hirdetés hirdetés
hirdetés

Siker, torz eredmények, baloldali dominancia – Így értékelik a pártok az előválasztás első fordulóját Hajdú-Bihar megyében

Minden, általunk megkérdezett ellenzéki politikus szerint rendkívül sikeres volt az első forduló, a jobbikos Salamon Gergő szerint is, aki ugyanakkor kritikát is megfogalmazott. Pálinkás József úgy látja, a többéves múlttal, komolyabb erőforrásokkal rendelkező pártok tudtak jobban mozgósítani, így ennek fényében a saját második helyét is jó eredménynek tartja.
Rajtad is múlik, meddig végezheti a dolgát a Debreciner. Kattints a képre!
debreciner.hu

Az ellenzéki előválasztás első fordulóját követően megkértük a Hajdú-Bihar megyében jelöltet állító pártok, a DK, a Jobbik, a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd és az Új Világ Néppárt (ÚVNP), valamint a debreceni választókerületekben szintén elinduló Civil Fórum 1-1, a megye ügyeire rálátó politikusát, hogy értékeljék az előválasztás hajdú-bihari eredményeit, valamint osszák meg olvasóinkkal, hogy szerintük milyen tanulságok vonhatók le az első fordulón történtekből. Körkérdésünkre egyedül Gondola Zsolt Zoárd, a Civil Fórum elnöke nem válaszolt.

Hajdú-Bihar megye hat egyéni országgyűlési választókerületéből háromban olyan jelölt kapta a legtöbb voksot az ellenzéki előválasztáson, aki 2022-es választási győzelme esetén a Momentum parlamenti frakciójának tagja lesz, kettő a Jobbik országgyűlési képviselőcsoportjáé, egy pedig a DK parlamenti képviselője.

atlo.team

Mándi László, a Momentum választmányi elnöke, Hajdú-Bihar megye 2-es számú választókerületének közös ellenzéki képviselőjelöltje:

„Három fontos tanulságot emelnék ki a Hajdú-Bihar megyei előválasztás kapcsán.

Az első, hogy az ország más megyéihez hasonlóan nálunk is sikerült megmozdítanunk az ellenzéki szavazókat. A részvételi arány Debrecenben az országos átlag környékén, a megye többi részén kicsivel az alatt alakult. Látható, hogy az emberek változást akarnak, és ezért hajlandóak voltak nagy számban kinyilvánítani véleményüket az ellenzék szervezte előválasztáson.

debreciner.hu

A második, hogy a Momentum Mozgalom tarolt Hajdú-Bihar megyében. A megye 6 választókerületének felében momentumos siker született, és az egész megyében a legtöbb szavazatot is a Momentum frakciójába készülő jelöltek kapták. Külön köszönöm a Hajdú-Bihar megye 2. számú választókerületében lakó debrecenieknek, hogy az egész megyében az összes jelölt közül a legtöbb szavazatot az én jelöltségemre adták.

A harmadik tanulság pedig, hogy az ellenzéki erők megmutatták: készek a közös kormányzásra. Civil szervezetekkel összefogva a 6 leendő kormányzó párt példaértékű együttműködésben szervezett meg egy országos méretű előválasztást, melyen 633 ezer ember vett részt. Ráadásul a Momentum mindvégig konzekvens álláspontjának köszönhetően Magyarország történetében először az online szavazást is lehetővé tettük egy országos választáson. Az online előválasztást 123 ezer ember, az összes előválasztáson szavazó mintegy 20 százaléka választotta. Ez egyértelmű siker, hiszen ezáltal lehetősége nyílt az ezen időszak alatt állandó lakóhelyüktől (például munka miatt) távollévőknek, vagy a szavazósátraktól távolabb élőknek is a demokratikus véleményformálásra.

Az előválasztás elképesztő siker, mely nemcsak bebizonyította az ellenzéki szövetség kormányzóképességét, de a közös jelöltek révén minden esélyét megteremtette a 2022-es kormányváltásnak.”

Salamon Gergő, a Jobbik regionális igazgatója, Hajdú-Bihar megye 3-as számú választókerületének közös ellenzéki képviselőjelöltje:

(A politikus október 4-én, egy debreceni sajtótájékoztatója után válaszolt a körkérdésünkre. A tájékoztatón köszönetet mondott azoknak, akik hozzájárultak a győzelméhez. A Debreciner kérdésére elmondta: a 2022-es választási győzelmi esélyeit szerinte nem befolyásolja, hogy az előválasztás második fordulóját Dobrev Klára, Karácsony Gergely vagy Márki-Zay Péter nyeri-e meg.)

