Sütimustrával segítenék a lebénult táncművész, Horváth Renátó felépülését a polgáriak

Renátó rehabilitációja jó úton halad, belátható időn belül visszanyerheti az irányítást a végtagjai fölött. A Polgár városából elszármazott fiatalnak jelenleg a robottechnológia és egy, az agyát stimuláló eszköz együttes alkalmazásával zajlik a kezelése.

2020 októberében írtunk először Horváth Renátóról, arról a hajdú-bihari Polgár városból származású fiatal táncművészről, aki 2019 decemberében máig megfejtetlen okokból, egyik pillanatról a másikra nyaktól lefelé lebénult. Renátót előbb kórházban kezelték, ahol lélegeztetőgépen volt, két hétig kómában, és habár az életét megmentették, az állami egészségügy lemondott arról, hogy újra lábra állítsák őt.

Horváth Renátó

Ezt követően Renátó a Miskolci Nemzeti Színházban dolgozó kollégái által szervezett adománygyűjtésnek is köszönhetően a solymári Borsóház nevű magánintézményben folytathatta a rehabilitációját. A táncművész kezeléseinek finanszírozását az érte aggódó civilek azóta is több kezdeményezéssel igyekeztek segíteni, a Miskolci Nemzeti Színház 2021 áprilisában például egy jótékonysági előadás jegybevételeivel járult hozzá a költségekhez.

Polgáron most egy újabb akcióval támogatnák Renátó rehabilitációját. Helyi lakosok egy csoportja jótékonysági sütimustrát szervez november 6-án (szombaton) 9-14 óra között a város főterén. A rendezvényen a süteménymustra mellett a segíteni szándékozók többek között muskátlit fogadhatnak örökbe, de a szervezők táncmaratont is tartanak.

Ketten egy testben

Az esemény apropóján telefonon beszéltünk Horváth Renátóval, aki a Debrecinernek elmondta, a legutóbbi beszélgetésünk óta hazaköltöztek a barátnőjével a Borsóházból, és most a budapesti Steps rehabilitációs központban robottechnológia alkalmazásával kezelik. „A gép végzi el azokat a mozdulatsorokat, amelyek előbb-utóbb az agyat összekapcsolják a végtagokkal” – magyarázta Renátó. A terápia során a gépek segítségével minden nap két órát tölt függőleges helyzetben, sétálgat. A kezelés eredményeképpen már beindultak a lábában az akaratlan mozgások, most dolgoznak azon, hogy ez tudatossá váljon. „Ha viccesen szeretném megfogalmazni, azt mondanám, hogy ketten vagyunk a testemben. Életre kelnek a lábaim és a törzsem, így képes vagyok lejönni az ágyról is. Kívülről nézve kicsit ijesztő, de jó dolog. Ez azt jelenti, hogy belátható időn belül vissza fogom nyerni a végtagjaim irányítását” – mondta. A gépek használatával párhuzamosan Renátót egy másik eszközzel is kezelik, amely hullámok kibocsátásával stimulálja az agyát, ezzel is segítve testének és agyának összekapcsolását.

Az egy évvel ezelőtti beszélgetésünk óta új fejlemény Renátó állapotával kapcsolatban, hogy egyre jobban erősödik a törzse, már órákig tud ülni kerekesszékben, tudatosan kis izommozgásokat tud kiváltani a törzsében, időnként pedig a mutatóujját is meg tudja mozdítani, és sikerült kimutatni tudatos izommozdítást a jobb kézfejében is. Lelkileg is sokkal jobban érzi magát, elmúltak például a kórházi élmények miatt kialakult pánikrohamai.

Ha ön is szeretne hozzájárulni Renátó kezelésének költségeihez, azt erre a bankszámlaszámra történő utalással teheti meg: 61200216-11055444. A számlatulajdonos Horváth Renátó. A közlemény rovatba: „Adomány Horváth Renátónak”.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.