Idén is járványügyi protokoll nélkül indul a tanév – A Civil Közoktatási Platform szerint a kormány nem segíti a rászorulókat

A civilek rögtönzésekre, egymásnak ellentmondó utasításokra, az Operatív Törzs lassú döntéseire számítanak a szakértők és a kormány szerint is hamarosan kezdődő negyedik járványhullám idejére.
A Civil Közoktatási Platform (CKP) augusztus 26-án közleményben tájékoztatta a Debrecinert arról, hogy Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár egyelőre nem válaszolt a CKP augusztus 23-i keltezésű levelére, amelyben a közoktatással foglalkozó civileket tömörítő ernyőszervezet a szeptember 1-én induló új tanév járványügyi protokolljáról, valamint a tervezett intézkedésekről és előírásokról érdeklődött. Orbán Viktor miniszterelnök eközben augusztus 21-én a Kossuth Rádióban már arról beszélt: „kopogtat” a koronavírus-járvány negyedik hulláma.

A CKP hangsúlyozza, habár mindössze néhány munkanap maradt a tanévkezdésig, az intézmények még mindig nem kaptak semmilyen utasítást a koronavírus elleni védekezésre, továbbá a fertőzések esetén teendő intézkedésekre vonatkozólag. „Minden jel arra mutat, hogy ezen a nyáron sem készült semmilyen protokoll, amelyet a különböző járványügyi helyzetekben követni kellene, továbbra is rögtönzések, naponta változó, egymásnak ellentmondó utasítások várhatóak a járvány súlyosbodása esetén” – írta közleményében a CKP.

A platform azt valószínűsíti, hogy a diákokat nem fogják tesztelni sem a tanévkezdéskor, sem rendszeresen, a tanév folyamán. Az intézmények szerintük nem kapnak útmutatást arra vonatkozóan, hogy hány iskolapolgár megbetegedése esetén kell majd átállniuk a jelenlétiről a digitális oktatásra. Úgy látják, a szakképzéssel ellentétben a köznevelésben dolgozó intézményvezetők nem kapnak majd döntési jogosultságot az átállásra és a zárásra, az operatív törzs döntéseire pedig továbbra is napokig kell majd várni, ezzel veszélyeztetve a járványgócok kialakulását. A CKP szerint a közoktatásban idén sem lesz valódi, kiterjedt kontaktkutatás, a szülők pedig sok intézményben továbbra sem tudhatják meg, ha fertőzötteket találnak az iskolában.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A közlemény szerint online oktatás esetén a rászorulók várhatóan ezúttal sem kapnak eszközöket és internetelérést, a digitálisan tanulók nem kapnak hozzájárulást az áram- és internetszolgáltatás költségeihez. „Idén sem lesznek érdemi intézkedések a digitális oktatás során lemaradtak segítésére” – jelentette ki a CKP.

A civil szervezet szerint az ombudsman állásfoglalása ellenére lesznek olyan intézmények, amelyek nem tekintik igazoltnak a fertőzésveszély miatti hiányzást, nem segítik azokat, akiknek otthon kell maradniuk.

A rendszer tele van elhallgatással

Az Alternatív Közösségek Egyesülete (AKE) idén februárban szervezett egy kerekasztal-beszélgetést a digitális oktatás tapasztalatairól a leszakadó térségekben. L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője a rendezvényen úgy fogalmazott, hogy az oktatási rendszer tele van elhallgatással, a 2020 tavaszán bevezetett digitális tanrenddel kapcsolatban pedig sohasem fogjuk megtudni, hogy pontosan hány gyermek nem vett részt az oktatásban.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.