Holokauszttagadásért elítélt volt jobbikos politikussal toboroz stoppolásra a debreceni Fidesz

Videókkal is támogatja a Gyurcsány és Karácsony megállítását forszírozó petícióját a közösségi hálón a kormánypárt. De kivel?

A Fidesz debreceni szervezete utcai az aláírásgyűjtések és politikusaik közösségi posztjai mellett lakosságinak tűnő videókkal is támogatja a párt országos aláírásgyűjtési kampányát. Szeptember 15-én egy olyan videót posztoltak, amin Ágoston Tibor agitál. A kormánypárt debreceni kávézójában – van ilyen Debrecenben – készült felvételhez azt írták, hogy „nagy meglepetésünkre a Jobbik korábbi oszlopos tagja, Ágoston Tibor is betért hozzánk. Ágoston mintegy 1500 napon keresztül tüntetett Gyurcsányék ellen a Kossuth téren civil társaival”.

Arról nem tettek említést a debreceni fideszesek, hogy Ágoston volt az első Magyarországon, akit nyilvános holokauszttagadásért jogerősen elítélt a bíróság.

Debreceni Törvényszék - nemzeti szocialista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása - 2016. március 30.

A Debreceni Törvényszék ma tartott nyilvános ülést a nemzeti szocialista vagy kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása miatt Ágoston Tibor ellen indult büntetőügyben.

Kemecseiné dr. Hársfalvi Klára, a másodfokú büntetőtanács elnöke szóbeli indokolása során kifejtette: az elsőfokú bíróság helyesen állapította meg a tényállást, indokolási kötelezettségének eleget tett, s a bűncselekmény minősítése is törvényes volt. Ágoston Tibor 2014 januárjában, amikor hollókamuként és hollókasztként beszélt a holokausztról egy nyilvános debreceni rendezvényen, megvalósította a nemzeti szocialista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása bűntettét.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom debreceni alapszervezete 2014. január 12-én a Don-kanyarnál elhunyt katonákra emlékezett Debrecenben, a Medgyessy sétányon lévő katonai emlékműnél. A rendezvényt 24 rendőr biztosította, az eseményen 30-40 hallgató vett részt. Közterület lévén a közelben bárki észlelhette az eseményt, így a rendezvény nagy nyilvánosság előtt zajlott. A megemlékezésen többek között Ágoston Tibor, a Jobbik debreceni önkormányzati képviselője is felszólalt, két megemlékezést megemlítve. A vádlott szándékos szótévesztéssel és gunyoros hangnemben a holokausztról azt mondta: “Magyarország 2014-ben két nagy rendezvényre, megemlékezésre készül. Az egyik a magyar áldozatok, a hősök, az elesettek, a másik pedig a hollókamu, bocsánat hollókaszt. Még mindig nem jó. A holokaszt – szándékos volt, elnézést kérek érte – és annak áldozataira való megemlékezés” – hangzott el a beszédben.

A beszédről készült videofelvételt valaki egy videomegosztó oldalra töltötte fel, így széles nyilvánosság számára vált elérhetővé a beszédben tett kijelentés, ezáltal Ágoston Tibor sértő szavairól nagy nyilvánosság szerzett tudomást. A kinyilatkozás alkalmas volt arra, hogy felháborodást, megbotránkozást váltson ki azokban, akik elkötelezettek az Alaptörvény által elismert és védett értékek mellett. A másodfokú bíróság sem tudta elfogadni a vádlott azon védekezését, miszerint ez csak egy szerencsétlen megfogalmazás volt.

Ágoston korábban a debreceni közgyűlés jobbikos önkormányzati képviselője is volt. Ténykedésének országos visszhangja, többek között a hvg beszámolója megőrizte, hogy roma fiatal támogatása ellen szólalt fel. „Azt javasolta, hozzanak neki létre egy felzárkóztató programot Rostás Winnetou néven.”

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.