fizetett politikai hirdetés fizetett politikai hirdetés
fizetett politikai hirdetés

„Viták nélkül nincs értelme az előválasztásnak” – interjú az aHang Hajdú-Bihar megyei koordinátoraival

Az előválasztás civil szervezőinek nincs rálátása a pártaktivisták számára, pedig nélkülük nem lehet majd lebonyolítani a szavazást. Lénárt Attila és Völgyesi Márton szerint Hajdú-Biharban akár az ellenzéki választók 30-40 százaléka is részt vehet ezen a voksoláson, amelyre a 2019-es budapesti főpolgármesteri előválasztással ellentétben már nem kell regisztrálnia a szavazóknak.
Rajtad is múlik, meddig végezheti a dolgát a Debreciner. Kattints a képre!
debreciner.hu

Országszerte szeptember 18-26. között rendezik az ellenzéki előválasztás első fordulóját, amelyen eldől, hogy melyik országgyűlési egyéni választókerületben (OEVK) ki fogja képviselni az ellenzéki összefogást a 2022-es parlamenti választásokon, továbbá az is, hogy mely három miniszterelnök-jelölt jut be az október 4-10. között tartandó második fordulóba. Az előválasztás szervezésében nemcsak a hat kezdeményező párt (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd), hanem civilek is részt vesznek. Magyarország első ilyen országos kezdeményezéséről az aHang Hajdú-Bihar megyei koordinátorait, Lénárt Attilát és Völgyesi Mártont kérdeztük.

Völgyesi Márton és Lénárt Attila
Polgár Tóth Tamás

Pontosan mi a szerepe az aHangnak az előválasztásban? És mi az önök funkciója személy szerint?

Völgyesi Márton: Azzal kezdeném, hogy mi nem az aHang szerepe. Fontos leszögezni, hogy nem szerepünk segíteni egyetlen jelöltet és az ellenzéki pártokat sem. A feladatunk a magyarországi demokratizálódási folyamatok elősegítése, a civil társadalom támogatása, és a politikai képviselet lehetőségéhez való hozzájuttatása. Konkrétabban az aHang és a mi feladatunk is az előválasztás koordinálása, a civil felügyelet biztosítása.

Lénárt Attila: A pártok nyilvánvalóan ellenőrzik majd egymást, de nekünk is feladatunk, hogy ahol tudunk, ott legyünk, és biztosítsuk a választás tisztaságát.

Más civil szervezetek is részt vesznek az előválasztásban?

Lénárt Attila: Országos szinten az aHang több más szervezettel együtt tagja a Civil Választási Bizottságnak (itt külön kiemelném a Tabumentes Országmentés Egyesületet, valamint a Számoljuk Együtt Mozgalmat), helyben pedig a NyomtassTe Is! vesz még kifejezetten részt civil oldalról az előválasztásban, egy előválasztási különszám terjesztésével.

Völgyesi Márton
Polgár Tóth Tamás

Milyen viszonyban vannak a pártok által létrehozott Országos Előválasztási Bizottsággal (OEVB) és a pártok által működtetett helyi bizottságokkal (HEVB)?

Völgyesi Márton: Az OEVB-vel nincs szorosabb kapcsolatunk, de mindketten tagjai vagyunk a hat hajdú-bihari HEVB-nek. Nagyon jó kapcsolatot ápolunk a többi taggal.

A rendszerben hogyan illeszkedik egymáshoz az OEVB és az aHang?

Lénárt Attila: Az aHang országos vezetése folyamatos kapcsolatban van az OEVB-vel.

Völgyesi Márton: Illetve július 20-a óta az aHangnak is van delegáltja az OEVB-ben.

A feladatkörök tekintetében nincs átfedés?

Lénárt Attila: Igen, mondhatjuk, hogy nincs átfedés.

Lénárt Attila
Polgár Tóth Tamás

Hogyan vehet részt valaki választóként az előválasztáson? Mire van szükség ehhez?

Lénárt Attila: Menjen el, és szavazzon. Ha ezen túl is szeretne segíteni, jelentkezhet önkénteskedni a sátrakba, ellenőrizni a szavazás tisztaságát.

Nem kell majd regisztrálni?

Lénárt Attila: Nem.

A 2019-es budapesti előválasztások egyik vitás pontja a regisztráció kérdése volt. Hogyan sikerült kikerülni a regisztrációt?

