MÁSIK FŐVÁROS

Teszttel, lélek nélkül

Nem nagy örömmel, mi több, kifejezett sajnálattal kellett észrevételeznem, hogy egy (?) polgártársunk éppen fontos közegészségügyi, társadalompolitikai munkája során veszítette el józan paraszti eszét.
MTI/Rosta Tibor

Miről van szó? Volt (?) egy eredeti formájában életbe sem lépő, papíron azért pár napot élt rendelet, amely komoly megütközést keltett. S valóban felvetette a kérdést, miszerint kiadóik ebben az országban élnek-e vagy egy bábszínház ide-oda rángatott figurái. Ugyanis „az operatív törzs arra utasította a háziorvosokat, hogy jövő héttől rendelőjükben teszteljék a Covid-gyanús betegeket. Az érintettek szerint azonban ez veszélyezteti saját és a normál rendelésre érkező pácienseik egészségét” – értesült a Népszava.
Nézzük, miért is! „Heves tiltakozást váltott ki a háziorvosok részéről az operatív törzs döntése, már zajlik az aláírásgyűjtés ellene. Aláírásokat gyűjtenek a háziorvosok, miután az operatív törzs arra utasította őket, hogy a jövő héttől rendelőikben teszteljék a COVID-gyanús betegeket” – írja a Népszava.

A minap kiadott utasítás szerint a háziorvosoknak a jövő héttől kellene kezdeniük a hozzájuk érkező napi betegek gyorstesztelését, amelyhez teszteket és védőfelszerelésként plexi arcvédőt biztosítanak a számukra. Az aláírást kezdeményezők szerint viszont a háziorvosoknak a feladat elvégzéséhez se az eszközeik, se a megfelelő körülményeik nincsenek meg. A háziorvosi rendelők döntő többségében nincs lehetőség a fertőzésgyanús és nem fertőző betegek elkülönítésére. A biztonságos mintavételhez, az előírt infekciókontroll-szabályok betartásához pedig egy plexi arcvédő nem nyújt kellő védelmet. A járványügyi szabályok szerint ezeket a vizsgálatokat komplett védőruházatban lehetne csak elvégezniük, ám rendelés közben nincs idő arra, hogy az orvos akár napjában többször szabályosan beöltözzön, levetkőzzön és mellette párhuzamosan végezze a betegellátást, oltson a covid és az influenza ellen – írják az aláírásra buzdító felhívásukban.

MTI/Komka Péter

Ráadásul a járványügyi protokoll azt is előírja, hogy amennyiben pozitív mintát találnak, akkor ezt követően el kellene végezniük a rendelő és a váróterem teljes fertőtlenítését. Ehhez pedig ki kellene üríteni a rendelőt, ám ezzel ellehetetlenül a többi, más panasszal jelentkező betegek ellátása.

Véleményük szerint az sem helyes, ha a váróban keverednek a potenciálisan fertőző betegek, az egyéb panaszokkal jelentkezőkkel vagy akár egészséges, védőoltás beadására érkezőkkel.

Ez az Alfahír összefoglalója, amely 15-én kelt. Napközben. Estére már fordult is a helyzet: „Eszement tesztrendelet. Máris visszavonták…” Az utasítást eredetileg azzal indokolták, hogy mivel számítani kell a covid-fertőzések növekedésével, fontos, hogy „lehetőleg már az első orvos-beteg találkozásnál minél pontosabb diagnózis legyen a koronavírus-fertőzés igazolására”. A háziorvosok nem a döntés céljaival és az értelmével szállnak szembe. Az aláírást kezdeményezők szerint a feladathoz se eszközük, se megfelelő körülményeik nincsenek.
Szóval: „kora este fordult a helyzet. Kiderült, a háziorvosok dönthetik el, mikor szükséges, hogy antigén gyorstesztet végezzenek Covid-gyanús betegeknél. A PCR-mintavételezést kizárólag a mentők és a kijelölt egészségügyi szolgáltatók végzik – ezt közölte az atv.hu kérdésére a Koronavírus Központ. Mint írták, a szabályt a hamarosan megjelenő új eljárásrend is tartalmazni fogja.”

MTI/Komka Péter

„Akkor most ki tesztelje a koronavírus-gyanús eseteket?” - teszi fel a kérdést másnap a Portfolio. Amely megállapítja ennek kapcsán, hogy „a tiltakozás közzététele után a kormányzati koronavírus portálon megjelent egy közlemény, ennek az eleje megerősíti, hogy az antigén-gyorstesztelés a járvány negyedik hulláma miatt felgyorsul. Sőt azt is, hogy az ehhez szükséges gyorsteszteket és a mintavételezéshez szükséges plexi arcvédőt az OKFŐ biztosítja számukra (háziorvosoknak) a kormányhivatalok útján.

Jelentős változás azonban, hogy míg a korábbi levél egyértelműen utasította a háziorvosokat, hogy „a COVID-19 gyanús betegek antigén gyorsteszt vizsgálatát végezzék el”, addig a közlemény már úgy fogalmaz, hogy a „háziorvosok dönthetik el, hogy a tüneteket mutató betegek közül kinél tartják indokoltnak a háziorvosi rendelőben végzendő gyorstesztet, illetve kinél tartják szükségesnek a továbbra is rendelkezésre álló statikus mintavételi pontokon történő PCR-teszt elvégzését a beteg tüneteit, oltottságát, fertőzésen való átesettségét és a járványügyi körülményeket szem előtt tartva”.

