hirdetés hirdetés
hirdetés

Ahol kevés az online szavazó, ott idősebbek a választók?

Fekete-Győr András és Dobrev Klára is kevesebb szavazott kapott Debrecenben az ellenzéki előválasztáson, mint az itt induló képviselőjelöltjeik. Néhány szám az eddig összesített két debreceni egyéni országgyűlési választókerületből.
Előválasztók Debrecenben
Koppányi Szabolcs

A Momentum jelöltjeire sokkal több szavazat érkezett a két debreceni választókerületben, mint pártelnökükre a miniszterelnök-jelölti versengésben. Az 1-es választókerületben Szabó Bence összesen 1586 voksot kapott, ugyanitt Fekete-Győr András csak 240-et. A 2-es választókerületben Mándi Lászlóra 2945-en szavaztak, ugyanitt Fekete-Győr Andrásra 232-en.

Ugyanez figyelhető meg a DK-soknál is, de sokkalta kisebb különbségekkel, mint a momentumosok esetében. Az 1-es választókerületben Varga Zoltánra 2758-an szavaztak, ugyanitt a párt miniszterelnök-jelöltjére, Dobrev Klárára 2263-an. . A 2-es választókerületben Vaszkó Imre 2180 voksot kapott, míg itt Dobrev Klára 2081-et.

A miniszterelnök-jelöltekre Debrecen 1. és 2. választókerületében összesen 11 654-en szavaztak:

Dobrev Klára 4344 (37,3%)
Karácsony Gergely 2943 (25,3%)
Márki-Zay Péter 2614 (22,4%)
Jakab Péter 1281 (11%)
Fekete-Győr András 472 (4%)

Ez a sorrend megfelel az eddigi (szeptember 30. reggel) országos részadatoknak, ám Debrecenben annyiban másabb a helyzet, hogy itt Márki-Zay Péter sokkal jobban megközelítette Karácsony Gergelyt.

Felkészülni, vigyázz…! Olvasd a Debreciner VÁLASZTÁS 2022 rovatát!

Érdekes összevetés, hogy hányan szavaztak az interneten az egyes jelöltekre. A miniszterelnök-jelöltek közül Debrecenben Márki-Zay Péter esetében a legnagyobb az aránya a online szavazatoknak (761 voks – az összes itteni szavazatának 29,1 százaléka), őt követi Karácsony Gergely (734 online voks - az összes itteni szavazatának 25 százaléka), míg Dobrev Klárára 368 debreceni szavazott az interneten, ez a szám a rá leadott voksoknak csak 8,5 százaléka.

A képviselőjelöltek esetében is hasonló tapasztalható.
A debreceni 1-es választókerületben a DK-s Varga Zoltán a rá adott szavazatok 9,8 százalékát kapta az interneten, míg a momentumos Szabó Bence a voksainak 26,7 százalékát, Pálinkás József is ugyanennyit, 26,7 százalékot.
A debreceni 2-es választókerületben a DK-s Vaszkó Imre a rá adott szavazatok 9,5 százalékát kapta az interneten, a momentumos Mándi László összes szavazatának 25,8 százaléka érkezett online.

Kapcsolódó cikk:

- Jönnek az előválasztás eredményei és részeredményei!

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.