„Attól félnek, ha nem költöznek el, kiemelik a gyerekeket” – Egységesek a hadházi romatelep kilakoltatással fenyegetett lakói

Az Irinyi utcán családi napon oldották fel a lakhatási bizonytalanság miatt kialakult belső feszültségeket. Ebben civil szervezetek mellett Dinho Bento brazil képzőművész is a segítségükre volt, aki a helyi gyerekekkel közösen festett az egyik ház falához rögzített OSB-lapokra.

Családi napot tartottak október 3-án Hajdúhadházon, az Irinyi utcai romatelepen. Ahogy arról korábban a Debreciner is beszámolt, 12 család, nagyjából 80 személy lakhatása vált bizonytalanná, amikor a város önkormányzata uniós forrásokat nyert el a telepen található önkormányzati bérlakások felújítására. A fideszes vezetésű polgármesteri hivatal a beruházást úgy valósítaná meg, hogy a lakosokat felszólítják az ingatlanokból való távozásra, miközben alternatív, ideiglenes lakásokat nem biztosítanak a számukra, és azt sem garantálják, hogy a kiköltöző családok később visszamehetnek a bérlakásokba. Az itt élő sokgyermekes romák piaci alapon nem tudnak albérlethez jutni.

Polgár Tóth Tamás
Az elmúlt időszakban a folyamatos létbizonytalanság miatt feszültségek halmozódtak fel a közösségben, ezért civil szervezetekkel együtt úgy döntöttek, egy családi napot szerveznek a közhangulat javítására és az egységesség fenntartására. Az eseményen az Alternatív Közösségek Egyesülete (AKE), A Város Mindenkié (AVM) szervezetek aktivistái és más civilek mellett Dinho Bento Debrecenben élő brazil képzőművész is megjelent. Bento a romatelepen élő gyermekekkel közösen festett egy képet az egyik ház oldalára szerelt OSB-lapokra. A családi napról készült videónkat itt tekinthetik meg:

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.