Lázár János felfüggesztené a debreceni Vitesco-beruházás állami támogatását is a Continental Csoport elbocsátásai miatt

Az országgyűlési képviselő a cégcsoport valamennyi magyarországi beruházásáért megítélt támogatást visszatartaná, amíg nem tisztázódik a makói munkavállalók sorsa. Úgy tudja, idén 200, jövőre 300 dolgozó elküldését tervezik. Debrecen vezetői egyelőre nem reagáltak a képviselő szavaira, a korábbi megszólalásaik alapján úgy tűnik, örülnek a városban jelenleg zajló beruházásnak.

A Telex vette észre, hogy Lázár János (Fidesz) országgyűlési képviselő október 21-én a közösségi oldalára feltöltött videóban kelt ki a Continental Csoporttal szemben, miután kiderült, hogy a cégcsoport makói gyára idén 200, jövőre pedig 300 munkavállalóját bocsátja el, miközben az állam korábban tetemes összegekkel járult hozzá ezeknek a munkahelyeknek a fenntartásához.

Lázár ezért a kormánytól azt kérte, a Continental Csoport magyarországi cégei, fejlesztései és beruházásai „egy büdös fillért ne kapjanak a kormánytól”, amíg nem tisztázódik, hogy elküldik-e a dolgozóikat, vagy megtartják, másrészt vizsgáltassák ki a korábban adott összes támogatást a Continentálnál és hasonló cégeknél, hogy kiderüljön, becsapták-e az államot és a dolgozókat, harmadrészt pedig kapjon támogatást és segítséget minden, a Continentalnál elbocsátott ember az államtól abban, hogy új munkahelye lehessen. „Senkit nem hagyhatunk az út szélén, akiket a Continental becsapott” – fogalmazott.

Papp László debreceni polgármester
Facebook
Az ügynek van egy komoly debreceni vonatkozása is. A Continental Csoporthoz tartozik a Vitesco nevű, elektromos autóipari alkatrészeket gyártó cég, amelynek debreceni üzemét idén júniusban adták át, augusztusban pedig már a bővítését is bejelentették. Szijjártó Péter külügyminiszter közlése szerint a 47 milliárd forintos beruházáshoz az állam 10,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt. A bejelentés alapján a fejlesztés 450 új munkahelyet teremt majd, tehát az állam munkahelyenként 23,3 millió forinttal támogatja meg a Continental Csoportot. Többek között ennek a támogatásnak a felfüggesztését kéri most a kormánytól Lázár János.
Rajtad múlik! Kattints a képre!
Debreciner

Debrecenben még nagyon örülnek

Debrecen vezetői a korábbi közösségi médiás bejegyzéseik alapján jobban lelkesednek a Continental Csoport beruházásai iránt.

Pósán László (Fidesz) országgyűlési képviselő június 24-én a Facebook-oldalán azt írta: „Debrecenben ambiciózus, jövőbe tekintő elképzelések és tervek vannak és nagyon örülök, hogy a Vitesco Technologies-ben ehhez nagyon komoly partnerre találtunk!”

Augusztus 24-én a gyár bővítése kapcsán Papp László (Fidesz) polgármester ugyancsak kifejezte örömét azzal kapcsolatban, hogy „a Vitesco Technologies elkötelezett városunk mellett és újabb beruházást jelentett be”. Barcsa Lajos (Fidesz), Debrecen gazdasági ügyeiért felelős alpolgármestere augusztus 24-én egészen odáig ment, hogy köszönetet mondott Lukas Juranek ügyvezetőnek azért, hogy ilyen hamar a bővítés mellett döntöttek.

Egyelőre nem találtuk nyomát annak, hogy akár Pósán László, akár Papp László, akár Barcsa Lajos reagáltak volna valamit az önkormányzati vagy a közösségi médiában Lázár János szavaira.

FRISSÍTÉS! Cikkünk megjelenése után elküldte szerkesztőségünkhöz nyilatkozatát a Vitesco. Itt olvasható:

Reagált a Vitesco a Lázár kifakadásáról szóló cikkünkre – Már kiváltak a Continentalból, elkötelezettek Debrecen mellett

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.