A SZÓLÁS JOGÁN

Evan, Gyurcsány a minden6ó

Ma Magyarországon van néhány ember, aki minden rosszért okolható…
Facebook

Már Hofi is megmondta anno: „Tudod, mi a különbség az Isten és Orbán Viktor között? Isten nem akar Orbán Viktor lenni."

Eddig én folyamatosan azt hittem, a fideszesek Orbánt tartják az istenüknek.

Most is elmondom, pedig már nem egyszer említettem: sose kedveltem Gyurcsányt. Így felejtős minden olyan megjegyzés, beszólás, hogy gyurcsányista vagyok. Nem vagyok az. Csak utálom azt, ami most megy. Talán ebben is az apám lánya vagyok. Apukám Fradi-drukker volt, de amikor nem a kedvenc csapata játszott, mindig a gyengébb, esélytelenebb csapatnak drukkolt. Valahogy én is mindig próbáltam kiállni azokért, akik gyengébbek voltak vagy nem tudták megvédeni magukat. Nem, nem voltam verekedős. A szavak voltak a fegyvereim régen is. És nem nagyon változtam, ma is hamarabb szólok más érdekében, mint a magaméban. Félreértés ne essék, ez itt nem az öndicséret helye. Azt szeretném megértetni, miért vagyok amazon, ahogy a házicenzorunk nevezett engem. Van a jogos kritika, annak megvan a helye, értelme. És van az öncélú bántás. Annak pedig semmi értelme. Amit a Fidesz túljavadalmazott csahosai művelnek, az az utóbbi kategória. Értem én, hogy frusztráltak, hogy szorul a zabszem, de, ugye, ahogy a jó Esterházy mondta: „Egy bizonyos szint fölött nem süllyedünk bizonyos szint alá”.

Facebook

Na, ezeknek nincsenek ilyen gátjaik. Ha moralizálnak, csakis a másik lehet a hibás, annak akkor a vérét veszik, a belét kitapossák, és amikor már megrészegültek az ezen érzett gyönyörükben, akkor még licitálnak, mint a részegek a kocsmában: ki tud még nagyobbat mondani. Mert jóllehet egy csapat, azért az egó mindegyiknél dolgozik rendesen, mindegyik ki akar tűnni, a főnök legkedvesebb pincsikutyája akar lenni. Így kívülről nézve valami undorítóan szánalmas. Itt a határ nem a csillagos ég, hanem a Mariana-árok legalja.

A másik oldal ezzel szemben nem ennyire kézivezérelt, nem ilyen egységes. Oda-odacsapnak egymásnak is. Mégis félelmetesek a hatalmon levők számára. Sőt, bárki félelmetes számukra, aki nem velük ért egyet.

Természetesen ilyenkor nem a kulturált vitát választják, a nézetek, vélemények ütköztetését. Ahhoz érvek kellenének. A hatalom csúcsán hozzászoktak, hogy ők mondják meg a tutit. Ellentmondást nem tűrően. És a lehető leggagyibb formában.

Vitára OV azóta nem áll ki, mióta leszerepelt a Gyurcsánnyal való vitaműsorban. Az meg nem tegnap volt. Neki azóta saját műsora van, ahonnan orbitális bölcsességeket szór a híveknek, akik isszák a szavait. Aztán módosult tudatállapotba kerülnek. Szerintem a hívek azzal a képességükkel, ahogy a fülükön beáramlott szavakat memorizálják és hibátlanul visszamondják, tanulhattak volna idegen nyelveket. Hasznosabb is lett volna.

Facebook

Szóval, amióta megszületett az ellenzéki összefogás, azóta magasabb fokozatra kellett állítani a propagandát. Igaz, a saját sikertelenségük leplezésére, a korrupciós ügyeik takargatására már e maratoni uralkodás elején is előszeretettel használták az „emúttnyócév” kezdetű örökzöldet. Mondjuk, egy idő után ez már rettenetesen szánalmas volt. Bánták is ők. Hatott, és ez volt a lényeg. A híveik jó részének nem kellenek a gondosan kimunkált érvek, a logikusan levezetett okfejtések. Egyszerű tőmondatokra, hiányos mondatokra vannak hitelesítve. Lebutított üzenetekre van igényük. Azok viszont unalomig ismételve, hogy a szellemi munícióval szűkmarkúbban felszerelt honfitársak is felfogják és meg tudják jegyezni. Nekik szánják a nemzeti inzultációs eldöntendő álkérdéseket is. Amikkel „kikérik” a véleményüket. Miután már döntött a kormány, meghozta az intézkedéseket. Utólag, amikor már nincs jelentősége.

