Borbély Szilárd posztumusz verseskötete februárban jelenik meg

A Jelenkor 2022 júniusában újra kiadja a Halotti pompát is.

November elsején, a 2014-ben elhunyt Borbély Szilárd költő, író születésnapján (ma lenne 58 éves) jelentette be a Jelenkor Kiadó, hogy 2022-ben két verseskötettel folytatják Borbély életműsorozatát.

A Debrecinernek küldött közleményben idézték a szerző 2013-ban a Bárka folyóiratnak adott nyilatkozatát, amelyben arról beszélt, a 2013-ban megjelent Nincstelenek mellett 2009 óta leginkább hosszúverseken dolgozik Bukolikatájban (Idÿllek) munkacímmel. Ez lesz a 2022 februárban megjelenő posztumuszkötet címe is.

Borbély Szilárd
Facebook

„Borbély Szilárd 2013-ban állította össze az anyagot a 2010 után keletkezett verseiből, melyek a Nincstelenek című regényben megteremtett világot az antik mítoszok alakjaival benépesítve jelenítik meg. Emberi és isteni sorsok szenvedéstörténetei olvasódnak egymásra ezekben a megrendítő és provokatív idillekben. A Bukolikatájban egy jelentős költői életmű súlyos záróköve” – olvasható a Jelenkor közleményében.

„Ma szívszorongva ébredtem megint. Ahogy már
évek óta szoktam. Mint aki tengermélyből bukkan
fel lihegve. Légszomj és pánik, a fulladás görcse és az
agyi oxigénhiány miatt a súlytalan halál kerülgeti.
Mellén a hatalmas víztömeg. Tüdejében a légszomj.
És csupa félelem a lelke.”

Borbély Szilárd: Próteusz a pszichiátrián (részlet)

A Jelenkor továbbá bejelentette, hogy 2022 júniusában újra kiadják az eredetileg 2004-ben megjelent, majd 2006-ban új ciklussal kiegészült Halotti pompát, amelyről azt írják, „monumentális gyászbeszéd és rendkívüli lírai teljesítmény, az elmúlt évtizedek magyar költészetének legkiemelkedőbb művei közé tartozik”.

A kiadó a közleményében Borbély egy 2005-ös JAK-táboros beszélgetésének részletét is idézi:

„A szüleimet ért rablógyilkosság után minden elbizonytalanodott, azok az összefüggések, amelyek addig úgy tűntek, hogy valamiképpen kezdenek rendben lenni, hirtelen felborultak, és eltűnt mindennek az alapja. (...) Amikor ezeket a verseket írni kezdtem, akkor mindezen már valamennyire túl voltam, azt gondolom. De mint vallásosnak nevelt ember jó sokáig spekuláltam azon, hogyan is vannak a dolgok. (...) És eközben történt, hogy irodalomtörténészi munkám során rábukkantam valamiféle szövegekre, amelyek a halálról és a gyászról, ezekről a belső történésekről, a meghalás művészetéről, a halott és a lélek elbúcsúztatásának a nagy rituáléjáról beszéltek. És ezek nagyon szép és mély tudást csillantottak föl, amiről én addig keveset tudtam, mert nem kellett ismernem azokat az érzelmeket, amelyek átjárhatták ezeket a szövegeket. (...) Valahol a nyelv mélyén, a nyelvről vagy a kultúráról való fogalmaink mélyén ott van ez a hatalmas alak, ez a Krisztus- vagy Messiás-figura. Akiről már nem nagyon beszélünk. Mára valahogy az emberek tudatából kiúszott az, amit ezek a középkori, barokk szövegek tudnak, hogy a Krisztuson keresztül való kommunikáció a Mindenséggel folytatott beszédnek a nyelve”.

„Mikor az Éj Fénnyé válik,
És mögötte valami
Allegória világlik:
Nincsenek már szavai.”

Borbély Szilárd: A helyek szekvenciája (részlet)

Jelenkor Kiadó

A Jelenkor tájékoztatása szerint az életműsorozat borító- és könyvtervét Tillai Tamás tervezte Rozsda Endre festményeinek felhasználásával. A Bukolikatájban borítóján a Tekintet, a Halotti pompa borítóján pedig a Haláltánc című festmény látható.

Ahogy arról korábban a Debreciner is beszámolt, a Jelenkor 2021 februárjában vette át Borbély Szilárd életművének gondozását. Eddig a Nincstelenek című regény, valamint a korábban magyar nyelven még kiadatlan, Kafka fia című befejezetlen regény jelent meg a kiadónál.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.