Dobrev vagy Márki-Zay? – Erről szól az ellenzéki előválasztás második fordulója

Mától egy héten keresztül lehet szavazni személyesen vagy az interneten.
Elsőfordulós voksolás Debrecenben
SM

Ma (október 10.) elkezdődött az ellenzéki előválasztás második fordulója, s az október 16-ai esti zárásig tart. Ahogy az első fordulóban, most is lehet szavazni személyesen szerte az országban sátrakban, illetve az interneten keresztül is.

A második fordulóra azért van szükség, mert az első fordulóban az öt miniszterelnök-jelölt egyike sem kapta meg az összes szavazat több mint felét, s az előzetes megállapodások szerint ebben az esetben második fordulóban dönthetnek a szavazók, de már csak az első forduló három legerősebb jelöltje közül választhatnak.

A miniszterelnök-jelöltek közül Dobrev Klára nyerte az első fordulót, a szavazatok 35 százalékát ő kapta. Őt követte Karácsony Gergely a szavazatok 27 százalékával és Márki-Zay Péter 20 százalékkal. Két nappal ezelőtt azonban Karácsony Gergely visszalépett Márki-Zay Péter javára, ezért két jelölt: Dovrev vagy Márki-Zay közül választhatnak az ellenzéki voksolás második fordulójának szavazói.

Facebook

Mint az a közéletben jártas aktív választópolgárok körében ismert, Magyarországon a legnagyobb hatalommal rendelkező embert, a miniszterelnököt nem közvetlenül választják a polgárok, hanem az országgyűlési választás eredményeként több parlamenti képviselővel rendelkező pártok jelölik és szavazzák meg, adnak neki bizalmat az ország irányítására. Ez mindig is így volt az 1990-es választásoktól kezdődően.

Felkészülni, vigyázz…! Olvasd a Debreciner VÁLASZTÁS 2022 rovatát!

Amennyiben a szövetséget kötött, az előválasztást rendező ellenzéki pártok nyerik a 2022-es országgyűlési választásokat, akkor – megállapodásuk szerint – azt a politikust (Dovrev vagy Márki-Zay) jelölik majd miniszterelnöknek a parlamentben, aki a mostani második fordulóban győz. Ez tehát a tétje az október 10. és 16. közötti ellenzéki elővoksolásnak.

Dobrev Klára és Márki-Zay Péter
debreciner.hu

Hajdú-Bihar megyében ezeken a helyeken és időpontokban lehet szavazni a sátrakban.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.