Nem mondja meg a Debreceni Tankerületi Központ, hogy hány iskolájukban szerveznek kirándulást a vadászati világkiállításra

A Fidesz-közeli médiában közben hazugsággal vádolják az ügyet a sajtóval ismertető Varga Zoltán DK-s országgyűlési képviselőt.
Ibolya Utcai Általános Iskola
Polgár Tóth Tamás

Szeptember 21-én írtunk arról, hogy Varga Zoltán (DK) országgyűlési képviselő és előválasztási képviselő-jelölt (Hajdú-Bihar megyei 1-es számú választókerület) sajtótájékoztatón jelentette be: információi szerint a debreceni Ibolya Utcai Általános Iskola vezetése kötelező kirándulást szervez minden tanulójuk számára az elszálló költségvetése miatt az ellenzék által élesen kritizált budapesti Vadászati és Természeti Világkiállításra.

Varga információi szerint a szülőknek az utazáshoz gyermekenként 4 ezer forintos hozzájárulást kell befizetniük, annak pedig, aki nem engedi el gyermekét, személyesen kell a döntését megindokolnia az intézményvezetőnél. Az üggyel kapcsolatban még szeptember 21-én kérdéseket küldtünk az iskolát fenntartó Debreceni Tankerületi Központnak.
Kíváncsiak voltunk többek között arra, hogy az intézmény milyen pedagógiai érvek mentén döntött a kirándulás megszervezéséről, valóban kötelező-e az utazáson való részvétel, valamint hogy a tankerületi központhoz tartozó oktatási intézmények közül hányban és konkrétan melyekben döntöttek hasonló kirándulás megszervezése mellett. A tankerületi központ a leveleinkre nem reagált, többszöri telefonos érdeklődésünkre pedig azt a választ kaptuk, hogy egyetlen illetékest sem tudnak kapcsolni nekünk.

Rajtad is múlik, meddig végezheti a dolgát a Debreciner. Kattints a képre!
debreciner.hu

A fideszes vezetésű önkormányzat médiájaként működő Dehír és a kormányközeli Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány kötelékébe tartozó Haon egyaránt a Fidesz narratívájának megfelelően tálalta az ügyet. Mindkét sajtótermék már a címében jelzi: „Varga Zoltán nem mondott igazat”. A Haon ehhez már azt sem tette hozzá, hogy ez a Fidesz álláspontja.

Mindkét orgánum megszólaltatta Gyurkóné Mezei Katalint, az általános iskola igazgatóját, aki azt nyilatkozta: nem igaz, hogy kötelező a részvétel, a szülőktől pedig csak azt kérték, jelezzék, ha a gyermekeik nem kívánnak részt venni a kiránduláson, mert számukra felügyeletet kell biztosítaniuk. A Dehírnek azt is elmondta, hogy 422 tanuló közül csak 10-en jelezték, hogy nem vesznek részt a programon. A két Fidesz-közeli sajtótermék egyaránt megszólaltatta az ügyben a debreceni Fideszt is, akik egyetlen mondatos közleményükben azt közölték velük: örülnek, hogy kiderült, „Varga Zoltán ismét nem mondott igazat”.

Ibolya Utcai Általános Iskola
Polgár Tóth Tamás

A Haonnak Gyurkóné Mezei Katalin arról is beszélt: „szeptember óta szervezzük, szülői értekezletek által is részletesen megtervezve az utazást”. A Debrecinerhez eljutott az egyik szülői értekezleten elhangzott információkat összefoglaló emlékeztető, amelyet egy zárt szülői Facebook-csoportban osztottak meg. Ebben az olvasható: „Iskolai rendezvény! Mindenki megjelenésére számít az iskola”. Az emlékeztetőben megemlítik továbbá, hogy a diákok nem kapnak majd enni az út alatt, ezért ételről és italról a szülőknek kell gondoskodniuk a 4 ezer forintos hozzájáruláson felül.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.