Láthatjuk, milyen jól működik a stop akció is. Ugranak rá a népek. Főleg, ha elmondják hozzá azt is mindenféle percemberek, hogy aki hazafi, annak kutyakötelessége aláírni. Addig álljatok fél lábon!

Gyurcsányt 12 év alatt nem tudták börtönbe juttatni. Mert folyamatosan az megy, hogy ott lenne a helye. Ezek után őszintén csodálkozom, hogy ennyi idő nem volt nekik elég rá. Ha eldobunk egy követ a kormányban, tuti, hogy jogászt talál. És annyi elvetélt jogtudós nem talált egy nyomorult paragrafust, amelyikbe kapaszkodva rács mögé tehették volna ezt az embert. Nem akarták vajon eléggé? Vagy nem volt elég megalapozott a vád?

Facebook

Már régen leírták Gyurcsányt, legyintettek rá, fogatlan oroszlánnak tartották. És az ellenzéki összefogással valahogy főnixként támadt fel haló poraiból, de nem ám csak úgy feltámadgatott. Nem, nem. Ő lett a minden6ó. A félelmetes mindenható. Vele lehet riogatni a kisgyerekeket, ha nem akarják megenni a spenótot, ha nem akarnak elaludni, ő a mumus. Az a baj, hogy a felnőtteket is kiskorúnak nézi a kormány, és akként is kommunikál velünk. Minket is ijesztget Gyurcsánnyal. A szemkilövetővel.

Ha ő lesz hatalmon (nem is indult az ellenzéki előválasztáson), akkor szemeket lőnek majd ki megint, elveszik a rezsicsökkentést, ami kész átverés show egy jó ideje, és Magyarországra jön a világ összes migránsa.

És különben is elvette a 13. havi nyugdíjat. (A gazdasági világválság idején szűnt meg, és a 11 éve dübörgő gazdaságban kampánycéllal most sikerült visszaadni belőle egyhetit).

Arra a jogos felvetésre, hogy Gyurcsány nem is jelöltette magát, jön a jól betanult szöveg: mindenki az ő embere. Úgyis ő mondja meg mindenkinek, hogy hogyan legyen. Értem én, hogy a másik oldalon marionett bábuk vannak, akiket központilag rángatnak, nincs kipofázás a sorból, egyendumák vannak, de a saját nyomorúságukat nem kéne másra vetíteni. Léteznek még emberek saját gondolatokkal, saját akarattal.

Lezajlott az ellenzéki előválasztás. Annyira jelentéktelennek tartották, hogy lélegzetvisszafojtva figyelték minden pillanatát. A második forduló előtt volt egy kis cserebere – kétségtelen, hogy nem az ízlésem szerint való volt, mert eredetileg nem erről volt szó –, de túléltük. A korábbi Stop Gyurcsány, Stop Karácsony plakátokat frissíteni kellett. Így aztán Márki-Zay léphetett Karácsony helyére a plakátokon is. Belegondoltam, mi lett volna, ha Jakab kerül helyzetbe. Biztosan meg tudták volna ideologizálni, hogy miért baloldali és miért Gyurcsány embere. Így aztán lehetne praktikusabban is frissíteni, lehetne Stop Gyurcsány, Stop Bárki. Hiszen Gyurcsány olyan, mint Eötvös zenebohóc: Van másik!

Facebook

És mindent is Gyurcsány irányít. A Nap se kel fel és nem is nyugszik le, ha ő nem akarja. Az ő tenyeréből eszik, az ő kottájából játszik, az ő bűvészcilinderéből bújt elő valamennyi kormánykritikus ember. Mindegy, ki. Aki nem Orbán hátsója mögé sorakozik fel, az mind gyurcsányista. Gyurcsány működteti a Norvég Alapot, az Európai Unió valamennyi bizottságát, intézményét, Brüsszelt úgy en bloc, a gender-elméletet, az LMBTQ-propagandát, a nemátalakítást végző kórházakat. Ja, a Soros hálózatot is Gyurcsány működteti. Bárkinek van kétsége afelől, hogy meghekkelte az elnökválasztást is az USA-ban? A Facebook Zucki fiúja is az ő szolgálatában áll. Hiszen törli a minőségi ellenzékgyalázó kommenteket. Hmm. Mintha tavaly nyáron arról szólt volna a fáma, hogy Pósán gyomlálgatta jó kertész módjára a posztja alól a neki nem tetsző hozzászólásokat. De ez a Mark (ugye, hogy még a neve is hajaz Márki-Zayéra, aki pedig Gurcsány bábja), tudja, figyeli a nap 24 órájában, hogy melyik a kormánypárti komment, hogy törölhesse.

Ha valaki naivan azt gondolná, hogy itt véget ér a felsorolás, azt ki kell ábrándítanom.

