Függetlenként sem indulhat Fábián István az előválasztáson – Az MSZP szerint fájó döntés, de Szabó Bencét támogatják

Az Országos Előválasztási Bizottság a volt rektort arról tájékoztatta, hogy a Párbeszéd visszavonta a befogadó nyilatkozatát. Az MSZP helyi szervezete azt írja, támogatják Fábiánt abban, hogy az ellenzék kormányra kerülése után „meghatározó feladatot” kapjon.
Fábián István
Koppányi Szabolcs

Ahogy arról szeptember 10-én beszámoltunk, az MSZP-Párbeszéd és a Momentum közötti előválasztási megállapodások eredményeképpen – ahogy hivatalos közleményükben fogalmazták – „Karácsony Gergely és az MSZP-Párbeszéd szövetség” a továbbiakban a Momentum jelöltjét támogatja három országgyűlési választókerületben, köztük a hajdú-bihari egyesben, azaz visszaléptették Fábián Istvánt, a Debreceni Egyetem volt rektorát, aki korábban már megszerezte a hivatalos jelöltséghez szükséges számú választópolgári ajánlást, s az Országos Előválasztási Iroda állásfoglalása szerint is indulhatott (volna) az előválasztáson. Az MSZP-Párbeszéd közleményének indoklása szerint az alku által érintett helyeken a leginkább támogatott, legrátermettebb, leghitelesebb jelölteket akarták megtalálni és közösen támogatni.

Fábián István visszaléptetése után a Debreciner érdeklődésére elmondta, váratlanul érte a döntés, valamint megjegyezte, hogy a hitelességet nem kellene összekeverni a népszerűséggel, mert ezt valaki esetleg sértésként élheti meg.

Felkészülni, vigyázz…! Olvasd a Debreciner VÁLASZTÁS 2022 rovatát!

A volt rektor az elmúlt napokban több közösségi médiás hozzászólásában is jelezte: függetlenként is elindulna az előválasztáson, ha ezt az ellenzéki összefogásban részt vevő hat párt által megalkotott szabályzat engedi. Megkérdeztük ezért szeptember 12-én az Országos Előválasztási Bizottságot (OEVB), hogy milyen lehetőségei vannak Fábiánnak. Szerettük volna azt is megtudni, hogy kik dönthetnek egy nyilvántartásba vett jelölt jelölésének visszavonásáról.

Az OEVB a megkeresésünkre nem reagált, Fábián István ugyanakkor egy szeptember 13-i Facebook-bejegyzésében bejelentette: őt arról tájékoztatták, nem indulhat el az előválasztáson, mivel a Párbeszéd visszavonta a frakcióbefogadási nyilatkozatát, amely szükséges az induláshoz. „A visszavonást nem kell indokolni, és ha jól értem, indoklás nem is volt” – írta a volt rektor, hozzátéve: az őt korábban ajánló és támogató, majd mögüle kisoroló pártok eljárása nem összeegyeztethető az ízlésével. Fábián a bejegyzése végén megjegyezte: azok után, amiket az elmúlt hónapokban látott az ellenzéki pártok közötti viszonyrendszerből, erősen aggódik az ország jövőjéért.

Fábián István
Koppányi Szabolcs

Kapjon „meghatározó feladatot”

Az MSZP debreceni szervezete szeptember 14-én reagált a történtekre. Közleményükben azt írták: az ellenzéki pártok és mozgalmak közös fellépése sok kompromisszumot és áldozatot követelt, ezek ugyanakkor eltörpülnek a feladat nagysága, a rezsim leváltása mellett.

„Az elmúlt időszakban Debrecent is érintő nehéz döntések születtek, s el kell ismernünk, hogy a döntések meghozatala kapcsán – az azt megfogalmazók szándékával szöges ellentétben álló – félreérthető mondatok is napvilágot láttak” – írja a debreceni MSZP. A közleményükben hangsúlyozzák: Fábián István tisztességes, becsületes, hiteles ember, akire mindig számíthatnak a demokrácia barátai. Mint írják, ezért is támogatták eddig az előválasztáson, és támogatják továbbra is abban, hogy az ellenzék választási győzelme után „meghatározó feladatot kapjon a demokratikus Magyar Köztársaság vezetőitől”.

„Egy fájó és nehéz döntés megszületett, a feladat világos: az MSZP a Momentum jelöltjét, Szabó Bencét támogatja az előválasztáson” – zárult a közleményük.

Az 1-es számú választókerületben az előválasztáson résztvevő jelöltek jelenleg:
Illés-Rácz Mariann (jelölő szervezet: Civil Fórum – frakció: Jobbik)
Pálinkás József (jelölő szervezetek: Jobbik, MMM, ÚVNP – frakció: ÚVNP/Jobbik)
Szabó Bence (jelölő szervezetek: LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd – frakció: Momentum)
Varga Zoltán (jelölő szervezet: DK – frakció: DK)

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.