„Nagyon sikeres előválasztáson vagyunk túl, szeretném megköszönni azoknak, akik elmentek szavazni, hiszen miattuk lett sikeres. Az 1-es választókerületben Varga Zoltán volt a legbeágyazottabb, őt ismerték a legjobban, és a DK-logó is sokat számított. A 2-esben Mándi László sok logóval rendelkezett és sok munkát tett bele – nemcsak az előválasztásba, hanem a Momentum évek óta nagyon aktív Debrecenben. Laci is ismert Debrecenben. A 3-as választókerületben egyértelmű, hogy én az ismeretségem miatt nyertem: Jakab Pétertől majdnem 300-zal több szavazatot kaptam. Majdnem minden más jelölt rosszabbul szerepelt, mint a miniszterelnök-jelöltje. Büszke vagyok, mert itt 5 jelölt is indult, a magam részéről örültem volna, ha ez minden körzetben így van.

debreciner.hu

A 4-es választókerületben szerintem ugyanaz történt, mint az 1-esben és a 2-esben: sok pártlogóval rendelkező ismertebb név nyert, a DK részéről pedig egy fiatal arc szállt be a versenybe, az lett volna a meglepetés, ha ők nyernek. Az 5-ösben egyértelműen igent mondtak a generációváltásra, azt mondták, nem kérnek a bukott politikusokból. Képviselőjelölt asszonynak voltak botrányai, szerintem ezt megbüntették a szavazók, és egy fiatal, új arcot szavaztak meg, akiben van lendület, akarat és hit.

A 6-os választókerület nagyon szoros csatát hozott, két rutinos jelölt mérkőzött meg, és volt itt is egy új arc. A Böszörményi Harmadik Oldal Egyesület jól szerepelt, innen is szeretnék nekik gratulálni. Szerintem azért nyert Hegedüs Péter, mert sokkal jobban használta a 21. század elemeit, mint Tóth József, ezért fordította meg az online szavazással az eredményt. Hálás vagyok az aktivistáimnak, mert Hegedüs Péternek nagyon sokat kampányoltunk. Mondhatom azt is, hogy a Jobbik nagyon nagy részt vett ki az ő győzelméből.

Ami még fontos: sokan bíráltak minket azért, mert a Civil Fórumot befogadtuk. Civil szervezethez képest jól szerepeltek, különösen a 2-es körzetben, ahol majdnem 5 százalékot értek el. Utólag nagyon örülök annak, hogy engedtük őket elindulni, az emberek részéről igény volt rájuk, úgy gondolom, hiba lett volna kizárni őket.

Az első forduló egyik fő tanulsága, hogy nem szabad magunkat alábecsülni. Sokkal többen vettek részt, mint ahány emberrel számoltunk. Ez azt jelenti, hogy az ellenzéknek sokkal nagyobb célokat is kell kitűznie a zászlajára, mint amelyeket elsőre gondolt. A másik tanulság pedig az – legalábbis az én pártom részéről –, hogy nem feltétlenül igazságos az, ha csak hétköznap lehet szavazni, hétvégén pedig nem. Biztos vagyok benne, hogy ez az én pártomat érintette a leginkább. Eredetileg 4 hétvégi és 5 hétköznapi nap lett volna, ezt cserélték fel 2 hétvégére és 7 hétköznapra. Emiatt is szerepelt a vártnál gyengébben Jakab Péter.

Egyértelmű, hogy Dobrev Klára szavazói a nyugdíjas rétegben vannak, nekik teljesen mindegy, hogy hétfőn, kedden vagy szerdán kell elmenniük szavazni, míg a Jobbiknak és Jakab Péternek a munkásréteg a szavazótábora, akik 8-12 órában dolgoznak. Ráadásul a sátrak általában 7-től 18 óráig tartottak nyitva. A szavazóink egy része nem tudott voksolni, egy keményen ledolgozott nap után pedig nem mindenkinek van már energiája online szavazni. Nekik a hétvége a megfelelő. Ez az egész ellenzék számára tanulság: ha így osztjuk a napokat, akkor torz eredmények fognak születni. Én is kint voltam, az előírt távolságot megtartva, és láttam, hogy elsősorban az idősek szavaztak. Ez persze saját magam felé is kritika, mert a fiatalokat el kell tudni vinni szavazni.”

Felkészülni, vigyázz…! Olvasd a Debreciner VÁLASZTÁS 2022 rovatát!

Varga Zoltán, a DK országgyűlési képviselője, Hajdú-Bihar megye 1-es számú választókerületének közös ellenzéki képviselőjelöltje:

„Valójában a győztesek nem mi, a most bizalmat kapott jelöltek vagyunk, hanem a láthatóan öntudatra ébredő ellenzék és maga Magyarország.

Nem lehet se elhallgatni, se eltitkolni a sikert, amit az ellenzéki előválasztás hozott. Felemelő volt látni, hogy emberek tömegei álltak fegyelmezetten és türelmesen a sátrak előtt várva, hogy leadhassák a szavazatukat.

debreciner.hu

Számomra is meglepetést okozott, hogy nemcsak Budapesten, de még a Fidesz szótárában csak »alternatív fővárosként, a Fidesz őrvárosaként« meghatározott Debrecenben is bátran és dacosan szavazott idős és fiatal, melós és értelmiségi, egyik napról a másikra élő, és jobb módú középosztálybeli család. Hogy az aktivistáinknak meleg teát, takarókat, székeket, sokszor ebédet hoztak a környéken élők.