Lénárt Attila: Azonosításhoz egyedül egy fényképes igazolványra, valamint a lakcímkártyán szereplő vonalkódra lesz szükség. Ez a módszer teljesen biztonságos és az anonimitás feltétele is teljesül.

Odamegy valaki egy sátorhoz a szavazás napján, és leadja a voksát? Ennyi?

Lénárt Attila: Mindenekelőtt aláír egy értéknyilatkozatot. Utána a sátorban dolgozó önkéntes ellenőrzi a választó személyazonosságát egy fényképes igazolvány alapján, majd leolvassa a lakcímkártyája vonalkódját. A választó megkapja a két szavazólapot (külön az egyéni jelöltekét, külön a miniszterelnök-jelöltekét), amelyeknek szintén leolvassák a QR-kódját, hogy be lehessen azonosítani, mikor és hol lettek leadva. Ezt követően csak elvonul, ikszel és bedobja a lapokat az urnába.

Völgyesi Márton: Nagyon fontos tudni, hogy a lakcímkártya leolvasása is csak a duplikációk elkerülése érdekében szükséges, nem visszakövethető a szavazó személyazonossága.

Lénárt Attila: Így van, azt fogják tudni leellenőrizni, hogy szavazott-e már az illető, de a választás után ezeket az adatokat egyből törlik.

Felkészülni, vigyázz…! Olvasd a Debreciner VÁLASZTÁS 2022 rovatát!

Mi lesz az online szavazással? Hogyan akadályozzák meg, hogy valaki többször is leadja a szavazatát?

Lénárt Attila: Online sátor lesz, lényegében ugyanolyan, mintha valaki bemenne egy rendes sátorba: a választónak egy kamera segítségével be kell fotóznia az igazolványait, majd videón fogja fogadni egy szavazóbiztos.

Völgyesi Márton: Van egy várólista. Ugyanúgy fogadnia kell egy szavazóbiztosnak, mint személyesen. Amint lesz egy szabad ember, akinél szavazhat, 15 perce lesz a választónak leadni a szavazatát.

Polgár Tóth Tamás

Hány szavazópontot fognak kialakítani a személyes szavazásra Hajdú-Bihar megyében? Ezek közül mennyi lesz Debrecenben, és mennyi azon kívül?

Völgyesi Márton: Kijelenthető, hogy az összes településre megpróbál eljutni az előválasztás legalább mobilsátorral, egy háromórás időintervallumban. Ezeket olyan központi helyeken állítják majd fel, ahol jobban el lehet érni a lakosságot. Nagyobb településeken többször is lesz mobilsátor, valamint a választókerületek legnagyobb településein fix sátrak is lesznek.

Az, hogy a nagyobb településeken hosszabb, a kisebb településeken rövidebb ideig lesz lehetőség a személyes szavazásra, nem jelenti a kistelepüléseken élők diszkriminálását?

Lénárt Attila: Sajnos korlátozottak a kapacitások. Sem az ellenzéknek, sem a civil szervezeteknek nincs kapacitása arra, hogy ott tudjunk lenni folyamatosan minden településen.

Hány ember dolgozik Hajdú-Bihar megyében az előválasztás megszervezésén? Közöttük mennyien vannak a civil aktivisták és mennyien a pártok delegáltjai? Sátranként hányan fognak részt venni a szavazatszámlálásban?

Völgyesi Márton: Folyamatosan zajlik a pártaktivisták toborzása, az ő számukra nekünk nincs rálátásunk, de feltehetőleg nem lesz gond a sátorönkéntesek számával. Ha most lenne a szavazás, egy kicsit még bajban lennénk, de bízunk benne, hogy a következő néhány hétben, a nagyszabású országos kampánynak köszönhetően lesz elég önkéntes. A képzéseinket is úgy terveztük, hogy azok is tudjanak csatlakozni, akik az utolsó pillanatban jelentkeznek segíteni, például a vidékről visszatérő debreceni egyetemisták.

Polgár Tóth Tamás

Jelenleg hányan vannak az aktivisták?

Völgyesi Márton: Ezt nem tudjuk megmondani.

És a civilek, valamint a pártaktivisták arányát?

