MÁSIK FŐVÁROS

Magyar rulett

A kormányrendelet azt feltételezi, hogy a magyar kormány számára fontos rendezvények idején a delta vírusvariáns itthon felfüggeszti a több országban máris pánikot keltő terjedését.

„2021. augusztus 20-22. között az Országos Kórházi Főigazgatóság utasítására az oltások beadása országos szinten szünetel. Azon oltakozók részére, akik ezekre a dátumokra kaptak esetleg időpontot, soron kívüli időpontot biztosítunk a következő hétre” - tudhattuk meg a Telex közvetítésével a Honvédkórház honlapjáról néhány napja.

Szerettem volna hozzátenni, hogy a bejelentés a magukat illetékesnek tekintő debreceni honlapokon ugyancsak szerepel, de magam nem leltem nyomát. A városi önkormányzat honlapján a Minden, ami a koronavírussal kapcsolatban Debrecenben fontos! címszó alatt, még közelebbről a Gondoskodó város alfejezetben február 25-ei dátummal az Ügyeleti ellátás Debrecenben a koronavírus-veszélyhelyzet idején felsorolást találtam.

Háttérben virágkocsi – Debrecen, 2020. augusztus 20.
Koppányi Szabolcs

Ugyan február óta legalább két tucat esetben változtak a járványügyi szabályok, oltópontok nyíltak, majd zártak, mégis alapból azt gondolom, hogy a hiányzó információknak mégis szerepelniük kell valahol a honlapon. Bizonyára én kerestem rossz helyütt. Merthogy az ilyen névvel feltüntetett oldalakon mindenképpen és szemszökő helyen és módon ott kellene lenniük.

Igaz, ha egyébként már a megjelölt dátumok előtt sem működött a városban oltópont (de működött), akkor valóban nem jelent sok újdonságot, hogy ezeken a napokon sem fogadnak pácienseket. Bár éppenséggel a miniszterelnöki bejelentés szintén megért volna néhány sort és helyi vonatkozású kiegészítést Debrecenben: „Bejelentette, ’készenléti oltás lesz’, nem maradnak tehát az oltópontok, hanem csak néhány kijelölt hely, oda kell menni annak, aki oltást akar, ezt az új rendszert pedig hamarosan be is vezetik...”

Tehát, visszatérve városunkba, akár annak hírei között szerepeltetni kellene, méghozzá folyamatosan, bő két hónapja, hogy nálunk működik-e és hol továbbra is oltópont. Avagy az érdeklődő forduljon ez ügyben is háziorvosához, akit nem mellesleg, hol negligáltak szakmailag a járványkezelés során, hol szigorú „hatósági” jellegű feladatokat róttak ki ráj: „A háziorvosoknak minden héten pénteken be kell számolniuk arról, hogy hány oltatlan idős beteget kerestek fel azon a héten és mennyit sikerült meggyőzni közülük a vakcina szükségességéről - számolt be róla a Telex.” Nem véletlenül vetődött fel sokukban a kérdés: „Kérdezem én, ha rendesen akarom ellátni a betegeimet, hogyan fér bele az időben az, hogy közben házaló ügynököt játsszak? - kérdezte a lap egyik forrása.”

Debrecen, 2020. augusztus 20.
Koppányi Szabolcs

Tudom, aki a legutóbbi időben akart oltakozni, az tájékozódott vagy jobb esetben tájékoztatták, hová kell mennie. Ugyanakkor, amennyiben gyakorlatilag egy fillérbe, s különösebb fáradtságba sem kerül a helytálló és naprakész a nyilvános tájékoztatás, ennyi erővel akár azt is megvalósíthatták volna. Mindenekelőtt a helyi polgárokért sok vonatkozásban felelős és érdekeiket megtestesítő önkormányzat közlendői között. Különösen olyan címszó alatt, hogy „Minden, ami Covid-ügyben Debrecenben fontos...”

Igaz, a hivatalos városi honlap azt sem találta fontosnak közölni, hogy „A kormány könnyít a járványügyi szabályokon az augusztus 20-i ünnepségsorozat, a budapesti fogathajtó-Eb, valamint az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kedvéért. A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint ezeken az eseményeken nem kell betartani a hatályban lévő járványügyi intézkedéseket, a programok bárki számára szabadon, korlátozások nélkül látogathatók.

