Kitől lesz itt Civaqua? Ki tárgyal a BMW-vel? Ki veszi vissza az egyetemeket? – Ilyen volt az első debreceni előválasztási vita

Két professzor, egy civil jelölt, egy országgyűlési és egy önkormányzati képviselő ütköztette nézeteit a Partizán által szervezett eseményen. A választókerület mandátumát jelenleg Kósa Lajos birtokolja.
Rajtad is múlik, meddig végezheti a dolgát a Debreciner. Kattints a képre!
debreciner.hu

Szeptember 7-én, a Debrecen külterületén található Erdőspuszta Club Hotelben tartotta Hajdú-Bihar megye első előválasztási vitáit az ország számos pontján, összesen 32 helyszínen vitákat szervező Partizán. A Debrecen északnyugati részét lefedő Hajdú-Bihar megyei 1-es számú országgyűlési egyéni választókerület (OEVK) 17 órakor kezdődő vitáján Fábián István (MSZP, Párbeszéd – frakció: Párbeszéd), Illés-Rácz Mariann (Civil Fórum – frakció: Jobbik), Pálinkás József (Jobbik, MMM, ÚVNP – frakció: ÚVNP/Jobbik), Szabó Bence (LMP, Momentum – frakció: Momentum) és Varga Zoltán (DK – frakció: DK) vett részt. A választókerületi előválasztás az ellenzék szempontjából komoly téttel bír, ugyanis a megyében 2018-ban itt szerepelt a leggyengébben a Fidesz, Kósa Lajos a szavazatok 47,36 százalékával tudott győzni.

Galéria: Ellenzéki előválasztási vita – Debrecen 1. választókerület (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Polgár Tóth Tamás

Az esemény előtt Gulyás Márton moderátor leszögezte: kifejezetten elvárják a vitát a felektől. A sorsolás alapján Fábián István, a Debreceni Egyetem volt rektora kezdte a nyitóbeszédeket. A kémikus elmondta, a parlamentben olyan emberekre van szükség, akik már tettek le valamit az asztalra, képesek felelős döntéseket hozni, és nem koptak meg a politikai csatározásokban. Szerinte ő ezeknek a feltételeknek rektori múltja, tudományos pályája és a politikától történt eddigi távolságtartása miatt maradéktalanul megfelel.

Szabó Bence az egész vita során a mindennapi élet gondjait jól ismerő jelöltként igyekezett magát pozícionálni. Szerinte a vitatkozó felek közül neki van a legnagyobb tapasztalata a hétköznapi világról, a parlamentben pedig nem az elit, hanem a „mindennapi emberek” problémáival foglalkozna.

Varga magát egyszerre ízig-vérig nyakas cívisként és devizakárosultként mutatta be, aki már látta a félelmet Kósa Lajos szemében egy közgyűlési vitában. Varga elmondása szerint a családja ad neki „muníciót” a politikai küzdelmekhez.

Pálinkás József, az MTA volt elnöke és az első Orbán-kormány oktatási minisztere egy olyan bevándorlóként jellemezte magát, aki 1977 óta él Debrecenben. Szerinte ahhoz, hogy politikai változás történjen Debrecenben, meg kell szólítani azokat a választókat, akik korábban elhitték, hogy a jelenlegi politika az emberek érdekeit képviseli.

Illés-Rácz Mariann elmondta, a Civil Fórum azoknak szeretne alternatívát kínálni, akik változást szeretnének, de egyik pártra sem szavaznának. Hangsúlyozta, hogy a választókerület mértani közepén lakik.

Mindenki támogatja a Civaquát, de van, aki szerint nem ez a legfontosabb zöld ügy

A vita első témája a klímaváltozás debreceni vonatkozásairól, konkrétabban a Civaqua-tervről szólt. Gulyás arról kérdezte a jelölteket, hogy megválasztásuk esetén egy ciklus alatt mit tudnának elérni a program megvalósításából. Az üggyel kapcsolatban éppen a vita előtti reggel jelentette be Kósa Lajos, hogy eredményes volt a kiírt közbeszerzés, a kivitelezőnek 23 hónap alatt kell megvalósítania az első ütemet.