Az ellenzéki szavazók döntöttek. Ez a döntés számomra mérvadó és megtisztelő. Köszönöm a bizalmat és a nagyarányú támogatást. Felemelő számomra a szavazók bizalma, az, hogy nemcsak megyei, de országos szinten is kiemelkedő arányban támogattak szavazatukkal Debrecen demokrata lakói.

Az ellenzéki előválasztás sikere egyben előrevetíti a Fidesz 2022-es kudarcát, Orbán saját képére formált, beteg rendszerének bukását is. Így, az előválasztás eredményeként a demokrata sokaság bizalmát elnyerő jelöltek – köztük én is – soha nem látott legitimációval vághatnak neki minden idők talán legaljasabb időszakának, kampányának, hiszen már most is látszik, hogy a Fidesz nem riad vissza akár törvénytelen eszközök használatától sem hatalma megtartása érdekében.

Mindezek ellenére is tudom, hogy közösen el fogjuk seperni az orbáni diktatúrát, és visszaadjuk a magyarok tíz éve elveszett, demokráciába vetett hitét.”

Bódi Judit, az MSZP Hajdú-Bihar megyei elnöke:

„Az előválasztás első fordulója jelentős siker volt! Elérte legfontosabb célját: az ellenzéki és bizonytalan választópolgárok elérését és aktivizálását! Minden várakozáson felül, több tízezer ember szavazott Hajdú-Bihar megyében is ez alatt a kilenc nap alatt! Köszönjük nekik a részvételt, és vasárnaptól újra várunk mindenkit.
debreciner.hu

Köszönetem és minden tiszteletem az MSZP-s és a többi pártból, civil szervezetekből érkező aktivisták felé, akik lebonyolították a választást. Nem volt könnyű dolguk, hiszen először a technika, később az időjárás is nehezítette munkájukat. De kiválóan helytálltak!

Az első forduló végén természetesen gratulálunk a megválasztott jelölteknek, köztük is az MSZP által támogatott Mándi Lászlónak (2-es választókerület) és Hegedüs Péternek (6-os választókerület).

A második forduló előtti esélylatolgatásoknak, adott esetben elemzéseknek nincs itt az ideje, hiszen a két forduló után kaphatunk majd tiszta és egész képet. Mi, szocialisták már a vasárnaptól induló miniszterelnök-jelölti előválasztásra készülünk, és újra várjuk a változást akaró szavazókat!”

Pálinkás József, az Új Világ Néppárt elnöke:

„A Hajdú-Bihar megyében is sikeres ellenzéki előválasztás a baloldal által dominált választás és mozgósítási verseny volt. A változás igényét az ajánlások gyűjtése és a szavazáson való részvétel során is tapasztalni lehetett. Az eredmények azt mutatják, hogy a többéves (évtizedes) múlttal, állami támogatással, hálózattal és aktivistákkal rendelkező pártok tudták mozgósítani támogatóikat. Az általam elért 27 százalékos eredményt ennek ismeretében jónak értékelem. Indulásommal bizonyára sok olyan szavazó is részt vett az előválasztáson, akik egyébként nem vettek volna részt.”

debreciner.hu

Dede Tamás, a Párbeszéd Hajdú-Bihar megyei elnöke:

„Mint az előválasztás politikai innovátorai különösen örömtelinek tartjuk, hogy az elvárásokat felülmúló mennyiségű szavazat érkezett mind személyesen, mind online. Az előválasztás megmutatta, hogy rengetegen álltak a demokratikus változás ügye mellé.

debreciner.hu

Az egyfordulós egyéni versenyben joggal kritizált visszalép(tet)ések tanulsága, hogy a helyes módszer itt is a kétfordulós választás lett volna, amit mi is szorgalmaztunk a tárgyalások során, de sajnos ez nem mindenki érdekeivel egyezett. A közös miniszterelnök-jelölt kiválasztásában szerencsére két forduló áll rendelkezésünkre, így a valóban legnagyobb támogatottsággal rendelkező személy fog az ellenzék élére állni.

A Párbeszéd országos szinten elért rendkívüli eredményei mellett elmondható, hogy a megye hat választókerületéből kettőben az általunk is támogatott jelölt nyert.

Köszönjük a szavazatokat és az előválasztás lebonyolításában segítők áldozatos munkáját!

Újult erővel készülünk a miniszterelnök-jelölti második fordulóra, ahol fontos szem előtt tartanunk, hogy a legalkalmasabb és legkevésbé megosztó jelölt, a »közös nevező« kerüljön ki győztesként a küzdelemből, az az ember, aki képes megszólítani a bizonytalanokat és újraegyesíteni Magyarországot.”
debreciner.hu
debreciner.hu

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.