VIDEÓLELET

„Lebontjuk, aztán utólag elképzeljük jobbnak és nagyobbnak…” – Térey János Debrecenről

Öt éve ő nyitotta meg az ünnepi könyvhetet Debrecenben. Ez a videó is őrzi a beszédét.

Térey János József Attila-díjas, babérkoszorús író, költő és drámaíró két éve távozott az élők sorából.

2016-ban az ünnepi könyvhetet megnyitó beszédében felidézte fiatalkori debreceni emlékeit, beszélt az egykori Nyomtató utcáról is:

„Érdemes megnézni, hülgyeim és uraim, mert szimptomatikus, mi maradt mára ebből az utcából. Egy földszintes, debreceniesen napsárga, XIX. századi házacska törtvonalú tetővel meg egy dülöngélő fakerítés. És néhány négyzetméternyi macskakő, ugye? Valahogy így szkenneltem be az emlékeim közé. Vagy már annyi sem? Megnéztem a minap. Hát annyi sem. Sőt a hajdani festői sikátor egykori nyomvonala is elenyészett a hetvenes évek erőszakolt sugárútja és a jelenkor falánk plázája alatt. (…) Mert mi vagyunk a marandandóság városa, nem győzöm eleget mondani. Józan realitás. Beletörődésre kényszerítő. Olyan pontos, annyira hitelesen debreceni mindez, önérzetre nevelő. Lebontjuk, aztán utólag elképzeljük jobbnak és nagyobbnak, mint bármikor is volt. Én a saját szülőházammal jártam így, úgyhogy tudom, miről beszélek. Szerencsére vagyunk páran, aki számára az utolsó féltégla is képes volna fölidézni a régi Debrecent.”

A teljes beszéd szerkesztett változata megjelent az Alföld folyóirat 2016. augusztusi számában, itt olvasható: Könyvbe temetkezni; és éppen Debrecenben!

A videót az egykori vagy.hu online újság munkatársa készítette.

A VIDEÓLELET gyűjteményünk korábbi darabjait itt láthatod.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.