A benzin ára az egekben. Hol van már a lélektani határ! Rég elhagytuk. A legédesebb amúgy is, amikor az emberek szellemileg kevésbé tehetős része ilyenkor kárörvend: jól van, fizessenek csak az autósok. Igen ám, de nem csak az autósok használnak üzemanyagot. Az áru a boltokba sem teleportálással jut el, még csak nem is küldfényposttal, hanem szállítják. Na, vajon a kamiont, teherautót, kisbuszt mi hajtja? Üzemanyag bizony. Akkor ki is szív? Az autós a benzinkúton is, a többiek csak a boltban. Bármit vásárolnak, hiszen az árban érezni fogják ők is, ha a világbajnok áfa nem lenne elég. Annak idején a Fidesz közölte, egy bizonyos összeg fölött csökkenteni kell az üzemanyag jövedéki adóját. Most, hogy idétlen idők óta uralkodnak, már nem emlékeznek rá. Vagyis, állj, csökkentettek talán pár forintocskát, kábé pont annyit, amennyit észre sem lehet venni. És még mindig 500 forint fölött vagyunk. Az emberek egyre jobban dünnyögnek, zohorálnak (jobb helyeken már azt tennék, mint 2006-ban a csürhe a tévészékház előtt), így a kormány jobbnak látta előrukkolni valami jó kis magyarázattal. Nem fogják kitalálni, ki miatt magas a benzin ára. Nem, nem Soros. Ugyan már! Gyurcsány. Tizenkét éve a hatalom közelébe se került, de olyan maradandót alkotott kormányzása alatt, hogy minden rossz, ami most van, az annak a szövődménye. Közel tizenkét év folyamatos gazdaságdübörgés sem tudta megoldani ezt a mélyen gyökerező gondot.

Ezek után csodálkozunk, ha a Fidesz embere ilyen kijelentést tesz?

Horváth László, a Fidesz szóvivője sajtótájékoztatóján közölte, hogy addig lesz érvényben a „Stop Gyurcsány, stop Márki-Zay!” petíció, amíg el nem érnek mindenkit, aki meg akarja üzenni Gyurcsány Ferencnek, hogy nem kér még egyszer az ő „kudarcos és gyalázatos” kormányzásából.

Fiúk, azért én óvatosan megkérdezném: Ugye, nem fog duplán számítani, ha ugyanazok is aláírják, akik már a régit is? Mert ugye, változott az ellenség. Ellenség, gyűlölnivaló személy(ek) nélkül meg ti nem is tudtok létezni. Talán még nem szólok későn: van ám ennek neve is a szakirodalomban, még az is meglehet, hogy vizsgatétel a medikusoknak.

Feljelentés készül. Méghozzá Kálomista fenyegetőzik. Szerinte „az egész már súrolja a bűncselekmény határát, vagy talán azt túl is lépi, ezért büntetőfeljelentést fogunk tenni az illetékes szerveknél”. A „filmre” sok jegyet lefoglaltak, amit aztán a vetítés kezdetéig nem vettek át. „Én nem gondolom, hogy ez Kovács Gábor egyéni akciója volt (egy Facebook-bejegyzésében buzdította az embereket arra, hogy foglaljanak le jó sok jegyet), azt gondolom, hogy a Gyurcsány-kommandó újabb támadása volt a film ellen”. Hopp, és már megint Gy-u-r-cs-á-ny! Surprise, surprise! Nem kicsit kiszámítható ez a Fidesz! És ez a piszok Gyurcsány természetesen egy a Nemzeti Filmirodától „art” besorolást kapott filmet próbál szabotálni. Amit pedig mindenki meg akar nézni. Mondom, mindenki, aki mégsem, az is, csak még nem tud róla, hogy meg akarja nézni. Van, aki többször is.

Egy művészfilmet!! Skandallum. Egy olyan filmet, amelyik a simagöröngyösi vagy bivalybasznádi nemzethy filmfesztiválon azonnal elnyerné az Uszkár-díjat (bocsánatot kérek a kutyusoktól).

Aztán itt volt ez a messzi földön híres Békemenet is. Már a neve is hazugság. Olyanok vonultak az első sorban, mint Bayer, akiről köztudott, hogy a lelke csordultig van szeretettel, elfogadással, és olyan szelíd, hogy a légynek se tudna ártani. „Magyarországon él 2,8 millió tisztességes magyar ember, akik a Fideszre szavaztak. A többi rohadt állat nyugodtan takarodhat innen a francba, még beléjük is rúgok kifelé menet, hogy minél messzebbre repüljenek. Szóval takarodó van picinyeim, ez már a mi országunk!” Aki róla nem hiszi el, hogy a békéért masírozik, az egytől egyig rohadt állat. Bár már attól is azok vagyunk, hogy nem a Fideszre szavaztunk. Evan, picinyeim!

