Hírlap 16 oldalas júniusi számában például 9 fotón és 7 cikkben szerepel Muraközi István (Fidesz) polgármester – habár ezt az Átlátszó nem emeli ki, de Vitányi István (Fidesz), a választókerület országgyűlési képviselője is számos felvételen látható. (Egy hasonló debreceni történésről egyébként éppen augusztus 11-én számoltunk be az olvasóinknak.)

Az oknyomozó portál megszólaltatta Szántai László (Mindenki Magyarországa Mozgalom) berettyóújfalui önkormányzati képviselőt, aki független jelöltként indul az őszi ellenzéki előválasztáson. „Jómagam lassan hétéves független önkormányzati képviselői munkám során többször kezdeményeztem a helyi közszolgálati Bihari Hírlap szerkesztőségénél azt, hogy képviselői mivoltommal kapcsolatosan, az abban a körben végzett munkámról, tapasztalataimról, véleményemről írást jelentethessek meg. Sajnos mindannyiszor hosszasan körülírt, de elutasító választ kaptam” – közölte az Átlátszóval a képviselő, akinek mindössze azt engedélyezték, hogy évente egyszer, más képviselőkkel együtt 3 ezer karakterben írjon a munkájáról.

A cikk megemlékezik arról is, hogy az önkormányzat a város vezetése által beküldött hírek megjelenítéséért 2014. január 1. és 2021. július 31. között összesen 3,33 millió forintot fizetett ki a Berettyóhír nevű hírportál tulajdonosának, Gulyás Lenkének, aki saját bevallása szerint évtizedes barátságot ápol Muraközi István polgármesterrel.
Az Átlátszó azt is megemlíti, hogy az oldalon évek óta fut egy fizetett hirdetés, amely a városvezető feleségének cégét reklámozza. Ezek nem mellékes információk, hiszen a lap szerint a Berettyóhír közösségi oldala tudósít Muraközi minden programjáról, kormánypárti képviselőktől származó tartalmakat közöl, ellenzéki politikusokat bíráló posztokat oszt meg, illetve minden olyan rendezvényről beszámol, amely erősíti a kormánypárt politikai narratíváját.

További részleteket az Átlátszó cikkében olvashatnak.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.