Építkezni akar a kormány a Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi területén – Átlátszó

Az európai uniós közbeszerzési értesítőben megjelent kiírás szerint egy 500 négyzetméter alapterületű madármegfigyelőt és egy 600 négyzetméteres medencét akarnak létrehozni olyan területeken, amelyek országos és európai szinten is védettséget élveznek.
atlatszo.hu

A kiíró az állami tulajdonú Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft., ami az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Révész Máriusz (Fidesz) alá tartozik. Az építkezés ötlete Máté Bence természetfotóstól származik – írja az Átlátszó.

A tender tárgya Halászati bemutató és Madárszínház, ami már így önmagában is különösen hangzik, de a tender leírása további érdekességeket tartogat. Többször szerepel benne ugyanis, hogy a turisztikai fejlesztésre kinézett terület milyen természetvédelmi védettségeket élvez, vagyis egyáltalán nem tűnik ideálisnak egy építési beruházás számára. Bár a környezetvédelem a Fertő tavi gigaprojekt esetében sem szempont a NER-nek.

„Ajánlatkérő a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság védett területén kíván létrehozni egy közel 506 m2 alapterületű pince + földszint + emelet kialakítású madármegfigyelőt és az épülethez kapcsolódó egy a halastóból leválasztott, bukóperemmel ellátott emelt szintű kb. 600 m2 területen belül vízgépészettel ellátott medencét” – ezzel kezdődik az október közepén megjelent közbeszerzés ismertetése.

A védett területeket tehát alaposán feltúrják az építkezés miatt, de még a környéken is komoly földmunkák várhatók. A villanyosítás ugyanis nem egyszerű, nem lehet a semmiből kiépíteni egy új csatlakozási pontot a hálózatra: egészen a kisvasúti megállóig földkábel, ott pedig egy transzformátor lesz.

További részletek az Átlátszó cikkében olvashatók.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.