hirdetés hirdetés
hirdetés

Beszámol a Debreceni Vagyonkezelő, létszámot emelnek az óvodai csoportokban, újabb ingatlant adnának el

Úgy tűnik, a járvány második és harmadik hulláma súlyosabban érintette a debreceni önkormányzati dolgozókat, több cég is komoly veszteségeket szenvedett. Halász D. Jánost úgy választhatják újra a tavaly létrehozott kulturális központ, a DEMKI élén, hogy a másik aspiráns pályázatát érvénytelennek nyilvánítják.
Debreceni közgyűlés - 2021. szeptember 2.
Polgár Tóth Tamás

Szeptember 30-án délelőtt 9 órakor, a Kölcsey Központ nagytermében tartja következő ülését Debrecen képviselő-testülete. A közgyűlés egyik előterjesztéséről, a 2021-es költségvetés módosításáról és a Sas utcai mélygarázs építéséről már korábban írtunk. Az alábbiakban bemutatunk további négy napirendi pontot, amelyek közérdeklődésre tarthatnak számot, és amelyeknél van esély arra, hogy véleménykülönbségek alakulnak ki a Fidesz és ellenzéke között.

A DKV esett el a legtöbb pénztől a járvány miatt

A koronavírus-járvánnyal összefüggő lezárások eredményeképpen jelentkező gazdasági válság miatt az ülés egyik legfontosabb napirendi pontja egyértelműen a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. jelentése a 2021. év első félévének ügyvezetéséről, az önkormányzati cég vagyoni helyzetéről és üzletpolitikájáról.

Barcsa Lajos alpolgármester 2020. szeptember 24-én az akkori közgyűlésen arról beszélt, hogy Debrecen önkormányzati cégei egyetlen dolgozót sem bocsátottak el a járvány miatt. Nem tudjuk, ez a helyzet változott-e a második, illetve a harmadik hullám idején, de az biztos, hogy a Vagyonkezelő beszámolója alapján egyes hozzájuk tartozó cégeknek a tervezettnél kevesebb dolgozóra kellett költeniük 2021 első félévében: a DV Parking Kft.-től öten távoztak azt követően, hogy 2020 novemberétől a dolgozóik többségét a cég elkezdte napi 4 vagy 6 órában foglalkoztatni. A DKV kapcsán azt írja a Vagyonkezelő, hogy „az átlaglétszám 11 fővel kevesebb a tervezettnél”, az Aquaticum Debrecen Kft.-nél pedig 14-gyel lett alacsonyabb a dolgozóik átlaglétszáma annál, mint amennyivel előzetesen kalkuláltak.

A Debreceni Vagyonkezelő a tervezetthez képest 472 millió forinttal kedvezőbb eredményt tudott felmutatni 2021 első félévében, a vesztesége 1,03 milliárd forint lett. Ez jórészt annak köszönhető, hogy a leányvállalatai a tervezettnél több osztalékot juttattak a cégnek a 2020-as eredményük után: a Cívis Ház Kft. például 786 millió forintot, a minden évben osztalékot fizető AKSD pedig 461 millió forintot. 2021 első félévében a legnagyobb árbevétel-kiesést a DKV Zrt. szenvedte el, a közlekedési cég 453 millió forintot veszített.

Ismét szavaznak az óvodai csoportlétszámok emeléséről

Debrecen képviselő-testületét 2020. július 2-án szokatlan módon osztotta meg az óvodai csoportok törvény által engedélyezett maximális 25-ös létszámától való – szintén a törvény által megengedett – eltérés, amely számos esetben 30-as csoportokat eredményezett (a szokásoshoz képest több odafigyelést igénylő gyerekeket, például az autizmus spektrumzavarral élőket 2-es vagy 3-as szorzóval számolják). Az előző évi közgyűlésen Illyés János, a Civil Fórum képviselője szólalt fel a csoportlétszámok emelése ellen, valamint kezdeményezte, hogy vonják vissza a határozati javaslatot. A politikus javaslatát 18 fideszes képviselő mellett Mándi László (Momentum) és Kőszeghy Csanád Ábel (független) szavazta le, 3 fideszes, valamint a DK három képviselője és Madarasi István (MSZP) tartózkodott, a Civil Fórum két képviselője mellett pedig egyetértettek a határozati javaslat visszavonásával Nagy Sándor és Papp Csaba fideszes képviselők is.

Most ismét jó esély van egy hasonló helyzet kialakulására, hiszen a polgármesteri hivatal intézményfelügyeleti osztályvezetőjének előterjesztésére 17 óvoda összesen 63 csoportjában emelnék meg a maximális létszámot, 11 esetben a törvény által engedélyezett legfelsőbb szintig, vagyis 30-as csoportlétszámig.

Egy jelöltből választanak új kulturális vezetőt

A közgyűlés dönteni fog a Debreceni Művelődési Központ és Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. (DEMKI Kft.) nevű, 2020 őszén a Debreceni Művelődési Központ (DMK) egy részének az Ifjúsági Házba olvasztásával létrehozott kulturális központ új vezetőjéről, az eddigi ügyvezető Halász Dániel Jánosnak ugyanis szeptember 30-án lejár a megbízatása. Az újraválasztása már szinte borítékolható, ugyanis „kihívóját”, Erdei Évát a közgyűlés által létrehozott szakértőbizottság meg sem hallgatta, az indoklás szerint azért, mert a pályázata nem tartalmazott minden előírt dokumentumot, valamint a szakképzettsége és a szakmai gyakorlata nem felelt meg a feltételeknek. Papp László polgármester az előterjesztésében azt javasolja, nyilvánítsák érvénytelennek Erdei Éva pályázatát, és válasszák meg ismét Halászt.

Újabb indoklás nélküli ingatlaneladás jöhet

A vagyonkezelési osztály vezetőjének indoklást nem tartalmazó előterjesztése alapján az önkormányzat árverésen értékesítene egy belvárosban található, 612 négyzetméteres beépítetlen területet – a korábban ott található lakásokat egy 2017-es, sikertelen licitet követően a városvezetés bontatta el. A határozati javaslat szerint a kikiáltási ár a két felkért ingatlanszakértő által megállapított érték átlagát jelentő 50,7 millió forint.

Szeptember 2-án a közgyűlés szintén egy indoklás nélküli előterjesztés alapján, hosszú vitát követően, a Fidesz-frakció szavazataival döntött arról, hogy a korábbi Váci Mihály Középiskolai Kollégium Apafi utcai épületét nettó 612 millió forintért eladja az egyedüli ajánlattevő Héliker Ingatlan Kft.-nek, amelynek ügyvezetője, Kotosmann Zoltán a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. igazgatósági tagja.

Debrecen város közgyűlését szeptember 30-án (csütörtök) délelőtt 9 órakor, a Kölcsey Központban tartják. Az esemény nyilvános, azon bármely magyar állampolgár részt vehet. Az előterjesztéseket ide kattintva lehet elolvasni.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.