Ez a módosítás viszont nem jelent változást az eddigi gyakorlattal szemben. Ezt maga a közlemény is elismeri, hiszen úgy fogalmaz, a „légúti tünetekkel rendelkező páciensek főszabály szerint továbbra (is) előzetesen telefonon jelentkeznek háziorvosuknál, aki ezt követően tudja megszervezni ellátásukat, szükség esetén rendelői betegvizsgálatukat”. Ez alapján viszont nem világos, hogy mitől gyorsulnak fel az antigén gyorstesztelések, amire a járványhelyzet miatt valóban már bőven szükség lenne.

MTI/Rosta Tibor

Tehát a helyzet fokozódik, mi több, bonyolódik, akárcsak a negyedik járványhullám ereje. De az is megeshet, hogy semmi sem változik az eddigiekhez képest. Bár egy újabb át nem gondolt kezdeményezéssel mégiscsak gyarapodtunk. Hisz amennyiben komolyan gondolta a magyar járványhelyzetért (papíron) felelős legfőbb szerv a „rendelő és a váróterem teljes fertőtlenítését”, akkor tagjai nem jártak még egy átlagos magyaros orvosi rendelőben mostanság. Egyébként tudták volna, hogy ez a rendelkezés betarthatatlan. Vagy elfeledkeztek saját járványügyi protokolljukról, amely előírja, hogy amennyiben pozitív mintát találnak, akkor a fenti higiéniai, fertőtlenítő intézkedéseket kell alkalmazni az egész épületben. S ha több épületben egyszerre ugyanazon a településen? S ha, mondjuk, az első páciensek között találnak pozitív esetet az orvosok, a fenti közegészségügyi beavatkozások miatt a napi rendelésnek már lőttek.
Nota bene, a háziorvosokhoz ugyanúgy megadott időpontra hívják a pácienseket, mint a szakrendelésekre. Legfeljebb nem hónapokat vagy akár egyes betegségek esetében nem közel évet kell várniuk. S ha jól tudom, egy háziorvosnak látogatási kötelezettségei szintén vannak olyan betegek ellátása érdekében, akik nem képesek a rendelőt felkeresni, így az orvosnak kell házhoz menni. S akkor még nem említettük a külföldi példákat, ahol az állam vagy az önkormányzatok a település forgalmas pontjain már hónapok, sőt immár évek óta ingyenes szűrőpontokat működtetnek. Ahol kellő biztonsági intézkedések mellett fogad bárkit az erre szakosodott személyzet. Úgy látszik, Magyarországon ilyen közterületi fogadópontokra két év alatt nem akadt pénz a költségvetésben. Vagy más, másra egyébként százszorosan elköltött pénzforrásokban. Szóval sok országban nem az alapellátást próbálja az egészségügyi kormányzat (már ahol létezik) lehetetlen helyzetekbe kényszeríteni. Bár természetesen az ésszerű közreműködésére gyakorlatilag mindenütt számítanak.

Debrecenben a város hivatalos honlapja szerint 84 háziorvosi körzet van. Ezek közül tapasztalataim szerint a legtöbb 3-4-es csoportokban egy takaros családi háznál nem nagyobb épületben működik. Lehetetlen (köztük logisztikai) intézkedések végrehajtására már csupán ezen okból sem képesek. Ráadásul még normális „ügymenet” idején, a járvány előtt is bőven akadt példa, hogy az aznapra berendelt betegek lelkiismeretes ellátása túlmunkát követelt a személyzettől. Ha ezek fényében még azt követelik, jelen állás szerint követelték volna tőlük, amit tervbe vettek és kiadtak utasításként, az nagy eséllyel a magyar orvosi alapellátás teljes összeomlásához vezetett volna.

MTI/Czeglédi Zsolt

Elgondolkodtató, hogy az Operatív Törzsnél az eredeti leirat megfogalmazása közben, úgy tűnik, ez a nagyon papírforma eshetőség senkinek nem jutott eszébe. Vagy már túlságosan hozzászoktak gondolkodásukban, reflexeikben ahhoz, hogy bármilyen irracionális intézkedést hozhatnak, bármilyen szükségszerű teendővel késlekedhetnek, tudományos tényeket kérdőjelezhetnek meg, bármilyen adatot eltitkolhatnak az emberek elől stb. Hiszen a jelenlegi helyzetben szinte lehetetlen érdemben számonkérni mulasztásaikat, komoly hibáikat. Éppen ezért és mindezek ellenére ezután sem valószínű, hogy rövid időn belül végre szakértők végezzék a szakértőket kívánó életfontosságú teendőket hazánkban.

T. Szűcs József jegyzetsorozata itt olvasható: MÁSIK FŐVÁROS.

CSAK veled együtt működünk. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert!
1 (egy!) ezer forint csak havonta. Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.