„Nem királyt választunk” – interjú Hadházy Ákossal

Az országgyűlési képviselő úgy látja, a választók határozott üzenetet küldtek az ellenzéki pártoknak azzal, hogy az előválasztás első fordulójában nem szavazták meg azokat a jelölteket, akikre a kampány során rávetült a korrupció gyanújának árnyéka. Szerinte ugyan fontos a miniszterelnök-jelölt személye, de fontosabb a közös pártlista, az ellenzék pedig csak akkor tud nyerni, ha lesz húszezer önkéntese, akik a választás napján a szavazókörökben felügyelik a választás tisztaságát.
Hadházy Ákos

Hadházy Ákos független parlamenti képviselő az elmúlt években korrupcióellenes tevékenységével szerzett magának országos ismeretséget. A volt szekszárdi fideszes önkormányzati képviselő a trafikbotrány kirobbantásával távozott a kormánypárt táborából, majd a 2018-as országgyűlési választásokig az LMP társelnöke volt. A választás éjjelén lemondott, később pedig a belső etikai eljárások miatt kilépett a pártból.

A Parlamentben a szintén távozó Szél Bernadett-tel és Szabó Szabolccsal 2020 őszén hoztak létre egy frakciónak nem minősülő képviselői csoportot Tisztességgel és Bátorsággal Magyarországért Szövetség néven. Ez a szövetség az ellenzéki előválasztás előtt együttműködési megállapodást kötött a Momentummal, így mindhárom politikus a párt színeiben indult az egyéni jelöltekről döntő első fordulóban. Hadházy Ákos Zuglóban az egész országban a legtöbb szavazatot (11 070) szerezve, a voksok 80,72 százalékával győzte le a választókerület utolsó pillanatban visszalépő jelenlegi országgyűlési képviselőjét, az MSZP-s Tóth Csabát. Hadházyt a korrupcióról, az előválasztásról és a 2022-es választásokról is kérdeztük.

Az előválasztás első fordulójában több olyan képviselő-jelölt is vereséget szenvedett, akit a közbeszédben korrupciós vádak értek. Ezt ön sikernek értékeli?

Az előválasztástól éppen azt vártuk, hogy ez megtörténjen. Számomra ez nagy öröm, nagyon jó üzenete van. Volt olyan képviselőjelölt, aki végül el sem indult az előválasztáson. Sokan nem értették, amikor a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6-os számú választókerület időközi választásán elmondtam, nagyon oda kell figyelni, hogy nem szabad ilyen embereket újra indítani. Bíró László nemcsak az antiszemita megjegyzése miatt volt vállalhatatlan jelölt, hanem a szociális szövetkezetben való részvétele miatt is. Pozitív üzenet, hogy Bíró László ugyan most is bejelentette az indulását, de végül visszalépett. Zuglóban pedig a pártok az utolsó pillanatokban megértették, hogy miért indulok ott, és kiálltak Tóth képviselő úr mögül. A 2022-es választások egyik döntő momentuma lehet az, hogy ezt a zuglói üzenetet megértik-e az ellenzékben. Az előválasztás eredményéből az látszik, hogy a pártok ezt nagyrészt, a választók pedig teljesen megértették.

Hadházy Ákos

Később a pártok ezeket a személyeket nem fogják listán bejuttatni a Parlamentbe?

Természetesen nagy szerepe van a közös ellenzéki listának. Ezekben a napokban a miniszterelnök-jelölt személyével vagyunk elfoglalva, és persze nagyon fontos demokratikus esemény a listavezető megválasztása. Sajnálom, hogy a pártok a lista összeállítása kapcsán már nem bíztak a választókban. Ugyanakkor a pártoknak erős üzeneteket küldenek a választók. Ilyen a zuglói 80-20-as arányú eredmény, vagy például Márki-Zay Péter második fordulóba történő bejutása és a végső győzelemre való esélyessége is. Ezeket az üzeneteket a pártoknak is meg kell érteniük. Nem elsősorban a listavezető a fontos. Ez egy koalíciós kormányzás lesz, ahol nyilvánvalóan van szerepe a miniszterelnöknek, de sokkal nagyobb szerepe van annak, hogy kik vannak ott mögötte. Az emberek bizalmának elnyeréséhez is fontos a lista. Aki a zuglói üzenetet nem érti, előbb-utóbb bukik. Aki viszont érti, előbb vagy utóbb győzni fog.

