Gyurcsány, Gyurcsány, Gyurcsány – Így emlékezett meg 1956-ról Papp László, Debrecen polgármestere

Papp beszédébe olyan nehezen értelmezhető kijelentés is belefért, minthogy Debrecen kezdeményezte és irányította az 1848-as és az 1956-os forradalmat. Az állítását nem fejtette ki bővebben a polgármester.

Október 23-án a Debreceni Egyetem melletti 1956-os emlékműnél emlékezett meg Debrecen önkormányzata a forradalomról és – habár erről az előzetesen a lakosságot nem tájékoztatták – a 2006-os budapesti rendőrattakról is. Az eseményen a közreműködőkön és a Fidesz helyi önkormányzati politikusain túl csak néhány tucatnyian vettek részt.

Galéria: 1956-ra emlékeztek - városi ünnepség Debrecenben - 2021. október 23. (A KÉPRE KATTINTVA MEGNYÍLIK A GALÉRIA)
Koppányi Szabolcs

A Himnusz után rögtön Papp László (Fidesz) polgármester beszéde következett. Azzal kezdte, hogy szerinte a gondolatainkat az elmúlt másfél évben a járvány kötötte le, a fontos események évfordulóiról a pandémia elvonta a figyelmet. Ezek között említette a polgármester, hogy 30 évvel ezelőtt (valójában inkább 32) elbukott az államszocializmus. Úgy fogalmazott, hogy a szabadságot szinte ajándékba kaptuk, a kivívásának gyökerei mégis 1956 októberéig nyúlnak vissza.

A forradalom egyik legfontosabb értékének azt nevezte, hogy képes volt egyesíteni a nemzetet a diktatúra hazai és külföldi képviselőivel szemben. Papp arról beszélt, hogy előbbieket a társadalom kivetette magából, és csak egy idegen hatalom segítségével tudták elfojtani a forradalmat. Papp szerint 1956 októberét az elnyomás legsötétebb időszaka előzte meg.

Ez az állítás minimum sántít, hiszen 1953-ban Nagy Imre első kormánya sokat enyhített a Rákosi-rendszer diktatúráján, a korábbi időszak pedig az ő 1955-ös leváltásával sem tért vissza egészében. Püski Levente, a Debreceni Egyetem történésze a Debrecen Televízióban 2020-ban éppen azt fejtegette egy 1956-os témájú beszélgetésen, hogy a forradalmak nem akkor szoktak kitörni, amikor a legerősebb az elnyomás, hanem amikor az emberek elhiszik, hogy van esélyük változtatni a rendszeren.

Koppányi Szabolcs

Papp hangsúlyozta, hogy a forradalom utáni megtorlás áldozatai, de főképp a családtagjaik itt élnek közöttünk, és soha nem bocsátottak meg a gyilkosoknak és leszármazottjaiknak. A polgármester Nagy Gáspár költő Öröknyár című verséből idézve kijelentette: „nem szabad feledNI a gyilkosokat néven nevezNI”. Papp szerint nem szabad feledni azt sem, hogy a kommunista diktatúra örökösei is itt vannak közöttünk. „Kicsit tanultabbak, pufajka helyett öltönyt és nyakkendőt viselnek, jól értenek az állami vagyon kiprivatizálásához és a hatalomért minden gazemberségre képesek” – mondta Papp az idén privatizált Debreceni Egyetem mellett öltönyben és nyakkendőben szónokolva.

Papp László
Koppányi Szabolcs

Papp szerint 2006-ban a történelem ismételte önmagát, amikor egy hazug, velejéig korrupt hatalomról lehullt a lepel, nyilvánosságra került Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde. A polgármester 2006. október 23-ról azt mondta, a bukott hatalom tehetetlen dühében békés tüntetőkön állt bosszút. Hangsúlyozta, 1956 után 2006-ban fordult olyan elő először, hogy emberek közé lőttek. „Tizenöt évvel ezelőtt egyértelművé vált, hogy Gyurcsány és az általa kreált hazug világ nem kell a magyar embereknek. A magyar társadalom legmélyebb árkát Gyurcsány Ferenc ásta meg 2006. október 23-án. Gyurcsány Ferenc belebújt a forradalmat eltipró kommunista vezetők bőrébe, és a maga véres valójában idézte meg ’56 kommunista terrorját Budapest utcáin az ötvenedik évfordulón” – fogalmazott a polgármester, hozzátéve, aki szövetséget köt a volt miniszterelnökkel, szerinte nem lehet demokrata.

Koppányi Szabolcs

Papp arról beszélt, hogy a diktatúrának nincs szüksége nemzetre, csak engedelmeskedő elnyomottakra, mi, magyarok azonban alkalmatlanok vagyunk arra, hogy sokáig elnyomottként éljünk. Papp László hangsúlyozta: „nekünk” mindent felülír a nemzeti érdek, míg a kommunisták szellemi örökösei inkább Európai Egyesült Államokban gondolkodnak.

Rajtad múlik! Kattints a képre!
Debreciner

Papp László elmondta, hisz abban, hogy a 2010 utáni kormányváltás óta eltelt időszak erőt ad ahhoz, hogy „higgyünk a folytatásban”, és hogy a „mi értékrendünk” legalább annyira európai, mint „a tőlünk nyugatabbra vallott értékrend”, ha azt lehet egyáltalán értékrendnek nevezni.

Koppányi Szabolcs

Papp ezután azt állította, hogy Debrecen volt a kezdeményezője és az irányítója az 1848-as és az 1956-os forradalomnak: „Debrecen büszke városként ünnepli a magyarság sorsfordító forradalmait, 1848-at és 1956-ot is, mint amelyeknek nemcsak szemlélője, hanem irányítója és kezdeményezője is volt” – fogalmazott. Ezt a nehezen értelmezhető kijelentését a polgármester semmivel sem támasztotta alá, de a beszéde végén még párhuzamot vont Rákosi Mátyás, Kádár János és Gyurcsány Ferenc között.

Koppányi Szabolcs

A polgármester beszéde után az oDEon-ZeneTheatrum zenés műsora következett, majd az önkormányzati intézmények, pártok és civil szervezetek képviselői megkoszorúzták az 1956-os emlékművet. Az ellenzéki pártok közül egyedül a Jobbik vett részt a rendezvényen. A legtöbb ellenzéki szervezet már évek óta az önkormányzati eseményektől távol maradva helyezi el a koszorúit.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.