Ellátogat-e Putyin Debrecenbe idén ősszel?

Két éve nagy sietséggel tüntette ki az orosz elnököt a Debreceni Egyetem szenátusa, ám a megtisztelő elismerés dokumentumait – ahogy az szokás – személyesen még nem vette át Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin. Megkérdeztük az orosz elnök hivatalát, az Oroszországi Föderáció magyarországi képviseletét, a magyar külügyminisztériumot és a Debreceni Egyetemet is, várható-e érkezése közelesen Debrecenbe.

Egy hónapja jelent meg az az információ, hogy az orosz elnök, Vlagyimir Putyin Magyarországra érkezik ez év őszén. Bár a hírek mindössze egy budapesti látogatásról szólnak, a Debrecinert érdekelte, vajon ezúttal eljön-e Debrecenbe Putyin átvenni a díszpolgári címet, melyet 2017-ben szavazott meg neki a Debreceni Egyetem szenátusa, mégpedig gyorsított eljárásban.

Akkoriban az egyetemi vezetésnek ezt a döntését nem fogadta hatalmas ováció. Számosan tiltakoztak kommentjeikkel például az egyetem Facebook-oldalára, amiket aztán az egyetem gyorsan törölt is: ezek közül a legismertebb az egyik hallgató, Barna Eszter „Nem adom hozzá a nevem” hozzászólása lett. Ez az ügy később az Egyenlő Bánásmód Hatóság elé került, a hatóság pedig elmarasztalta az egyetemet. Nemcsak a hallgatók egy részét háborította fel Putyin kitüntetése, hanem több egyetemi oktató – köztük professzorok – is hangot adott ellenérzéseinek. Az egyetem rektora, Szilvássy Zoltán róluk úgy nyilatkozott, hogy szerencsétlen, világtalan, tehetetlen balfácánok.

A Debreceni Egyetem Putyin előtt mindössze két személynek ítélte oda a Civis honoris causa címet: 2013-ban Habsburg György volt az első, majd követte őt 2016-ban Rudolf Schuster, volt szlovák köztársasági elnök.

Jön-e Debrecenbe az orosz elnök idén októberben? – kérdezte a Debreciner az illetékeseket.

Úgy tűnik, Putyin elnök debreceni látogatása továbbra sem szerepel a magyarországi vizit programjában – tudatta szerkesztőségünk kérdésére az Oroszországi Föderáció Debreceni Főkonzulátusa.

A Kreml sajtóosztálya már ennél óvatosabban fogalmazott, ők mindössze azt javasolták, hogy kövessük nyomon a kremlin.ru oldalt. Ez mindössze azért furcsa, mert ott a már megtörtént, múltbéli eseményekről tájékoztatnak többnyire, jövőre vonatkozó részletes információkat mi nem találtunk a weboldalon.

További érdekesség, hogy a Debreceni Egyetem általános rektorhelyettese, Pintér Ákos azért nem tud az orosz elnök magyarországi látogatásával kapcsolatban információt adni, mivel ezek nyilvánosságában a DE nem illetékes. Nos, ki a leginkább illetékes, ha nem a kitüntető elismerést adományozó Debreceni Egyetem? – kérdezzük magunkban.

Kérdéseinkkel megkerestük a magyar külügyminisztériumot is, ám onnan nem kaptunk választ.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.