fizetett politikai hirdetés fizetett politikai hirdetés
fizetett politikai hirdetés

„Tőlem nem fognak krumplit kapni a választás napján” – Hajdúböszörményben kampányolt Jakab Péter és Hegedüs Péter

A Jobbik miniszterelnök-jelöltje úgy látja, a harsány hangvétele nem elriasztja, hanem éppen ellenkezőleg, „felébreszti” azokat a bizonytalan szavazókat, akikre az ellenzéknek szüksége van, ha szeretné legyőzni a Fideszt 2022-ben.
Rajtad is múlik, meddig végezheti a dolgát a Debreciner. Kattints a képre!
debreciner.hu

Szeptember 2-án Hajdú-Bihar megyébe látogatott Jakab Péter, a Jobbik elnöke és előválasztási miniszterelnök-jelöltje, hogy közösen kampányoljon Salamon Gergővel, a párt képviselő-jelöltjével (3-as számú választókerület) és a Jobbik által is támogatott független Hegedüs Péterrel (6-os számú választókerület), Balmazújváros polgármesterével. Jakab és Hegedüs Hajdúböszörményben tartott utcafórumán mi is ott voltunk.

Galéria: Hegedüs Péter és Jakab Péter előválasztási fóruma Hajdúböszörményben – 2021. szeptember 2. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Polgár Tóth Tamás

A Bocskai téri rendezvényen 100-150 személy vett részt. Különösen feltűnő volt, hogy a hasonló rendezvényektől eltérően a rendőrség munkatársai nem civil ruhában, hanem uniformisban jelentek meg, rajtuk kívül pedig a közterület-felügyelet is szerepet vállalt az esemény biztosításában.

Jakab az utcafórumát azzal indította, hogy gyakorlatilag minden, erre hajlandóságot mutató résztvevővel kezet fogott, percekig tartott, mire a miniszterelnök-jelölt végigjárta a teret. Ezt követően bő félórán keresztül értékelte az ország helyzetét, vázolta fel jövőképét, és kérte a választók felhatalmazását az őszi előválasztás és a 2022-es országgyűlési választások kapcsán. A megjelenteket arra kérte, hogy egyéniben szavazzanak Hegedüs Péterre, aki néhány percben beszélt a polgármesterré választása körülményeiről, és az elítélt, de börtönbe azóta sem vonuló Veres Margit volt polgármesterről. Jakabhoz hasonlóan az ország legkomolyabb problémájaként a korrupciót jelölte meg.

Jakab Péter a fórum végén még 15-20 percig szelfizett a helyi szimpatizánsaival, rajongóival.

Az utcafórumról videót is készítettünk:

A pártelnökkel az eseményt követően beszélgettünk.

Melyek azok a kérdések, amelyekben a többi, összefogásban részt vevő ellenzéki párthoz képest eltérő álláspontot képvisel a Jobbik?

Nem a véleménykülönbségekre helyezzük a hangsúlyt. Ha van ilyen, azt a tárgyalóasztalnál szoktuk megvitatni, ez így van rendjén.

Tudna említeni egy vitás témát?

Mindig akkor állunk a nyilvánosság elé, ha valamiben meg tudunk egyezni. Nagyon fontos, hogy még véletlenül sem a vitákat helyezzük az előtérbe. Úgy vagyunk sokszínűek, hogy egyébként egységesek tudunk maradni. Ha vannak vitás, szakmai kérdések, azokat szakpolitikusok szokták letárgyalni egymással. Nagyon fontos, hogy közös programalkotásban vagyunk. Egy éve dolgoznak a szakpolitikusaink azon, hogy megtaláljuk azokat a nemzeti minimumokat, amelyekben mind a hat párt egyet tud érteni. Ezekről a nemzeti minimumokról kell beszélni, nem arról, hogy miben nem értünk egyet.

Polgár Tóth Tamás

A másik öt párt közül melyik áll legközelebb a Jobbikhoz a programalkotás terén?

Ez témánként eltérő, de minden témakörben le tudjuk fektetni azokat a közös pontokat, amikben egyet tudunk érteni, és amelyekkel az eddigieknél sokkal stabilabb Magyarországot tudunk felépíteni.

Felkészülni, vigyázz…! Olvasd a Debreciner VÁLASZTÁS 2022 rovatát!