Mennyire tisztulhatott meg ön szerint az ellenzéki összefogás az első forduló során? Az ön tudomása szerint hány problémás politikusból válhatott végül közös egyéni jelölt?

Nem ismerem mind a 106 jelöltet, de azok, akikről tudtam, hogy problémásak lehetnek, nem lettek képviselőjelöltek. Az előválasztás lényege az, hogy lehetőség szerint itt derüljenek ki a problémás ügyek. Sajnos volt olyan képviselőjelölt, akit az utolsó pillanatban komoly offshore-vádak értek, az őt jelölő párt mégsem vonta vissza a támogatását. A választók ugyanakkor erre egy határozott választ adtak. Nyilvánvaló, hogy nincs bűntelen ember, én sem vagyok az, ön sem az, egyedül Jézus Krisztus volt ilyen. A kérdés, hogy van-e olyan ügye valakinek, ami egy normális országban lehetetlenné teszi a politikusi pályát. Ilyen esetekről az első forduló győzteseinek körében nem tudok.

Hadházy Ákos

Mi történik, ha az éles választási kampányban fény derül egyes jelöltek zűrös ügyeire?

Közös felelősségünk, hogy a megalapozott vádaknak következménye legyen. Teljesen mindegy, hogy az adott ügy a választás előtt vagy a választás után derül ki. Az ellenzéknek nincs pénze, a kormány korlátozza a plakátozási lehetőségeit, minden párt csak egyszer öt percre mehet majd be a köztévébe. Az ellenzék ilyen körülmények között csak akkor győzhet, ha nemcsak mondjuk, hogy lesz jogi felelősségre vonás, hanem az emberek ezt is látják. Nem csak beszélni kell a megtisztulásról, ezt saját magunkon kell megmutatnunk.

Minek tulajdonítja azt, hogy ön mellett a másik két szoros parlamenti szövetségese, Szél Bernadett és Szabó Szabolcs is fölényes győzelmet arattak az előválasztás első fordulójában?

Ez egy nagyon jó szövetség. A korrupció legkisebb gyanúja sem merül fel velük kapcsolatban, ahogy az sem, hogy csak alibiztek volna. Mindketten nagyon komoly munkát végeztek az elmúlt években.

Hadházy Ákos

Nem sokkal a 2018-as választások után mindhárman kiléptek az LMP országgyűlési frakciójából. Az előválasztáson hárman több nyerhető egyéni választókerületben győztek, mint az LMP jelöltjei az országban összesen. Mit érez most a volt pártjával kapcsolatban?

Nincs különösebb rossz érzésem. Sajnálom, hogy a kelleténél egy kicsit lassabban tanulták meg a matematikát. Az LMP-ben nekem egyetlen konfliktusom volt: már 2018-ban is szerettem volna együttműködni a többi ellenzéki párttal. Most is vannak ott barátaim. Sajnálom, de jobb később, mint soha. A 2019-es választásokra megtanulták a matematikát, amikor a tagok megpróbálták bebiztosítani a saját önkormányzati helyeiket. Szerencsére ez kitartott. Az sajnálatos, hogy az így megjelenített zöldpolitika – ahogy az LMP is – meglehetősen súlytalanná vált. Annak ugyanakkor örülök, hogy ma már az ellenzék többi szereplője is komolyan gondolja a zöldpolitikát.

Hogyan jeleníti meg a zöldpolitikát a két talpon maradt miniszterelnök-jelölt? A két zöld párt által is támogatott Karácsony Gergely visszalépett a második forduló előtt.

Igen, de Márki-Zay Péterrel minden jel szerint szoros szövetségben fognak dolgozni. A tegnapi, ennek a témának szentelt miniszterelnök-jelölti vita is azt mutatja, komolyan veszik a kérdést. Felelős politikusnak komolyan kell vennie a zöld ügyeket, akármelyik oldalon is álljon. A talpon maradt jelöltek közül mindketten felelős politikusok.

Ön a második forduló indulásakor kiállt Márki-Zay Péter mellett. Számít egyáltalán a miniszterelnök-jelölt személye? A végső befutónak ugyanazt a közös kormányprogramot kell képviselnie, ugyanazt a hatpárti koalíciót tudhatja a háta mögött.