Partizán

Szabó Bence szerint a politikai akarat a városból és a kormányból is hiányzik a Civaqua ügyében. Emlékeztetett, hogy a Momentum korábban 10 ezer aláírást gyűjtött össze a terv megvalósításáért. Garanciát vállalt arra, hogy győzelme esetén eléri az első és a második szakasz cikluson belül történő megvalósítását.

Varga Zoltán megjegyezte, hogy a Civaqua-terv 2019-ben már megjelent a Debrecen 2030 „programban”, kiemelt kormányzati beruházás, ezért meg fogják azt valósítani. Úgy véli, aki szerint csak ez a fontos a környezetvédelem terén, az becsukja a szemét. A politikus szerint ezer sebből vérzik a debreceni környezetvédelem.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Pálinkás hangsúlyozta, a Civaqua mellett fontos lenne a zöldfelületek növelése és a közlekedés jobb megszervezése.

Illyés-Rácz Mariann szerint a klímaváltozás létezéséről még nem is tudtak, amikor már elkészültek a Civaqua-programhoz kapcsolódó első tervek. Úgy látja, habár fontos a megvalósítása, a debreceniek számára nem ez a legfontosabb, hanem a parkolás és a magas szálló por koncentráció kérdése. Úgy látja, elsősorban a közlekedést kellene jobbá tenni új villamosvonalakkal Józsa és Pallag felé.

Polgár Tóth Tamás

Fábián István arra hívta fel a figyelmet, hogy még szakemberek sem tudják, pontosan hogyan fog a Nagyerdő alá kerülni a Tisza vize. Megjegyezte, Debrecenben a szennyvizet sem hasznosítják, hamarosan pedig az ivóvízellátással is problémák lehetnek.

Arra a kérdésre, hogy a jelöltek kikkel fizettetnék meg az ország zöld átállásával kapcsolatos költségeket, Pálinkás, Varga és Szabó is azt válaszolta, hogy ezt elsősorban uniós forrásokból oldanák meg, Illés-Rácz Mariann pedig azt javasolta, hogy a legnagyobb szén-dioxidkibocsátók megadóztatásával biztosítsák a szükséges keretet.

A jelöltek közül Szabó Bence, Illés-Rácz Mariann és Fábián István támogatják, Varga Zoltán és Pálinkás József azonban nem támogatják a Nagyállomás helyére tervezett intermodális központ megvalósítását.

Pártpolitika az egyetemeken

A második vitatéma a felsőoktatás privatizálásáról szólt. Arra a kérdésre, hogy visszaállamosítanák-e az egyetemeket, Varga Zoltán azt válaszolta: ez automatikusan be fog következni, ha Dobrev Klára kormányt alakít. A visszaállamosítással egyébként nagyjából minden jelölt egyetértett. Pálinkás József hangsúlyozta, hogy a legfontosabb az intézményi autonómia helyreállítása lenne, Illés-Rácz Mariann szerint pedig a visszavételt az általános iskolákkal kell elkezdeni. Fábián István pedig szorgalmazta a komplett jelenlegi alapítványi struktúra felszámolását, valamint ő is hangsúlyozta az autonómia helyreállításának szükségességét.

SM

Szabó Bence arról beszélt, hogy a Momentum jogászai szerint komoly alkotmányos és európai jogi problémák vannak a privatizálással, tehát elég lenne ezeket a szabálytalanságokat feltárni, nem lenne szükség visszaállamosításra. A politikus a téma kapcsán elmondta, kerékpáros ételfutárként többet keresett, mint egy kezdő pedagógus. Felhívta a figyelmet a hallgatói önkormányzatok felelősségére is. Problémásnak tekinti, ha a pártpolitikai szempontok határozzák meg a hallgatói önkormányzatok működését. Szabó a pártpolitika beszivárgására példaként hozta fel Körösparti Péter korábbi DEHÖK-elnök tevékenységét. Körösparti jelenleg a Debreceni Egyetem Hallgatói és Doktorandusz Képviselet elnöke.

Illés-Rácz Mariann a vitablokk végén arról beszélt, hogy aggályosnak tartja az egy év önkéntes katonai szolgálat után járó 64 felsőoktatási felvételi pluszpontot, amely szerinte egy nem létező tudást pótol, és hátrányosan érinti a lányokat a diákok körében.

