„Több autóbusznyi potenciális veszély” érkezhet a békemenetre egy DK-s képviselő szerint – ülésezett Debrecen közgyűlése

Gulácsi Anna Ilona javasolta a kötelező maszkviselés elrendelését is Debrecenben, Papp László polgármester azonban azt mondta, az önkormányzatnak erre nincs jogköre. Egyedül a Momentum nem szavazta meg azt az előterjesztést, amely szerint egy közel 30 hektáros zöldterületből 25 hektárt építene be az önkormányzat, hogy ott bérlakásokat alakítson ki. Balázs Ákos alpolgármester úgy véli, még természetvédelmi szempontból is indokolt a beruházás.

Október 21-én ülésezett Debrecen képviselő-testülete a Kölcsey Központ báltermében. A polgármesterrel együtt 33 személyből álló testületből csak 24-en jelentek meg az eseményen. Három ellenzéki mellett hat fideszes képviselő is hiányzott. A 11 napirendi pontot bő félóra alatt tárgyalta meg a közgyűlés, az ülés végén pedig a képviselők interpellációkat intéztek a polgármesterhez.

Galéria: Debreceni közgyűlés – 2021. október 21. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Polgár Tóth Tamás

A napirenden szereplő előterjesztések közül egyet leszámítva mindegyiket vita nélkül, egyhangúlag fogadták el a képviselők. Ilyen módon döntött például az önkormányzat – a korábban kiírt nyilvános pályázatok alapján – a Fórum bevásárlóközpontban lévő ingatlanrészének 98,25 millió forintért, valamint egy Miklós utcai önkormányzati ingatlan 325 millió forintért történő eladásáról is.

A természetet védi a zöldterület beépítése?

Az egyetlen vitát hozó előterjesztés szerint a Tócóvölgy egy részét a közgyűlés kiemelt fejlesztési területté nyilvánítja annak érdekében, hogy ott lakásokat, köztük bérlakásokat építsen. A helyszín jelenleg jelentős zöldterületet is magában foglal. Éppen ezt hangsúlyozta ki Mándi László (Momentum), amikor arról beszélt, miért nem támogatja a javaslatot. A képviselő elmondta, egy 30 hektáros zöldterületről van szó, amelyet az ott élők jelenleg rekreációs célokra használnak, és úgy tudja, nem akarják ezt a beruházást.

Polgár Tóth Tamás

Gábor István főépítész az előterjesztéssel kapcsolatban elmondta, olyan – 3 hektáros – zöldterületet szeretnének a helyszínen, amely ki tudja szolgálni a lakók rekreációs igényeit.

Balázs Ákos (Fidesz) alpolgármester arról beszélt, hogy a Vincellér utca mögött, valamint a Tócóvölgy mögött egy-egy erdősávot fog kialakítani az önkormányzat. Megjegyezte, fásítani fognak, őshonos növényeket telepítenek a területre és vizes élőhelyeket hoznak majd létre. „Az a park, amiről polgármester úr beszélt, az a jelenlegi intenzitásnál sokkal jobban hozzá fog tenni ahhoz, hogy ott az a zöld környezet, ami ott kialakításra kerül, a jelenleginél is inkább szolgálja a rekreációs vagy akár a természet megóvásának a védelmét” – mondta az alpolgármester.

Polgár Tóth Tamás

Papp László (Fidesz) polgármester Mándinak arra a közösségi oldalán közzétett javaslatára, hogy inkább a déli városrészben építsenek új lakásokat, azt reagálta: ott ez a repülőtér miatt nem megvalósítható.

A határozati javaslatot 23 igen szavazattal fogadták el, egyedül Mándi László szavazott nemmel. A Fidesz politikusai mellett a DK három képviselője, valamint Illyés János (Civil Fórum) és Madarasi István (MSZP) is igennel szavaztak.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

A közgyűlést követően Mándi László a Debrecinernek megerősítette: egy közel 30 hektáros zöldterületből 25 hektár beépítését szavazta meg a közgyűlés. A 3 hektáros park mellett összesen 2 hektár jut majd a két erdősávnak.

Kötelező maszkviselést kér és határon túlról érkező veszélytől tart a DK

A napirendi pontokat követően Gulácsi Anna Ilona (DK), Jánki József (DK), Illyés János és Vaszkó Imre (DK) tettek fel kérdéseket a polgármesternek. Gulácsi Anna Ilona azt javasolta, rendeljék el Debrecenben a kötelező maszkviselést a koronavírus-járvány terjedése miatt, majd arról beszélt, az őt megkereső lakosok felelőtlennek tartják a vadászati világkiállítás megrendezését, valamint azt, hogy a pandémia által súlyosan érintett Romániából „több autóbusznyi potenciális veszélyt importálunk” a budapesti békemenetre – utalt ezzel a határon túli magyarokra, akik részt vennének a CÖF rendezvényén.
Polgár Tóth Tamás

Papp László a maszkhasználatra vonatkozó javaslatra úgy reagált: az önkormányzatnak nincs jogköre arra, hogy elrendelje az általános, kötelező maszkviselést. Mint mondta, az önkormányzat minden körülmények között végrehajtja a járvány elleni védekezéssel kapcsolatos kormánydöntéseket. Papp a békemenetre vonatkozó megjegyzésre kérdéssel reagált, mondván, az október 23-i közös ellenzéki tömegrendezvényen nem tart-e a képviselő a járvány terjedésétől.

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Egy hónapra csak 1000 forint. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.