Sokak számára izgalmas kérdés, de nem a leglényegesebb. Nem királyt választunk, hanem feladatot adunk egy embernek. Nehéz feladatot: először le kell győznie a Fideszt, utána pedig egy sok pártból álló koalíciót kell vezetnie. Természetesen fontos a személye, de ahogy korábban mondtam, fontosabb a lista, fontosabb, hogy minden választókerületben jó jelöltünk legyen. Még fontosabb, hogy mennyi névtelen aktivistánk, önkéntesünk lesz. Ebben még nem állunk jól. Nem tűnik izgalmasnak kivinni pár ezer szórólapot, esténként plakátokat ragasztani, ott állni egy pulttal egy falu főterén, megmutatva, hogy létezik az ellenzék, de ezek hatalmas feladatok. Minden azon múlik, hogy lesz-e húszezer ilyen ember, aki aztán a végén beül a szavazókörökbe, ahol nem egyedül, hanem legalább ketten biztosítják a szavazás tisztaságát.

Felkészülni, vigyázz…! Olvasd a Debreciner VÁLASZTÁS 2022 rovatát!

A második fordulóban egyre komolyabb ütésváltásokat tapasztalhatunk a két talpon maradt miniszterelnök-jelölt tábora között. Ön szerint veszélyben van az ellenzéki együttműködés? Vagy ez csak egy kampány, a demokrácia természetes velejárója, amitől elszoktunk az utóbbi években?

Nem hiszem, hogy veszélyben lenne az együttműködés. Ha emiatt megszakadna az együttműködés, akkor az egészet ki kellene dobni, nem lenne semmi értelme, hiszen akkor a kormányzás első hetében véget érne a történet. Azt én is szomorúan láttam, hogy nem is elsősorban a pártok és a jelöltek, hanem az ő követőik részéről komoly indulatok szabadultak el. Kérdés, hogy ezek mennyire irányítottak. Ismerjük a Fidesz részéről azt a technikát, hogy pár ezer embert alkalmaznak kommentelésre. Egészen durva, indulatoktól fűtött kommenteket küldenek kvázi parancsra. Én most nem csak ezt éreztem. Láttam olyat, akiről tudom, hogy nem troll, hanem egy autonóm személyiség, de a második fordulóban belőle is előjöttek az indulatok. Ezeknek az embereknek is azt kell mondani, hogy nem királyt választunk. Az első fordulóban három miniszterelnök-jelöltről is hallottam, hogy olyan lesz, mint Orbán. Én egyikkel kapcsolatban sem tapasztaltam ezt.

Hadházy Ákos

Mitől lesz valaki olyan, mint Orbán Viktor?

Ez rajtunk múlik. Mindannyian felelősök vagyunk azért, ami lehetett Orbánból. Felelős volt az előző kormány azért, mert a kétharmadot összehozta. Én is felelős voltam a Fidesz kiskatonájaként a végeken. Felelős volt, aki a Fideszben engedte ennek a rendszernek a kialakulását a magasabb döntéshozatali szinteken. Felelős volt az ellenzék, mert nem gyakorolt kellő nyomást a kormányra, és sokáig nem feltétlenül a leghitelesebb emberekkel indult. Felelősek azok a „névtelen” emberek is, akik a környezetükkel már nem bocsátkoznak vitába, mert féltik a saját vagy a családtagjaik állását. Mind felelősek vagyunk, ennek a felelősségnek csak a mértéke különböző. Csak rajtunk múlik az is, hogy a következő miniszterelnökből lesz-e új Orbán. Orbán azért is tudott Orbánná válni, mert egy fegyelmezett nagy párt állt mögötte. Az új miniszterelnök mögött viszont egy sok politikai irányzatot képviselő többpárti koalíció állna.

Ahhoz, hogy egy demokráciát autoriter rendszerré alakítson egy politikai vezető, az is kell, hogy a társadalom ne érezze magáénak azokat a demokratikus intézményeket, amelyeket az autoriter politikus megszüntet vagy átalakít. Ezen a téren hozhat változást az ellenzéki összefogás győzelme?

