„Debrecen az ország vezető városa” – Idén Kósa Lajos mondott beszédet Szent István szobránál

A képviselő szerint az első magyar király egyben az ország legnagyobb államférfija. Kósa történelmi eszmefuttatásában a Magyar Királysághoz képest „teljesen más civilizációs hagyományokat követőknek” nevezte az osztrákokat.
Rajtad is múlik, meddig végezheti a dolgát a Debreciner. Kattints a képre!
debreciner.hu

Közelegnek a 2022-es országgyűlési választások. Ettől bizonyára nem teljesen független, hogy a nemzeti összetartozás napja után augusztus 20-án is olyan önkormányzati ünnepséget szerveztek Debrecenben, amelyen nem Papp László (Fidesz), a város polgármestere mondott beszédet, hanem Kósa Lajos (Fidesz) parlamenti képviselő.

Galéria: 2021. augusztus 20. – Debrecen (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Koppányi Szabolcs
A Dósa Nádor téri rendezvényen mintegy 250-300-an vettek részt. A Szent Efrém Férfikar által énekelt Himnuszt egy perc néma csend előzte meg, azt követően pedig Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita, Fekete Károly református püspök és Palánki Ferenc római katolikus megyéspüspök áldották és szentelték meg az új kenyeret. Az aktus kapcsán a jelenlévők számára emlékezetes maradhat Fekete szójátékokkal tarkított beszéde. Az egyik mondata így hangzott például: „Ki vagyunk éhezve a nagyobb darab kenyérre, ezért még kenyerespajtásainkkal szemben is megkockáztatjuk, hogy ravaszul lekenyerezzük őket, vagy éhbérrel szúrjuk ki a szemüket”.
Koppányi Szabolcs

Az áldás-szentelés és a kenyérdarabok körbehordása után ismét a férfikar énekelt, majd mikrofon elé lépett Kósa Lajos. A politikus szerint azon államférfiak alatt, akik építették az országot, gyarapodott a nemzet, a magyar családok biztonságban tudhatták magukat, az ország pedig tekintélyt vívhatott ki magának Európában. Kósa szerint mindig vannak ugyanakkor olyanok, akik „rontják” az országot, alattuk veszélybe kerülnek a munkahelyek, nincs biztonság, évről évre rosszabbul élünk, az állam elveszi, amit megkeresünk, az ország pedig csendes kiszolgálója a birodalmi törekvéseknek.

Kósa Lajos
Koppányi Szabolcs

I. Istvánt a legnagyobb országépítőnek nevezte Kósa. Szerinte az általa elvégzett munka meghatározza a mai életünket is, így ő gyakorolta a legnagyobb hatást a Kr. u. 1000 óta élt magyarságra. Történelmi összegzésében Kósa úgy fogalmazott: az országalapítás utáni 500 évben a világ egyik legsikeresebb királysága volt Magyarország, de aztán elveszítettük a függetlenségünket „teljesen más civilizációs hagyományokat követő hatalmaktól”. Ezek Kósa szerint a törökök, az osztrákok és az oroszok voltak.

Koppányi Szabolcs

Kósa szerint azoknak, akik István követőinek vallják magukat, nem lehet más a feladatuk, mint az ország gyarapítása „anyagi erőben, társadalomban, közösségekben és lélekszámban”, miközben figyelniük kell arra, hogy az ország legyen biztonságos, független, szabad, az állampolgárok pedig egyre kevesebbet adózzanak a munkájuk után.

Koppányi Szabolcs

A politikus kifejtette, hogy szerinte István a legnagyobb magyar államférfi is volt egyben, az intelmei pedig ma is aktuálisak. Megjegyezte, hogy ma már választjuk a vezetőinket, így mi döntünk arról, gyarapodás vagy sorsrontás érje az országot. Kósa szerint ezek közül most Debrecent az előbbi jellemzi: „Debrecen közössége együttműködve olyan építést, olyan csodát vitt véghez, ami miatt Debrecen az ország vezető városa, a legjobban fejlődő városa”.

Kósa Lajos beszéde után az önkormányzat, valamint a pártok és civil szervezetek jelenlévő képviselői megkoszorúzták Szent István szobrát. Ellenzéki pártok nem voltak a koszorúzók között.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.