Az ellenzéki képviselők közel fele hiányzott az előválasztás utáni első debreceni közgyűlésről

A Civil Fórum szerette volna elérni, hogy ne emeljék meg az óvodai csoportok felső létszámkorlátját, de a Fidesz-frakció és Kőszeghy Csanád Ábel szavazataival elfogadták az előterjesztést. Több fontos ügyben is kérdések és hozzászólások nélkül, egyhangú szavazással hozott döntést a foghíjas testület.
Rajtad is múlik, meddig végezheti a dolgát a Debreciner. Kattints a képre!
debreciner.hu

Szeptember 30-án reggel ülésezett Debrecen képviselő-testülete. A közgyűlés a 18 nyilvános előterjesztéssel (2 pontot zárt ülésen tárgyaltak) kevesebb mint egy óra alatt végzett, a többségét kérdések és hozzászólások nélkül, egyhangúlag fogadta el a testület. Az eseményről az ellenzék részéről hiányzott a Momentum előválasztáson győztes önkormányzati képviselője, Mándi László, továbbá a DK mindhárom képviselője. Rajtuk kívül a Fidesz két politikusa nem jelent meg a közgyűlésen, így 33 helyett csak 27-en foglaltak helyet a teremben. Az önkormányzat a jelek szerint nem tart a koronavírus-járvány negyedik hullámától, a belépésnél ugyanis ezúttal elmaradt a lázmérés, a vendégek számára kihelyezett székek között pedig most nem hagytak ki védőtávolságot.

Galéria: Debreceni közgyűlés - 2021. szeptember 30. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Polgár Tóth Tamás

Csont nélküli újrázás a DEMKI élén

A Debreciner által korábban ismertetett napirendi pontok közül a DEMKI Kft.-t vezető Halász Dániel János újraválasztásáról, és a másik pályázó Erdei Éva kizárásáról szóló határozati javaslatokat, valamint a Bajcsy-Zsilinszky utca 53-as szám alatti önkormányzati ingatlan indoklás nélküli eladását kérdések és hozzászólások nélkül, egyhangúlag szavazták meg a képviselők.
Ugyanez történt az egyik házi gyermekorvosi praxis megszüntetésével foglalkozó előterjesztéssel, amely ügyről korábban az ATV tudósított. Debrecen 2021-es költségvetésének módosításával kapcsolatban pedig egyik jelenlévő sem ejtett szót a 250 millió forintos önrésszel, egy zöld célú uniós pályázat felhasználásával a Sas utcában építendő mélygarázsról.

Szekeres Antal: ha nem szavazzák meg, később többe fog kerülni

A költségvetést módosító javaslattal kapcsolatban Gondola Zsolt Zoárd (Civil Fórum) magának az előterjesztésnek a színvonalát kifogásolta, szerinte több tételt sem fejtettek ki megfelelően, így nem derül ki például, hogy miért kellene 170 millió forinttal többet költeni a Petőfi tér rekonstrukciójára. Papp László (Fidesz) polgármester a válaszában elmondta, a közbeszerzésre érkezett ajánlatok drágábbak a tervezettnél. Szekeres Antal jegyző ezt még megtoldotta azzal, hogy amennyiben a közgyűlés nem szavazza meg az előterjesztést, érvényteleníteni kell a közbeszerzést, így a folyamatosan növekvő árak miatt később még drágább lesz a beruházás. Az előterjesztést 26 igen szavazattal fogadták el, Madarasi István (MSZP) tartózkodott.

Polgár Tóth Tamás

Ne legyen fejőstehén az önkormányzat!

A 10. napirendi pont szerint az önkormányzat ingyenes hasznosításba adott volna egy ingatlant az Erdélyt Járók Közhasznú Egyesület részére, akik eddig az unitárius egyháztól béreltek havi 10 ezer forintért egy helyiséget. Illyés János (Civil Fórum) azt javasolta: ugyanezt az összeget (+infláció) kérje el az önkormányzat is, ne adjanak minden szervezetnek ingyen ingatlanokat. „Nem járható út, hogy mindenki fejőstehénnek nézi a várost. Úgy gondolom, hogy valahol meg kellene állni” – fogalmazott Illyés. A képviselő módosítóját az előterjesztő befogadta, a határozati javaslatot a közgyűlés egyhangúlag fogadta el.

Polgár Tóth Tamás

Papp László szerint nincs nagy igény a tömegközlekedésre

A képviselő-testület tárgyalta a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. 2021. első félévi beszámolóját is. Madarasi István kérdésére, miszerint befolyásolta-e a pandémia a vagyonkezelő beruházáspolitikáját, Papp László igennel válaszolt. „A pénzügyi egyensúly fenntartása érdekében a beruházások jelentős részét vissza kellett fogni” – mondta a polgármester, aki szerint a második félévben komoly javulásra lehet számítani. Papp a pandémia máig tartó hatásait azzal szemléltette, hogy még mindig nem állt vissza a 2019-es szintre a tömegközlekedésre való igény, a járatok kihasználtsága csak 70 százalékos. A vagyonkezelő beszámolóját a közgyűlés egyhangúlag fogadta el.

Polgár Tóth Tamás

A Civil Fórum szerint a túl magas létszám a minőség rovására megy

Előzetesen vitára lehetett számítani azzal az előterjesztéssel kapcsolatban, amely szerint a törvény által megengedett legmagasabb szintre emelnék számos debreceni óvodai csoport felső létszámkeretét. Illyés János egy hasonló előterjesztés ellen már 2020-ban is tiltakozott, és most is hangot adott egyet nem értésének. Szerinte 30 gyermek mellett már nem lehet minőségi oktatást és nevelést végezni, ezért azt javasolta, vonják vissza az előterjesztést, és dolgozzon ki az önkormányzat egy másik módot az óvodai képzés biztosítására.

Komolay Szabolcs (Fidesz) oktatási intézmények közötti kapcsolatokért felelős tanácsnok Illyésnek azt mondta: szabad óvodaválasztás van Magyarországon, eltérő igényekkel, amelyeket az önkormányzatnak ki kell elégítenie. Szerinte minden debreceni óvodában megfelelő szakmai munka folyik, a gyermekek pedig megfelelő színvonalú „ellátást” kapnak.

Polgár Tóth Tamás

Illyés János javaslatát a napirendi pont levételéről a Civil Fórum két képviselője mellett Szabó Bence (Momentum) szavazta meg, Madarasi István tartózkodott, a Fidesz képviselői, valamint a független Kőszeghy Csanád Ábel pedig nemmel szavaztak. Az eredeti előterjesztést a Fidesz-frakció és Kőszeghy Csanád Ábel 23 szavazatával, a Civil Fórum két ellenszavazata és Szabó Bence, illetve Madarasi István tartózkodása mellett fogadták el.

A közgyűlés végén a képviselők zárt ülésen tárgyalták a Boncz László-, a Dóczy Gedeon-, a Csokonai-, a Hajós Alfréd- és a Hatvani-díj adományozását, továbbá egy szociális fellebbezés elbírálását.

Polgár Tóth Tamás

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.