Bencsik szintén iszonyat hitelesen képviseli a békét, a szeretetet. Ilyen frontemberekkel nehéz engem meggyőzni. Aztán ez a békés menet úgy vonult, hogy közben kivetítőkön ment a Gyurcsány-ellenes heccfilm, bocsánat, art besorolású politikai krimi. Jó menethez szól a móka. Persze, a menetben vonuló gyülevész hadban nem értett mindenki magyarul. Közpénzen hordták kirándulni a lengyel kamerádokat. Hozták az erdélyi, nálunk, rohadt állatoknál ezerszer magyarabb magyarokat is. És egy kihagyhatatlan ingyenprogram volt a vidék Magyarországának is. Fizetett hirdetésben csődítették a béke iránt elkötelezett embereket, akiket aztán a mi pénzünkön fuvaroztak és lakattak jól. Hogy napidíjat adtak-e nekik, nem tudom.

Facebook

Hogy lássuk, mennyien gyűlölik Gyurcsányt és az őt támogatókat. Meg Márkit meg Bárkit. Hogy mennyien kíváncsiak OV szintén gyűlölködő, olykor poénosnak szánt mondókájára, amit persze ünnepi megemlékezésnek szánt. Kár, hogy nagyon silányra sikeredett. Az, hogy a járvány már megint felfutóban, az Operett Törzset nem nagyon érdekelte, kellett hozni egy kis külhoni frissítést is. Bár a nagy fehér Merkely Béla már május végén megmondta, ilyen magas átoltottság mellett NEM lesz negyedik hullám. Hát, ez is csak egy újabb adalék ahhoz, mit és mennyit szabad elhinni abból, amit összehordanak. Ha a járvány berobbanásának az október 23-i vegyes tömeg is oka lesz, nem kérdés, ki lesz a hibás. Bingó, hát persze, hogy Gyurcsány, hiszen őt kellett jönni gyűlölni.

A felvonyításon pár riporter próbálta faggatni a békés embereket, aztán kiderült, sokan azt se tudták, milyen rendezvényen vannak. Voltak viszont, akik sommás véleményt, orbitális bölcsességet osztottak meg velünk. A legbékésebbnek azonban mind közül az a nő bizonyult, aki ölne is a békéért. Márki-Zayról kérdezték, de a második mondatban már Gyurcsányról beszélt.

Debrecenben inkább csak a helyi „tömegekre” lehetett számítani. Mintha csak érezték volna az emberek, hogy egy nap két gyurcsányozást nincs értelme meghallgatni (az egyiket ráadásul ingyen), inkább a buszok felé vették az irányt. Megint mások pedig - talán emlékezve a tavalyi augusztus huszadikai homofóbozós fröcsögésre - úgy gondolták, annyit nem ér, hogy utcai ruhába bújjanak miatta és elhagyják az otthonuk békés nyugalmát. És milyen jól tették. Ahogy a tavaly augusztusi szöveg Debrecenben Budapestről szóló résszel indult, idén az '56-os hősök, áldozatok helyett is Gyurcsányról, Gyurcsányról és Gyurcsányról szólt a megemlékezés.

Facebook

Mivel már kezd aggasztó méreteket ölteni ez a szorongásos tünetegyüttes, javasolnám, hogy keressetek fel egy profi pszichiátert, mert itt már se a füvesember, se a ráolvasás, se a szemmel verés nem segít. Talán már a szenteltvíz se.

Tudjuk, a legtöbb dologra van magyarázat. A dolog nem új keletű, már Hofi is kicikizte azokat, akik mindenért mást hibáztattak: „A mezőgazdaságnak négy fő ellensége van: a tavasz, a nyár, az ősz, és a tél”. Nem volt ez másként a fociban sem.

Ma Magyarországon van néhány ember, aki minden rosszért okolható (ha valami jó történik, arra azonnal van jelentkező, a dicsőséget nem adják át), Karácsony Gergely, Dobrev Klára, Márky-Zay Péter. De, ahogy a híres mondás is tartja: Tutte le vie portano a Roma! Ezért mindannyiukat úgy hívják, hogy Gyurcsány Ferenc. Ő a minden6ó. Az elmúlt időszakban kapott már annyi öncélú, nemtelen támadást, bántást, hogy esküszöm, megsajnáltam. Ha még tovább bántják, szimpatizálni fogok vele.

(Az írás illusztrációit az utóbbi időben a Fidesz közösségi oldalán megjelent Gyurcsány-tematikájú képekből válogattuk. A szerk.)

Kosztonyák Katalin írásai itt olvashatók: A SZÓLÁS JOGÁN.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.