fizetett politikai hirdetés fizetett politikai hirdetés
fizetett politikai hirdetés

Elkezdődött az ajánlásgyűjtés az ellenzéki előválasztásra – Hajdú-Bihar megyében indul átlagosan a legtöbb jelölt

21-en vehették fel az íveket, közülük 9-en a DK vagy a Momentum jelöltjei, 9 személyt további négy szervezet indít, három független is ringbe száll.
Rajtad is múlik, meddig végezheti a dolgát a Debreciner. Kattints a képre!
debreciner.hu

Közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz ma, augusztus 23-án az ellenzéki összefogást alkotó hat párt: a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd. Ebben bejelentették, hogy augusztus 22-én lejárt az utolsó nyilvántartásba vételi kérelem hiánypótlási határideje, ezzel kialakult az előválasztás jelöltjeinek végleges listája.

Országosan 7 miniszterelnökjelöltet (Dobrev Klára, Ecsenyi Áron, Fekete-Győr András, Jakab Péter, Karácsony Gergely, Márki-Zay Péter és Pálinkás József), 13 jelölő szervezetet és 265 jelöltet vettek nyilvántartásba. A 106 választókerületből 11-ben már eldőlt az egyéniben induló ellenzéki képviselő-jelölt kiléte, ezeken a helyeken ugyanis mindössze egy jelölt indul. 45 választókerületben lesz két induló, 50-ben pedig három vagy több személy is rajthoz áll.

Felkészülni, vigyázz…! Olvasd a Debreciner VÁLASZTÁS 2022 rovatát!

A közlemény szerint választókerületenként átlagosan Hajdú-Bihar megyében indulnak a legtöbben, Komárom-Esztergom megyében pedig a legkevesebben. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, Hajdú-Biharban a hat választókerületben összesen 21-en indulnak, a közös ellenzéki egyéni jelöltségért tehát átlagosan 3,5 politikus verseng.

A hatpárti közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy – ahogyan erről korábban mi is beszámoltunk – a jelöltek ma kezdhették meg az ajánlások gyűjtését (a képviselőjelölteknek 400-ra, a miniszterelnök-jelölteknek 20 ezerre van szükségük). Az egyéni jelölteket az adott választókerületben lakcímmel (azt nem írják, hogy ez csak állandó lakcím lehet, vagy az ideiglenest is elfogadják-e), a miniszterelnök-jelölteket pedig a magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgárok ajánlhatják. Az ajánlóívek leadási határideje szeptember 6. 10 óra. Az előválasztás első fordulóját a talpon maradt jelöltek között szeptember 18-26. között rendezik, online és személyesen is lehet majd szavazni.

Az ellenzéki összefogás közleménye kitér arra is, hogy tanácskozási joggal bevették a Liberálisokat, az MMM-et, az Új Kezdetet és az ÚVNP-t is az Országos Előválasztási Bizottságba.

Az összefogásban részt vevő hat párt vezetői egy közös videóban az előválasztáson történő részvételre buzdítják az ellenzéki szimpatizánsokat.

A legtöbb saját jelöltet a DK és a Momentum indítja Hajdú-Bihar megyében

A Momentumtól kaptuk azt a közleményt tegnap, amelyben a párt bejelentette, hogy országszerte közel 250 helyszínen kezd ajánlásgyűjtésbe. 56 saját jelölt mellett 8 civilt fogadtak be (független jelölteknek kötelező volt megjelölniük, hogy melyik frakcióhoz csatlakoznának győzelmük esetén).

A hajdú-bihari indulók
Debreciner

Ha csak a saját jelölteket nézzük, Hajdú-Bihar megyében 4 indulójával a második helyen áll a Momentum, a DK ugyanis 5 politikusával áll rajthoz. A közösen jelölteket állító MSZP és Párbeszéd szintén 4 indulót állított ki, utánuk pedig a Civil Fórum következik három debreceni aspiránssal. A Jobbik és az Új Világ Néppárt egy-egy politikusával száll be a küzdelembe, továbbá három független (Hegedüs Péter, Szántai László és Tömöri Zsolt Sándor) is elindul. Az összefogásban részt vevő pártok közül egyedül az LMP nem indít senkit a megyében.

Ők kezdhették meg az ajánlások gyűjtését Hajdú-Bihar megyében:

1-es számú választókerület:
Fábián István (jelölő szervezetek: MSZP, Párbeszéd – frakció: Párbeszéd)
Illés-Rácz Mariann (jelölő szervezet: Civil Fórum – frakció: Jobbik)
Pálinkás József (jelölő szervezetek: Jobbik, MMM, ÚVNP – frakció: ÚVNP/Jobbik)
Szabó Bence (jelölő szervezetek: LMP, Momentum – frakció: Momentum)
Varga Zoltán (jelölő szervezet: DK – frakció: DK)

2-es számú választókerület:
Fülep Olivér (jelölő szervezet: Civil Fórum – frakció: Jobbik)
Mándi László (jelölő szervezetek: Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd – frakció: Momentum)
Vaszkó Imre (jelölő szervezet: DK – frakció: DK)

3-as számú választókerület:
Kosztin Mihály (jelölő szervezetek: MMM, Momentum – frakció: Momentum)
Salamon Gergő Dávid (jelölő szervezetek: Jobbik, LMP – frakció: Jobbik)
Szabó Zsolt (jelölő szervezet: Civil Fórum – frakció: Jobbik)
Szórádi Sándor (jelölő szervezetek: MSZP, Párbeszéd – frakció: Párbeszéd)
Szörényi Károly (jelölő szervezet: DK – frakció: DK)

4-es számú választókerület:
Bihary Judit (jelölő szervezetek: MSZP, Párbeszéd – frakció: MSZP)
Szabó Patrik (jelölő szervezet: DK – frakció: DK)
Szántai László (jelölő szervezetek: Jobbik, LMP, MMM, Momentum – frakció: Momentum)

5-ös számú választókerület:
Bangóné Borbély Ildikó (jelölő szervezetek: DK, MSZP, Párbeszéd – frakció: MSZP)
Kiss László (jelölő szervezetek: Jobbik, LMP, MMM, Momentum – frakció: Momentum)

6-os számú választókerület:
Hegedüs Péter (jelölő szervezetek: Jobbik, LMP, MMM, Momentum, MSZP, Párbeszéd – frakció: Jobbik)
Tóth József (jelölő szervezet: DK – frakció: DK)
Tömöri Zsolt Sándor (független – frakció: Momentum)

(A korábbi cikkeinkben a jelöltek neve mellett különállóan tüntettük fel a jelölő és a támogató szervezeteket. Mivel az előválasztás hivatalos honlapján a szervezők minden formációt jelölő szervezetként szerepeltetnek, ezért a továbbiakban mi is ezt az eljárást alkalmazzuk.
A tablónkban látható fotók forrása szintén az előválasztás hivatalos oldala.)

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.