Tudomásunk szerint a korábban tervezettnél jóval kevesebb vidéki településen, illetve sokkal rövidebb ideig lehet majd részt venni személyesen az előválasztáson. Jelent-e ez versenyhátrányt a jobbikos jelöltek és támogatottak számára? Miért ment bele a Jobbik a szavazóhelyek számának csökkentésébe?

Persze, hogy versenyhátrányt jelent, de azt el kell fogadni, hogy az ellenzéki pártok egy bizonyos büdzséből gazdálkodnak. Egy előválasztás megszervezése óriási logisztikai feladat, a nagyvárosokban az átmenő forgalom miatt sokkal könnyebb elérni a választókat, mint egy kisebb településen, ahol a sátrak kihelyezése, őrzése, az aktivisták jelenlétének biztosítása mind-mind anyagi erőforrást igényel. Lesz online szavazási lehetőség, emellett pedig igyekszünk minden településen akár aktivistákkal, akár mozgó kitelepülésekkel, akár rövidebb ideig sátorral is megjelenni, így elérni a választópolgárokat. Nehéz terep, a Fidesz is nagyon erős vidéken, a számok pedig jelenleg azt mutatják, hogy a Jobbik az a párt, amelyik meg tudja szólítani a vidék magyarságát, és be tudja csatornázni a kormányváltó erők mögé. Az elmúlt negyedévben negyedmillió új szavazót tudtunk megszólítani, jellemzően vidékről. Oda kell tennünk magunkat ahhoz, hogy ezeket a vidéki szavazókat el tudjuk érni, és el tudjuk vinni szavazni. Mindenki számára adott a lehetőség, hogy részt vegyen az előválasztáson. Arra kell felhívni a figyelmet, hogy óriási a tét. A vidéki emberek is most tudják megüzenni, hogy kit látnak alkalmasnak, kellően erősnek ahhoz, hogy legyőzze a Fideszt, és képviselje a választókat.

Polgár Tóth Tamás

A fórumon említette, hogy a harsányabb hangvételével a választókat szeretné „felébreszteni”. Nem gondolja, hogy az a politikai beszédmód, amit ön a Fidesszel szemben alkalmaz, épphogy elriaszthatja a választáson való részvételtől azokat a bizonytalanokat, akikre az ellenzéknek valószínűleg szüksége van a kormányváltáshoz? Számonkérik a Fideszen, hogy az általuk megütött hangnem és az ellenzékellenes kampányaik miatt ellenzéki aktivistákat támadnak meg. Nem tart attól, hogy ez fordítva is megvalósulhat?

Pont mi tudjuk megszólítani a bizonytalan szavazókat. Azt a réteget, amelyik eddig csak legyintett a választásra. A számok azt mutatják, hogy a Jobbik nem más ellenzéki pártok kárára erősödött, hanem a bizonytalan szavazók közül tudtunk sokakat megszólítani, pont azzal a harsány, kemény, szókimondó politizálással, amit joggal várnak el az emberek. Nem barokkos körmondatokat akarnak hallani a parlamentben a választópolgárok, hanem azt akarják hallani, hogy ott az ő problémáikról van szó, egyszerűen, érthetően, úgy, ahogy ők is elmondanák a kritikáikat a rendszer szemébe. Azt gondolom, hogy működik az ébresztés, az előválasztás győztese mögé pedig mindenkinek be kell állnia. Aki húzza a száját, finnyáskodik, annak úgy gondolom, hogy olyan nagy problémája nincs ezzel a rendszerrel. Nekem óriási problémáim vannak a rendszerrel, és a fórumokon azt tapasztalom, hogy a választóknak is.

Polgár Tóth Tamás

Mit üzen azoknak a roma választópolgároknak, akik a Jobbik múltja miatt nem bíznak a pártban, így az ellenzékben sem. Miért szavazzanak önökre?

Azért, mert a Jobbik képes változni, méghozzá jó irányba. Ezek az emberek nem alamizsnát, nem halat fognak kapni, hanem hálót. Tőlem nem fognak krumplit kapni a választás napján, viszont kapnak lehetőséget arra, hogy meg tudjanak élni a fizetésükből, felnőtt emberként pedig majd eldöntik, hogy mire van szükségük. Számukra is egy szabad, jóléti Magyarországot kínálunk. Ha valaki a régi Jobbiktól fél, azt üzenem, hogy féljen a mostani Fidesztől. Azok a gyűlölködő hangok, amelyek félelemre adnak okot, a kormánypárt táborában vannak.

