hirdetés hirdetés
hirdetés

POLITIKAI HIRDETÉS

Véget kell vetni a gyűlöletkeltő, a nemzetet végletesen megosztó politikának

Véleményük szerint, ha a csak a pártok törzsszavazói vesznek részt az előválasztáson, akkor nem sikerül kiválasztani Orbán és az egyéni körzetek fideszes jelöltjeinek legesélyesebb kihívóját.
Márki-Zay Péter és Pálinkás József

Mennyire volt evidens, hogy Mozgalmuk egy friss, erősnek nem mondható párt jelöltje mögé áll be Debrecenben?

Márki-Zay Péter: Mozgalmunk nem a pártokat vagy azok aktuális erejét értékeli, hanem az adott jelölt értékrendjét, hitelességét, szakmai és politikai teljesítményét, helyi elismertségét, továbbá azt kiemelten, hogy kinek van a legnagyobb esélye legyőzni az adott körzetben a Fidesz jelöltjét. Ezen szempontok szerint döntött Mozgalmunk arról, hogy a 2021-es előválasztáson Pálinkás József professzort, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnökét, Debrecen város díszpolgárát támogatja a Hajdú- Bihar megye 1. számú választókerületében.

Az ő személye is közel áll hozzám, hiszen mindkettőnk számára fontosak a polgári értékek, elítéljük a gyűlöletkeltő és a nemzetet végletesen megosztó politikát, valamint önzetlenül kívánjuk szolgálni hazánk polgárai felemelkedését.

Milyen személyes eredményre számít a miniszterelnök-jelölti versengésben?

Márki-Zay Péter: Túl az RTL vitáján, és a hozzám eljutott valamennyi információ birtokában arra számítok, hogy az aláírásgyűjtéshez hasonlóan ismét meglepetést okozunk majd, a pártokhoz kötődő közvéleménykutató intézetek számára mindenképpen. Ugyanis a választás második fordulójába bejutó első három helyezettről nem ők, hanem a szavazó polgárok döntenek.
Azt, hogy hányadik helyről fordulok rá az Orbán Viktor kihívóját kiválasztó október eleji második fordulóra, az dönti majd el, hogy a pártok törzsszavazóin túl hányan vesznek részt azok, akiknek fontos, hogy lebontsuk Orbán korrupt rendszerét. Mindenkinek azt kell mérlegelnie, hogy ki az, aki leginkább képes Orbánt legyőzni Budapesten kívül, a vidéki városokban és a falvakban is. Ki az, aki képes arra, hogy ne csak a baloldal szavazóit megszólítsa meg, hanem centrumot, a polgári közepet, sőt az eddig még bizonytalanokat is. Azért vállaltam ezt a megmérettetést, mert meggyőződésem, hogy egy széles nemzeti összefogás élén leginkább én tudom legyőzni Orbán Viktort.

Pálinkás Józseftől kérdezem: ön szerint mi a tétje az előválasztásnak a Hajdú-Bihar megye debreceni székhelyű 1. választókerületében?

Pálinkás József: Először is köszönöm Márki-Zay Péter elismerő és bíztató szavait. Megerősítem, a mostani előválasztás komoly téttel bír, és amennyiben csak az ellenzéki pártok szűk bázisa vesz csak rajta részt, akkor az egyenesen Orbán Viktor újból győzelméhez vezet.

Az előválasztás tétje ebben a körzetben is az, hogy sikerül-e kiválasztani azt a jelöltet, aki 2022-es országgyűlési választásokon közös ellenzéki jelöltjeként képes lesz legyőzni a Fidesz jelöltjét. Választókerületünk, Debrecen talán leginkább polgári körzete, itt élnek legnagyobb arányban a középosztályhoz tartozó vállalkozók, egyetemi és más szakértelmiségi dolgozók a közszférából. Tudnunk kell, hogy ebben a körzetben, a jelenlegi kormány sok intézkedését jónak tartják, de talán itt látják legvilágosabban azt is, hogy a Fidesz már elfordult azoktól a polgári értékektől, amelyek miatt 1990-ben az MDF-et, 1998 óta pedig több választáson a Fideszt közhatalomhoz juttatták. A 2022-es választásokon ebben a körzetben nem csupán a párthovatartozás fog dönteni, hanem a szakértelem, a tapasztalat, a hitelesség is.
Az itt élő polgárok csak akkor fognak a változásra szavazni, ha garanciát látnak arra, hogy nem csupán változás lesz, de arra is, hogy a változás jó irányba történik.

Miért gondolja azt, hogy 2022-ben ön lehet a legesélyesebb jelölt a Fidesz ismert politikusával szemben?

Pálinkás József: Amint az előbb is említettem, ebben a körzetben van az egyetem. Ebben a körzetben található első debreceni munkahelyem, az MTA-tól elcsatolt Atomki, amelynek igazgatója is voltam, és itt lehettem az egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, a Debreceni Egyetem egykor Kossuth Lajos Tudományegyetemi részét jelentő Tudományegyetemi Karoknak pedig elnöke is. Azt hiszem ebben a körzetben engem legalább annyira ismernek, mint a jelenlegi országgyűlési képviselőjüket, hiszen az ajánló aláírások gyűjtésekor, ha megkérdeztük, hogy ki az országgyűlési képviselője, bizony sokan nem tudták megmondani. A körzetben lakó vállalkozók is jól tudják, hogy én a tisztességes verseny és nem a pártlojalitás alapján nyújtott támogatások híve vagyok. A sokéves vezetői gyakorlat, közte a négy évnyi munka az Oktatási Minisztériumban – amelyet például újra fel kell állítani –, de az akadémiai elnökség vagy éppen a kutatási kormányhivatal vezetései mind olyan tapasztalatokat jelentenek, amelyre égető szükség lesz, hogy jogállami módszerekkel visszaállíthassuk az intézmények autonóm működését.

Márki-Zay Péter: Professzor úr szavait hallgatva szeretném megerősíteni, közös célunk, hogy a hazánk jövőjét felélő egypárti klientúrarendszert ne egy sokpárti klientúra váltsa fel, hanem ismét számítson a teljesítmény, a tudás. Végezetül engedje meg, hogy hadd forduljak a Debreciner olvasóihoz.

Kérem, aki még eddig nem tette meg, feltétlenül vegyen részt az előválasztáson, támogasson szavazatával és támogassa Pálinkás Józsefet is, aki meggyőződésem szerint helyben Kósa Lajos legesélyesebb kihívója. Tessék csak belegondolni: a tudás, az erkölcs vagy a polgári, konzervatív értékek képviselete alapján szavazhat-e vele szemben Kósa Lajosra akár a legelkötelezettebb fideszes szavazó is? Pálinkás professzor úr hozzáértésére, tapasztalatára nagy szükség van a következő országgyűlésben.

(Az interjú fizetett politikai hirdetés.)

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.