Lénárt Attila: Egyáltalán nem látunk rá a pártaktivisták számára. A sátrakban egyébként majd két ellenérdekelt párt aktivistájának kell ott lennie, és ha van rá mód, egy civilnek. Úgy hisszük, hogy Hajdú-Bihar megyében ott tudunk lenni civilként mindenhol, tudjuk ellenőrizni a szavazás tisztaságát.

Völgyesi Márton: Ha ott lesznek a civil aktivisták, nem lesz gond a választás lebonyolításával.

Kik és hogyan döntöttek a szavazási pontok számáról és helyszíneiről?

Völgyesi Márton: A HEVB hatásköre ennek a letárgyalása. Ezt követően a tervek az OEVB elé kerülnek, amely meghozza a végső döntést.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Hogyan tudják biztosítani, hogy az előválasztást ne lehessen meghekkelni, és az ellenzéki jelöltekről valóban a később ellenzékre szavazó választók döntsenek?

Völgyesi Márton: Nem tartok a szervezett hekkeléstől, hiszen a kormánypártnak is az lenne az érdeke, hogy minél kevesebben vegyenek részt az előválasztáson, ezzel bagatellizálni a jelentőségét.

Lénárt Attila: Elképesztő szervezést igényelne, hogy egy szervezet beleszóljon az előválasztásba, erre még a Fidesznek sincs kapacitása. Másrészt minden jelöltet befogadtak valamelyik ellenzéki frakcióba, ezzel biztosították a pártok, hogy ne legyenek vállalhatatlan jelöltek.

Mekkora részvételre számítanak választókerületenként? Mekkora részvétel mellett jelenthető ki, hogy az adott előválasztás eredménye tükrözi az ellenzéki választók akaratát?

Lénárt Attila: Örülnék neki, ha a választópolgárok 10 százaléka részt venne.

Az összes választásra jogosult, vagy az ellenzéki szavazók 10 százaléka?

Lénárt: Az összes választópolgár 10 százaléka.

Völgyesi Márton: Ha az ellenzéki szavazók 40 százaléka megjelenne, az már jó eredmény lenne.

Lénárt Attila: Én már 30 százalék esetében sem lennék elkeseredve.

Polgár Tóth Tamás

Van ennek realitása? A budapesti főpolgármesteri előválasztáson sem volt ilyen magas a részvétel.

Lénárt Attila: Ez egy országos kampány lesz. Tudjuk, hogy Budapest politikailag aktívabb, de egy országos kampány nagyon sokat tud lendíteni a dolgokon, ezért én optimista vagyok. Hajdú-Biharban egyébként könnyebb dolgunk van, mint néhány másik megyében, mert viszonylag kevés a település, vannak nagyobb városok, ahol könnyebb lebonyolítani egy szavazást.

A települések száma azonban nagyon egyenlőtlenül oszlik meg: míg Debrecen 2 és fél választókerületre tagozódik, addig a berettyóújfalui 4-es OEVK-ban található a megye településeinek nagyjából a fele. Ez milyen problémákat okoz? Hogy lehet ott megoldani a szavazósátor körbeszállítását például?

Lénárt Attila: Az összes településre nem fog tudni eljutni a sátor, erre nincs kapacitás.

Völgyesi Márton: A települések 70-80 százalékába fog eljutni.

A pártok többször elmondták, hogy olyan előválasztást szeretnének, ahol személyes részvétellel is lehet szavazni. Van vészforgatókönyvük arra az esetre, ha ősszel újra berobban a járvány, és a kormány nem engedélyezi a gyülekezést?

Lénárt Attila: Az aHang által fejlesztett technikai keretrendszer lehetőséget ad a teljesen online lebonyolításra.

Völgyesi Márton: Voltak korábban elképzelések arra is, hogy hogyan biztosítsuk a szavazást azoknak, akiknek nincs internetük, és nem tudnak személyesen sem szavazni, de ezeknek a megvalósítására sajnos megint csak nincs kapacitás.

Lesznek előválasztási viták az egyes választókerületekben?

Lénárt Attila: Igen, az 1-esben és a 2-esben a Partizán szervezi, de szeretnénk a többiben is tartani. A vitákat alapvetően a HEVB-k fogják megszervezni, és bízunk abban, hogy független médiumok, mint a Debreciner segítségével igazi minőségi, amerikai mintájú előválasztási vitákat tudunk tartani. Úgy nem mehet le előválasztás, hogy nincsenek viták, anélkül nincs értelme.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.