Kormányra kerülésük esetén miről fog szólni az ön első három törvényjavaslata az új parlamentben?

Mindig sorrendiséget szoktak tőlünk kérni, de itt rengeteg párhuzamos intézkedésre van szükség. Helyre kell állítani az alkotmányos rendet ahhoz, hogy jogi eszközünk legyen a lehető leggyorsabban leváltani azokat a bitangokat, akik elbitorolták az országunkat és pártállamot építettek. Csatlakoztatni kell Magyarországot az Európai Ügyészséghez. Ez meg kell történjen a kormányváltást követő első napon. Ezzel bizonyítanunk kell, hogy méltók vagyunk arra a 6 ezer milliárd forintos helyreállítási alapra, amelynek a felhasználására egyetlen feltételt szabott Brüsszel: független igazságszolgáltatást. A csatlakozási szándékunkkal bizonyítani tudjuk, hogy valóban megreformáljuk az igazságügyi rendszert, ezáltal megnyílhatnak ezek a pénzügyi források. Visszaadnám a közalkalmazotti státuszt az egészségügyi dolgozóknak. A szolgáltatói jogviszonnyal egy nap alatt elüldöztek 5500 dolgozót a kivéreztetett egészségügyből. Sürgősen be kell avatkozni, mert szükségünk van ezekre az emberekre.

Polgár Tóth Tamás

Több ellenzéki vezető politikus is gyakran hangoztatja, hogy a kormányra kerülő ellenzéknek kétharmad nélkül is hozzá kell nyúlnia az alkotmányozó többséget igénylő ügyekhez. Ön mit gondol erről? Mi adhatja egy ilyen kormányzás legitimitását?

A jelenlegi kormány ilyen értelemben illegitim. Megalkották a saját alaptörvényüket, amit népszavazáson nem erősíttettek meg. Ezt követően az alaptörvényükkel is szembe menve a hatalom kizárólagossá tételére törekedtek. Ez meg is történt, kiépítettek egy pártállamot. Azok a törvények, amelyek kizárólagos hatalmat eredményeznek, még a jelenlegi alaptörvénnyel is szembe mennek, ily módon érvénytelenek. Ha ezt ki tudjuk mondani, akkor éppen helyreállítjuk a legitimitást.

Polgár Tóth Tamás

Kapcsolódó interjúk:

- „A 2006-os tüntetők közül sokan már úgy gondolják, nem pontosan volt igazuk” – Balmazújvárosban kampányolt Gyurcsány Ferenc

- „Semmiképpen nem adnék állami támogatást a MotoGP versenyekre” – interjú Kanász-Nagy Mátéval, az LMP társelnökével

- „Orbán elhitette velünk, hogy a vita rossz, márpedig jobb dolgot nem tudok elképzelni a politikában” – interjú Dobrev Klárával

- „Ha a kormány megbukik, a tisztességes fideszeseket integráljuk a 2022 utáni világba” – interjú Márki-Zay Péterrel

- „Lesznek előremutató, demokratikus viták közöttünk” – interjú Keresztes László Lóránttal

- „Kormányváltást és politikai irányváltást akarunk, nem vagyunk a Fidesz szatellitpártja” – interjú Pálinkás Józseffel

- „Szükség van egy olyan szereplőre, aki mindkét oldalnak nézi a korrupciós ügyeit” – interjú Kovács Gergellyel

- „A politikának ki kell jönnie az emberek hálószobájából” – interjú Kunhalmi Ágnessel

- „Lehet, hogy eljön az idő, amikor az Indexhez is be kéne sétálni” – interjú Fekete-Győr Andrással

- „Indulatos, szélsőséges politikai szólamok ne kerüljenek a fősodorba” – interjú Lukács László Györggyel, a Jobbik alelnökével

- „Orbán Viktor a mostani értelmetlen és veszélyes uniós szabadságharcával a saját népe ellen fordult” – interjú Szabó Tímeával

- „A színfalak mögötti dolgok szépen karbantartják a lelkiismeretemet” – interjú Szanyi Tiborral

- „Magyarországnak az az érdeke, hogy koalíciós kormányzás vezesse” – interjú Ungár Péterrel

- „Van abban erő, amikor az ember feláll és más körülmények között folytatja” – interjú Szél Bernadettel

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.