Milyen képviselőjelölteknek kampányolt Gyurcsány Ferenc? – Így hallgatta el az előválasztást a Debrecen Televízió esti híradója

Szeptember 17-30. között egyetlen alkalommal sem foglalkoztak az ellenzéki összefogás kiválasztási versengésével. Pedig a két tisztán debreceni választókerületben közel 12 ezer embert mozgatott meg az oppozíció első országos előválasztása.
Dehír

Szeptember 18-án startolt, szinte azonnal leállt, 20-án pedig nagyobb zökkenők nélkül indult újra Magyarország első országos előválasztása, amelyet az ellenzéki összefogás, valamint civilek szerveztek azért, hogy így válasszák ki a 106 egyéni választókerületben a Fidesz kihívóját és a közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltet. A több mint egy hétig tartó voksolásnak 28-án este lett vége, az eredményeket pedig 29-én és 30-án közölte az Országos Előválasztási Bizottság. Ezekről folyamatosan frissülő cikkünkben mi is beszámoltunk. Igyekeztünk nyomon követni a történelmi esemény minden fontosabb mozzanatát is Hajdú-Bihar megyében.

Felkészülni, vigyázz…! Olvasd a Debreciner VÁLASZTÁS 2022 rovatát!

Eközben Debrecen önkormányzati tévéje, a DTV esti híradójában, a Napszemlében szeptember 17. és 30. között egyetlen anyagban sem foglalkoztak az ellenzéki előválasztással. Szeptember 22-én és 24-én ugyan beszámoltak a Civil Fórum nevű, magát pártoktól függetlennek mondó debreceni egyesület sajtótájékoztatóiról, a tudósításaikban pedig el is hangzott, hogy Fülep Olivér, illetve Illés-Rácz Mariann az előválasztáson induló képviselő-jelöltek, de sem az előválasztás előkészületeiről, sem a kezdetéről, sem ideiglenes leállásáról, sem újraindulásáról, de még a két tisztán debreceni választókerület, az 1-es és a 2-es eredményeiről sem tájékoztatták a nézőiket, miközben ez utóbbi adatok már 29-én éjjel megjelentek. (Mint arról a Debreciner beszámolt, az előválasztáson Illés-Rácz Mariann 173 szavazatot kapott (ez a voksok 2,8 százaléka), Fülep Olivér pedig 253 szavazatot (4,7%).)

Szeptember 25-én Debrecenbe látogatott Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a DK elnöke, hogy kampányoljon feleségének, pártja miniszterelnök-jelöltjének, Dobrev Klárának, továbbá a DK 4 hajdú-bihari előválasztási képviselő-jelöltjének. A DTV Napszemle egy olyan anyagot mutatott be az eseményről (az alig negyedórás műsor 10. percében), amelyben gondosan kerülték az „előválasztás” szó kimondását. A hírolvasótól csak az hangzott el, hogy „a Demokratikus Koalíció jelöltjeit ajánlotta az utcafórum résztvevői figyelmébe”, de azt már nem, hogy ezek a jelöltek mégis milyen választáson indulnak.

Habár a DTV esti híradójának szerkesztői nem tartották fontosnak, hogy akár csak egyszer is beszámoljanak az éppen zajló előválasztásról, az eseménysorozat híre így is sok debreceni lakoshoz eljutott, és a két tisztán debreceni választókerületben, az 1-esben és a 2-esben összesen 11 560-an döntöttek úgy, hogy leadják valakire a szavazatukat. 2018-ban ezekben a választókerületekben a hat ellenzéki párt jelöltjeire összesen 48 299-en szavaztak. Ha feltételezzük, hogy az ellenzéki szavazók száma azóta érdemben nem változott, akkor elmondható: az előválasztáson nagyjából 24 százalékos volt a debreceni részvételük. Ez kifejezetten magasnak számít, az Egyesült Államok demokrata előválasztási részvételeihez hasonló szintet jelent.

Az általunk vizsgált időszakban, szeptember 17. és 30. között a debreceni önkormányzati televízió minden egyes híradójában több helyi kormánypárti politikus szerepelt: a polgármester, alpolgármesterek, fideszes önkormányzati és országgyűlési képviselők.

Kíváncsian vártuk, hogy a DTV híradója, a Napszemle mai - október elsejei esti - adásában közlik-e a hat Hajdú-Bihar megyei választókerület előválasztási eredményeit. Nem tették.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.