Ezzel nem tudok vitatkozni. Nyilván abban, hogy nálunk ezt meg tudta csinálni a Fidesz-kormány, hosszútávon annak is van szerepe, hogy Magyarországon korábban csak nagyon rövid ideig létezett a demokratikus intézményrendszer. Az, hogy a második világháború után csak egy pár évig volt demokrácia, nem segített abban, hogy az emberek a rendszerváltás után létrejövő intézményeket a magukénak érezzék, vigyázzanak rájuk. Ráadásul a demokrácia ott tud fejlett, a korrupció pedig csökevényes lenni, ahol az emberek függetlenek, nincsenek kiszolgáltatva. Minél több a szegény, munkanélküli, rossz helyzetben élő ember, annál könnyebben vissza lehet élni a hatalommal. Sajnos ma ezzel vissza is él a hatalom. Ettől függetlenül az ellenzéknek nem szabad elhárítania magától a felelősséget: a mi dolgunk, hogy elmagyarázzuk, mit miért csinálunk, másrészt pedig jól kell végeznünk a munkánkat. Természetesen az is egy fontos szellemi kihívás, hogy ezt a féldiktatúrát hogyan bontsuk le. Látjuk, hogy a Fidesz sok olyan szereplőt bebetonozott, akik elvileg fékek és ellensúlyok lennének. Ha viszont ezek az állami szervezetek csak azt a célt szolgálják majd, hogy az új kormányt blokkolják, akkor az nem egy tartható rendszer. Ezt is meg kell oldani, miközben vissza kell építeni a demokráciát. Nem könnyű, de szép kihívás.

Hadházy Ákos

Önt a kampány során az esetleges új kormány több pozíciójával, feladatkörével is összefüggésbe hozták. Hol, milyen jogkörökkel érezné leginkább azt, hogy folytatni tudja a korrupcióellenes politikáját?

Fölösleges még belemenni ezekbe a pozícióosztogatásokba. Meg kell várni a választás eredményét, akkor lehet majd pozíciókról beszélni. Az persze egyáltalán nem ördögtől való, ha egy miniszterelnök-jelölt azt mondja, hogy számít valakire. Megtisztelő számomra, hogy többen is jelezték ezt nekem. Most ugyanakkor arra van szükség, hogy dolgozzunk. Részletesen meg kell terveznünk, mit fogunk csinálni az első parlamenti napon, az új kormány megalakulása után. Nem lesz sok időnk, határozottan kell fellépnünk többek között a korrupció ellen. A felcsúti per fogalma persze elsősorban egy kommunikációs eszköz volt az egyik jelölttől, aminek az üzenetét ugyanakkor tartanunk kell: gyorsan és minél határozottabban kell lépnünk, hogy komoly eredményeket tudjunk elérni. Ha átvesszük a hatalmat, egy nagyon nehéz helyzetben lévő országot veszünk át. Egyetlen esélye van az ellenzéknek: ha a közélet megtisztításában tud eredményeket felmutatni. Ezért azonban sokat kell dolgozni, fel kell erre készülni.

Vannak a tarsolyában olyan kormánypárti politikusokra vonatkozó, korrupciós ügyekkel kapcsolatos információk, amelyek nyilvánosságra hozatalát a 2022-es választási kampányra időzítené, ezzel segítve az ellenzék győzelmét? Vagy úgy látja, hogy az ilyen ügyekkel azonnal a hatóságok és a nyilvánosság felé kell fordulni?

Nem szoktam ügyeket tartogatni. Az igazi gond az, hogy az ügyek nagy száma miatt néha nem jut idő minden eset bemutatására. Ha most mindent egyszerre mutatnék be, az összes ügy kiütné magát. Azt ugyanakkor nem lehet megcsinálni, hogy valamiről nem számolunk be. Sajnos egyre több jelzést kapok, nagyon nyíltan mennek a lopások. Nem az atombombákra kell várni, amiket a végén bedobunk. Lehetnek persze még nagyon erős ügyek, vannak gyanúim, amikkel kapcsolatban még dolgozni kell a bizonyításon, vannak magas szintre vezető dolgok, de helytelen arra várni, hogy majd az utolsó napokban bemutatunk valamit. Nem is törvényes, hiszen ha az embernek valami a tudomására jut, feljelentést kell tennie. Az utóbbi éveim arra mentek rá, hogy az emberek ne csak egy-egy ügyet lássanak, hanem érezzék magát a rendszert. Sokan azt mondják, ez már unalmas. A goebbelsi propaganda is unalmas, amikor folyamatosan hazugságot mondanak, mint most a kormány. Én egy antigoebbelsi propagandát igyekszem megvalósítani: én is az unalomig érvelek, csak az igazságról.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.