hirdetés hirdetés
hirdetés

Két jelölt szerint is sérülhetett a szavazás tisztasága Hajdú-Bihar megye 6-os számú választókerületében

Habár az Országos Előválasztási Bizottság már újraszámolta a szavazatokat és ismét Hegedüs Péter győzelmét hirdette ki, a második Tóth József még tenne lépéseket, a harmadik Tömöri Zsolt Sándor pedig még mindig várja az OEVB válaszait a beadványaira.

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, Hegedüs Péter (Jobbik), Balmazújváros polgármestere nyerte az előválasztást Hajdú-Bihar megye 6-os számú választókerületében, ahol az országban az utolsók között hirdettek eredményt szeptember 30-án éjjel. Tóth József (DK), Polgár polgármestere a második, Tömöri Zsolt Sándor (független) pedig a harmadik helyen végzett. Az érvénytelen szavazatok magas számára hivatkozva az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) október 6-án újraszámolást rendelt el a választókerületben, a jelöltek közötti sorrend azonban így sem változott (Tóth hátránya 162 szavazatról 44-re csökkent).

Hegedüs Péter, Tóth József, Tömöri Zsolt Sándor
debreciner.hu

Az előválasztás hivatalos honlapján az alábbi végeredmény olvasható:
1. Hegedüs Péter (Jobbik) 2010 szavazattal (39,66%)
2. Tóth József (DK) 1966 szavazattal (38,79%)
3. Tömöri Zsolt Sándor (független) 1092 szavazattal (21,55%)

Mivel az elmúlt napokban arról értesültünk, hogy sem Tóth József, sem – az egyébként jogász végzettségű – harmadik helyen végzett Tömöri Zsolt Sándor nincsenek meggyőződve a szavazás tisztaságáról, megkérdeztük őket, hogy milyen fenntartásaik voltak az első forduló lebonyolításával kapcsolatban.

Tóth József elküldte a Debrecinernek az OEVB-hez október 4-én benyújtott fellebbezését, amelyben négy történést kifogásolt: egyrészt szerinte kimagaslóan sok érvénytelen szavazat érkezett, másrészt úgy véli, Balmazújvároson szeptember 27-én szabálytalan körülmények között tartottak szavazást, miközben Hajdúnánás Tedej városrészén és a Polgár mellett található Folyás községben érvénytelenítettek egy szerinte szabályos voksolást. Kiemelte azt is, hogy véleménye szerint ellentmondásos a Hegedüs Péterre leadott online szavazatok száma.

Megkérdeztük Tóthot, hogy mi alapján tartja szabálytalannak a szeptember 27-i balmazújvárosi szavazást, valamint szabályosnak a szeptember 28-i folyási és tedeji voksolásokat. A válaszában a politikus azt írta, az OEVB-nek az első két napra (amikor technikai okok miatt felfüggesztették a voksolást) tervezett szavazások pótlásával kapcsolatos állásfoglalása, valamint a Helyi Előválasztási Bizottság (HEVB) döntése alapján látja így a helyzetet.

Felkészülni, vigyázz…! Olvasd a Debreciner VÁLASZTÁS 2022 rovatát!

A Debrecinernek azt is elmondta Tóth, hogy szerinte Hegedüs kampánystábja megsértette az előválasztás alapelveit, ugyanis a választókerületben számítógépeket „mozgóurnaként” körbehordva, az ellenérdekelt felek kontrollja nélkül szavaztattak az online voksoláson. Polgár polgármestere ennek tulajdonítja, hogy Hegedüs sokkal jobban szerepelt az online szavazáson, mint a papíralapún.

Arra a kérdésünkre, hogy tervez-e tenni további lépéseket az ügyben (az OEVB-nél már nem fellebbezhet), Tóth József igennel válaszolt, azonban azt hozzátette, jelenleg az előválasztás második fordulójának tisztességes lebonyolítására koncentrálnak.

atlo.team

Szerettük volna, ha Hegedüs Péter, a választókerületi előválasztás győztese reagál Tóth József felvetéseire, de Balmazújváros polgármestere cikkünk megjelenéséig nem élt ezzel a lehetőséggel. Ha később megteszi, cikkünket frissítjük.

Tömöri szerint sem stimmelt valami, de nem mondta meg, hogy mi

Az előválasztáson a harmadik helyet megszerző Tömöri Zsolt Sándor a Debrecinerrel azt közölte: történt olyan esemény az első fordulóban, amely a megítélése szerint aláásta az előválasztás tisztaságát és az abba vetett bizalmat. Ezzel kapcsolatban azonban nem kívánt elárulni konkrétumokat arra hivatkozva, hogy még várja az OEVB válaszait az ezekben az ügyekben írt beadványaira.

Tóth kifogásaival, valamint Tömöri korábbi beadványainak sorsával kapcsolatban kerestük az OEVB-t, de cikkünk megjelenéséig nem reagáltak a levelünkre.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.