hirdetés hirdetés
hirdetés

Márki-Zay Péter elismerte, hogy hibáztak a foglalásnál, de furcsának tartja a vendéglős által tanúsított bánásmódot

Kitessékelték Márki-Zay Pétert és Pálinkás Józsefet, illetve társaságukat egy debreceni étteremből vasárnap este. A tulajdonos előzetesen nem tudott arról, hogy politikai rendezvény lesz náluk.

Szeptember 19-én este a Debreceni Nap számolt be arról az incidensről, amely során Márki-Zay Pétert, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) elnökét és előválasztási miniszterelnök-jelöltjét, valamint Pálinkás Józsefet, az Új Világ Népárt (ÚVNP) elnökét, a Hajdú-Bihar megyei 1-es számú választókerület előválasztási képviselőjelöltjét kitessékelték a debreceni Belga Étteremből, miközben ott éppen egy politikai fórumot tartottak. A lapnak Pálinkás azt mondta, másfél órával az érkezésüket követően az ügyvezető vagy a tulajdonos ingerülten felszólította őket a távozásra, majd azonnal le is kapcsolta a terem világítását.

Márki-Zay Péter és Pálinkás József a Belgában készült videón
Facebook

A történteket követően a Belga közösségi oldalát elárasztották az éttermet kritizáló hozzászólások. Szeptember 20-án délután a vendéglátóhely vezetése közzétett egy bejegyzést, amelyben arról írnak, hogy Márki-Zayék nem jelentették be előre: politikai rendezvényt tartanának, erre engedélyt sem kértek tőlük. „Tekintettel arra, hogy a Belga Étterem és Söröző eddig sem adott helyet politikai eseménynek, így ehhez konzekvensen tartotta magát a vezetés” – magyarázták, hozzátéve, hogy az étterem továbbra is nyitva áll mindenki számára, aki ebédet vagy vacsorát kíván náluk elfogyasztani. A bejegyzés alatt egyébként az egyik kommentelő megosztotta az azóta megszüntetett Népszabadság 2010-es beszámolóját arról a Belga Étteremben tartott rendezvényről, amelyen Kósa Lajos (Fidesz) akkori polgármester a Szabad Sajtó Napján újságírók jelenlétében beszélt a magyarországi média működésével kapcsolatos aggályairól.

Elismeri a hibát Márki-Zay

Telefonon értük el Márki-Zay Pétert, aki a Debrecinert arról tájékoztatta: a Belga tulajdonosának igaza van, ugyanis valóban nem közölték az étteremmel, hogy politikai rendezvény megtartását tervezik. „Ez egy hiba volt tőlünk” – ismerte el az MMM előválasztási miniszterelnök-jelöltje. Mint mondta, általában tájékoztatni szokták a rendezvényeik helyszíneit a programjaik politikai jellegéről. A problémát részben az okozta, hogy előzetesen utcafórumot szerettek volna tartani, de Pálinkás József javaslatára mégis a Belga Étterem mellett döntöttek, az MMM foglalást végző munkatársa pedig már csak magára az asztalfoglalásra kapott utasítást. Márki-Zay elmondása szerint sem ő maga, sem Pálinkás József nem tudott arról, hogy az étteremtől nem kértek engedélyt a politikai fórumra – a Debreciner érdeklődésére egyébként ezt Pálinkás is megerősítette.

Márki-Zay szerint ugyanakkor különös, hogy miközben másfél órán keresztül senkit nem zavart a rendezvényük – amiről később videófelvétel is felkerült a politikus közösségi oldalára –, egyszer csak kiparancsolták őket. „Ilyen üzletileg rossz döntést, hogy ilyen durván küldjön el valakit, magától egy vendéglátós soha nem csinál.” Arra a kérdésünkre, hogy esetleg a helyi Fideszt gyanítja-e a háttérben, Márki-Zay úgy fogalmazott, nem tudja, hogy kit gyanítson, de az étterem pont a városházával szemben található. „Amikor a helyi közönség megosztotta velünk a feltételezéseit, akkor a túloldalra mutogatott” – mondta a miniszterelnök-jelölt.

Gyurcsány rendezvényét kétszer is visszamondták

Korábban egyébként megtörtént már Debrecenben, hogy egy politikai rendezvényt több vendéglátóhely sem fogadott be, ezért a szabad ég alatt kellett azt megtartani. 2019 nyarán így járt Gyurcsány Ferenc Messenger-találkozója, amelynek két helyszín is visszamondta a foglalását. A DK elnöke végül a Déri téren beszélt a vele és pártjával szimpatizáló debreceni fiatalokkal.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.