Mit tennének azért, hogy a magyarok ne utálják a pártokat?

Gulyás Márton megkérdezte a jelölteket arról is, hogy támogatnák-e a Civilizáció koalíció által megalkotott „Civil minimum 2022” nevű programot. A vitán mind az öt jelölt elköteleződött a programban foglaltak mellett.

Polgár Tóth Tamás

Gulyás felvetette, hogy a civilek mellett a pártokat is érdemes lenne megerősíteni. Arra a kérdésére, hogy mivel lehetne enyhíteni a magyar társadalom pártellenességét, Pálinkás József és Szabó Bence is a példamutatás fontosságát emelte ki. Pálinkás szerint meg kell mutatni, hogy a politika szolgálatot jelent, nem üzletet, Szabó pedig arról beszélt, ha az emberek látják, hogy egy korábbi ételfutár ott lehet egy képviselő-jelölti vitán, akkor közelebb érezhetik magukat a politikához. Varga Zoltán szerint a civileknek az a szerepe, hogy tájékoztassák a pártokat a problémákról, a pártoknak pedig az, hogy ezeket a kérdéseket artikulálják. Illés-Rácz Mariann megjegyezte, a pártoknak és a politikusoknak elsősorban arra kellene ügyelniük, hogy elérhetőek legyenek az állampolgárok számára. Fábián István úgy látta, az igazán nagy probléma az, hogy a Fidesz kiiktatta a fékek és ellensúlyok rendszerét, a politikusokra pedig más törvények vonatkoznak, mint az átlagemberekre.

Ki tárgyalna a BMW-vel?

Az utolsó vitatéma a debreceni BMW-gyár ügye volt. Gulyás Márton azt kérdezte a jelöltektől: támogatják-e, hogy a BMW az eddigi mederben folytassa a gyár létesítését, vagy újratárgyalnák-e a beruházást a céggel. Abban Varga Zoltán, Szabó Bence, Pálinkás József és Illés-Rácz Mariann is egyetértett, hogy a megkezdett beruházást nem szabad leállítani, a kormánynak azonban nem szabadna ekkora kedvezményeket adnia egy nagyvállalat számára. Fábián István is támogatná az építkezés befejezését, de szerinte előbb újra kell tárgyalni a beruházást, meg kell nézni, mennyibe fog kerülni egy új munkahely, és hogy az állami befektetés mikorra és kinek is fog megtérülni.

SM

Miért éppen rá szavazzanak?

A vita végén a jelöltek záróbeszédekben agitálhatták az ellenzéki szimpatizánsokat arra, hogy őket válasszák az előválasztáson. Illés-Rácz Mariann elmondta, azért szeretne tenni a parlamentben, hogy a hétköznapokban egymás mellett tudjunk élni, szerinte a jövő kihívásai megkövetelik az egymás felé tanúsított empátiát. Fábián István azt hangsúlyozta, hogy erősíteni kell az állampolgári öntudatot, valamint megjegyezte, hogy egy felmérés szerint neki van a legnagyobb esélye legyőzni a Fidesz jelöltjét.

Felkészülni, vigyázz…! Olvasd a Debreciner VÁLASZTÁS 2022 rovatát!

Szabó Bence - aki a vita során megjegyezte, hogy a Jobbik-közeli Iránytű intézet szerint neki a legmagasabb a támogatottsága - arra kérte az ellenzékieket, hogy ha olyan képviselőt szeretnének, aki a politikát nem karrierként kezeli, hanem a mindennapi emberek életébe vinne változást, akkor szavazzanak rá. Varga Zoltán a záróbeszédében nem saját maga, hanem Dobrev Klára megválasztása mellett érvelt, a miniszterelnök-jelölt nevét két perc alatt ötször mondta ki. Pálinkás József azt hangsúlyozta, hogy őt a helyi közösség elfogadja, a jelöltek közül pedig egyedül képviseli a konzervatív-liberális értékeket.

Az egyéni választókerületek ellenzéki jelöltjeiről döntő előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között tartják. Online és személyesen is lehet majd szavazni.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.