Újabb korábbi kollégiumhoz juthat hozzá a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. igazgatósági tagjának cége

A Kotosmann Zoltán által vezetett Héliker Ingatlan Kft. 2015-ben csaknem féláron vehette meg a Móricz Zsigmond Kollégium épületét. Akkor azt vállalta, hogy a bontás után olyan apartmanházat húznak fel, amely a magyar egyetemisták igényeit is kiszolgálja, a mostani nyilatkozatai alapján azonban úgy tűnik, hogy elsősorban vagyonos, külföldi bérlőkre számítanak.
Polgár Tóth Tamás
Szeptember 2-án ülésezik Debrecen közgyűlése, amelyen számos, a város életét komolyan befolyásoló döntést hozhat a fideszes többségű képviselő-testület. Ezek közül is kiemelkedik a volt Váci Mihály Középiskolai Kollégium Apafi utcai épületének eladása. Papp László (Fidesz) polgármester még május 31-én – a közgyűlés nevében – egyedül döntött az ingatlan értékesítéséről. A városvezető sürgősnek tekinthette az ügyet, hiszen ekkor már valószínűsíteni lehetett, hogy a járványhelyzet jelentős javulása miatt hamarosan ismét ülésezhet a testület – a kormány döntése értelmében erre június 15. óta van lehetőség.

Korábban Kotosmann visszahívását javasolta a Civil Fórum

A kiírt pályázatra egyedül a Héliker Ingatlan Kft. jelentkezett, amelynek az ügyvezetője a debreceni önkormányzati cégeket összefogó holding, a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. igazgatósági tagja, Kotosmann Zoltán. A cég a minimálisan megszabott nettó 560,5 millió forintos vételárhoz képest 51,5 millióval többet, nettó 612 millió forintot fizetne. Az előterjesztésben az ingatlan becsült értéke nem olvasható.

Váci Mihály Középiskolai Kollégium – volt
Polgár Tóth Tamás

2015-ben szintén a Héliker Ingatlan Kft. vásárolta meg az Egyetem sugárúton található Móricz Zsigmond Kollégium épületét is – akkor is egyedüli ajánlattevőként, méghozzá a becsült értéknél jóval kevesebbért: 648 millió forint helyett mindössze 364,5 milliót kellett fizetnie. Az azóta megszüntetett Népszabadság beszámolója szerint a döntés ellen a helyi ellenzék hevesen tiltakozott, az ülésen Gondola Zsolt Zoárd (Civil Fórum) Kotosmann igazgatói tisztségéből való visszahívását javasolta, Varga Zoltán (DK) pedig az eset után közleményben szólította fel lemondásra Kotosmannt. Az ügy a 2019-es önkormányzati választási kampányban is előkerült, ekkor a Momentum-Jobbik-LMP szövetség vádolta ingatlanpanamával a városvezetést.

Kiknek épül, ha megépül?

Kotosmann cége a 2015-ös győztes pályázatában azt vállalta, hogy a Móricz Zsigmond Kollégium lebontását követően egy korszerű, minden igényt kielégítő épületet húz fel, amely alkalmas arra, hogy „a Debreceni Egyetemen tanuló magyar és külföldi diákok megfelelő elhelyezését magas, szinte négycsillagos szállodai minőségű apartmanokban biztosítsa”.

Az egykori Móricz Zsigmond Kollégium helye most
Polgár Tóth Tamás

Habár 2018-ra már átadást terveztek, a lebontott kollégium helyén egyelőre nem épült fel semmi. A Haonnak idén július 11-én Kotosmann azt nyilatkozta, hogy az egyik szomszéddal lefolytatott hosszadalmas pereskedés áll a késlekedés mögött, de szeptemberben, hat és fél évvel az adásvételt követően elkezdődhet a beruházás. Az ügyvezető beszámolója szerint 84 – 55 és 80 négyzetméter közötti alapterületű – lakóegységet alakítanak ki a négycsillagos minőségű apartmanházban, amelynek a földszintjén üzleteket, a legfelső szintjén pedig hatalmas teraszú penthouse lakásokat hoznak létre. Kotosmann a lapnak azt nyilatkozta: elsősorban egyetemistákra és a Debrecenbe települt külföldi cégek dolgozóira számítanak a bérbeadásnál. Habár ezt Kotosmann nem említette, de a lakások méreteiből és a négycsillagos minőségből valószínűsíthető, hogy főként vagyonos, külföldi bérlőkkel kalkulálnak.

Polgár Tóth Tamás

A Héliker Kft. mostani győztes pályázatát a 2015-ös ügylettel ellentétben nem csatolták az előterjesztéshez, azt a polgármesteri hivatal vagyonkezelési osztályának Régi Városházán található 107. számú irodájában lehet megtekinteni.

Debrecen város közgyűlését szeptember 2-án (csütörtök) délelőtt 9 órakor, a Kölcsey Központban tartják, az esemény nyilvános, azon bármely magyar állampolgár részt vehet. Az előterjesztéseket ide kattintva lehet elolvasni.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.