Kikből lesznek a debreceni gyári munkások? – Ukrajnában és Romániában is toborozna a DSZC

Palkovics László és Papp László korábban azt mondták, az iskolapadokban nyernék meg a munkaerőpiaci versenyt, de arról nem beszéltek, hogy honnan lesznek gyerekek az iskolapadokba.

Debrecen vezetőinek az elmúlt hónapokban az egyik visszatérő üzenetévé vált, hogy a városnak az iskolapadokban kell megnyernie a munkaerőpiaci versenyt. Ezt először Palkovics László innovációs miniszter mondta 2020. június 9-én, amikor a kormány jóváhagyta Debrecen – néhány beruházás céldátumok nélküli, tételes felsorolásán túl azóta sem ismert – tízéves fejlesztési tervét.

Papp László (Fidesz) polgármester szájából később többször is elhangzott ugyanez a gondolat. 2021. július 8-én például a DTV Köz-ügy című műsorában beszélt arról, hogy e stratégiájuk miatt nincs szüksége a városnak vendégmunkásokra. „Sosem volt szándékunk a határ túloldaláról munkavállalókat hozni Debrecenbe” – fogalmazott. 2021. szeptember 15-én pedig egy debreceni állásbörze megnyitóján ismételte meg a szófordulatot.

A Fidesz üzenete egyértelmű: nem kellenek Debrecenbe a nagy csoportokban érkező külföldi vendégmunkások, mert a város képes kiképezni az ide települő gyárak számára szükséges munkaerőt.

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) kancellárja még szeptember 2-án járt a debreceni városi televízió stúdiójában, ahol olyan kijelentéseket tett, amelyek jelentősen árnyalják Pappék állítását. Vida Gyula kérdésére, miszerint „darabra” van-e annyi diákja a DSZC-nek, amennyi kielégíti a Debrecenben működő cégek igényeit, Tirpák azt válaszolta, ez egy komoly kihívást jelent számukra. „Túl vagyunk már a megyehatáron, a régióból igyekszünk diákokat megszólítani, illetve szeretnénk most már a határokat még inkább átlépve Partiumból, Ukrajna területéről majd megszólítani olyan diákokat, akik nyitottak a szakképzés irányába, hiszen egyre több tanulóra van szükség” – fogalmazott.

Tirpák mondatából az következik, hogy habár Debrecen vezetése valóban törekszik arra, hogy az itt tanuló diákokkal töltsék meg a városban létesített üzemeket, ehhez koránt sincs meg a megfelelő számú, a szakképzésben tanulni vágyó debreceni fiatal. Ahhoz, hogy meglegyen a létszám, a DSZC-nek végső soron tehát mégis – legalább részben – Ukrajnából és Romániából kell diákokat toboroznia, akik később az itteni gyárak munkásai lesznek.

A beszélgetésben Tirpák Zsolttól az alábbi mondatok is elhangzottak a debreceni szakképzéssel kapcsolatban:
„Mindenképpen ki lehet mondani, hogy a szakképzés tudása egy rendkívül komplex, összetett tudást igényel. Ma a technikusi tudás az mondhatom, hogy a gimnáziumi tudással bőven vetekedik. Olyan komplex ismereteket és képességeket, szocializációt ad a fiatalok számára, ami óriási lépéselőnyt jelent.”

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.