Debrecen, 2020. augusztus 20.
Koppányi Szabolcs

A kormányrendelet az augusztus 18. és 22. között rendezett állami és önkormányzati eseményekre is vonatkozik. A fogathajtó Európa-bajnokságot szeptember 2. és 5., míg a pápa látogatásával egybekötött Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust szeptember 5. és 12. között tartják Budapesten.”

Maga a tény, hogy a kormányrendelet feltételezi: a magyar kormány számára fontos rendezvények idején a delta vírus itthon felfüggeszti több országban máris pánikot keltő terjedését, nehezen minősíthető. Néhányan megtették, s amelyekkel találkoztam, egyik sem találta benne az ésszerűség szikráját sem. Különösen annak fényében kérdéses az átgondoltsága, hogy ekkortájt térnek haza például külföldről a nyaralók, akiknek tavaly a nyakába varrták az járvány őszi belobbanását. Az alaposabban vizsgálódó szakemberek bebizonyították, hogy nem ők, hanem hazai eredetű gócpontok terjesztették, de ettől az idegenforgalom mindig potenciális és kiemelten veszélyes terjesztési mód lehet. Akár egy sportesemény, akár egy vallási kongresszus esetében. Ugyanakkor abból a szempontból valóban „csupán” elvi, kormányzati szemléletmódot tükröző jelentősége van - legalábbis ebben a pillanatban - a járványügyi intézkedések felfüggesztésének, hogy aligha akad ma Magyarországon olyan polgár, aki képes lenne felsorolni a még érvényben lévő korlátozó intézkedéseket. Ezek ugyanis olyan hektikusan, ellentmondásokkal terhesen, követhetetlenül változtak tavasz óta, hogy a legelszántabban jogkövető állampolgár is lemondott követésükről.

Debrecen, 2020. augusztus 20.
Koppányi Szabolcs

Ugyanakkor előre azt sugallni, egy múlva hónap is olyan lesz a járványhelyzet, hogy nem lesz helyzet, az amolyan orosz, illetve esetünkben magyar rulett szintű kockázatvállalás. Hisz a járvány eddigi története azt mutatja, hogy akár rövid egy-két hét alatt ijesztően súlyosbodhat a helyzet. Ugyanakkor az sem feledhető, hogy tavaly télelőn és tavasszal a kormány hónapokat késett olyan korlátozások bevezetésével, amelyeket a hozzánk hasonló, adott esetben jobb adatokkal rendelkező, akár szomszédos országok megtettek.

Ezt idén ősszel szintén hatalmában marad elkövetni, de azért reméljük, nem ez ismétlődik újfent. Leginkább abban reménykedünk (bár szinte kizárható), hogy egyáltalán nem kellenek majd korlátozások. Viszont ha lesznek, talán nem az lesz a fő szempont, hogy a szükséges intézkedések bezavarnak-e néhány, már eddig is tízmilliárdokkal kitömött magyarországi rendezvény sikerébe. Példának okáért a vadászati világkiállítás időpontja már nagyon belesik abba az időintervallumba, amelyben a szakemberek világszerte nagy esélyét látják a járvány országokon átívelő megerősödésnek.

Debrecen, 2020. augusztus 20.
Koppányi Szabolcs

Visszatérve városunkba, az önkormányzati hírportál szerint naponta háromszázötvenen (interneten, plusz a helyszínen jelentkezők) kapják meg a harmadik oltást a Kenézyben. Minden nap 300 időpontot nyitnak harmadik adag oltására (interneten), a foglaltság 100 százalékos. A bevezetőben idézett információ szerint eredetileg az augusztus huszadikával kezdődő három napra, ahogy az országban bárhol, alighanem itt szintén lehetett korábban jelentkezni oltásra. S mivel Debrecenben az idézett hír szerint néhány napja a jelentkezési arány 100 százalékos volt, akkor - amennyiben jól számolunk - most nagyjából kilencszáz oltásra jelentkezőnek kell új időpontot felkínálni az illetékeseknek. Ennek megtörténtéről szintén nincs nyilvánosan elérhető információnk, de remélhetőleg ettől függetlenül már meg is tették.

T. Szűcs József jegyzetsorozata itt olvasható: MÁSIK FŐVÁROS.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.