„Félő, hogy ismét ki kell esni…” - Dan Lászlót kérdeztük a Lokiról

„Hosszú évek tapasztalata az Debrecenben, hogy ha valaki egyáltalán nem kötődik a városhoz, a DVSC-hez, az nem sok sót evett itt meg edzőként.”
Dan László
Koppányi Szabolcs

A DVSC futballcsapata vesszőfutásának kezdetét nehéz meghatározni. Mindenesetre a tények arra mutatnak, hogy a 2020-as klubmodell-váltás egyelőre nem jön be. Az NB1-ből kiesett, majd visszakerülő együttes, bár sok van még hátra a bajnokságból, ismét a kiesés ellen küzdők táborát gyarapítja, edzőpárosát a napokban elküldték.

Dan Lászlót, az egykori Loki-kedvencet - aki hajdú-bihari megye 3-as Hencida edzője nemrég, az előző szezonban stabilizálta a csapatot, s most a feljutásért küzd - kérdeztük, ő mit lát mindebből, miként vélekedik az történtekről.

Mit gondol a DVSC NB1-es csapatának, illetve a klubnak a jelenéről, beleértve az edzőváltást, mi vezetett odáig, s mit vár a folytatástól?

Először is nem értettem egyet már azzal a döntéssel sem, amikor lecserélték Szima Gábort, illetve Kondás Elemért sem küldtem volna el. Tudom, Szimával többen nem értettek egyet, de ő bizonyított már a klub élén, akárcsak Elemér, akit legalább hagyni kellett volna, hogy befejezze, amit elkezdett. Az azóta eltelt idő szerintem igazolta mindezt. Én a beígért szponzorokat se nagyon látom ebben az új klubmodellben, csak egy-két plusz támogatóról hallok - igaz, nem vagyok ott a tűz közelében. Ami a klub új vezetését illeti, maradjunk annyiban, akad köztük olyan, akinek éppen elég egyéb elfoglaltsága, szerepvállalása van, nem hiányzik ő még ide is - neveket nem mondanék. Ami Tőzsér Dániel sportigazgatót illeti, szerintem ő játékosként jó kis karriert futott be, s személyesen sem vagyok rosszban vele, így nem bántanám, de ettől még igaz, hogy csak-csak benne van ő is a rossz döntésekben tavaly óta. Ki tudja, lehet, a feje felett mások nyúltak át egyes döntések meghozatalakor? Nem tudom, tényleg.

Ön kit találna megfelelőnek a vezetőedzői feladatra?

Már hamarabb kellett volna váltani a Huszti-Toldi párost. Hosszú évek tapasztalata az Debrecenben, hogy ha valaki egyáltalán nem kötődik a városhoz, a DVSC-hez, az nem sok sót evett itt meg végül edzőként. Legalábbis akkor, ha nem jönnek az eredmények, kevésbé toleránsak vele, mint azzal, akit jobban elfogadnak a szurkolók. Tudom, manapság a profi világban ezt sokszor nem nézik, de én ezt a fajta kötődést is fontosnak tartom. Én Herczeg Bandit tartanám még mindig elfogadható személynek, de gyanítom, hogy a vezetőedzőséget nem vállalná már úgysem. Ám akár Paróczai Sanyit sem tartanám elképzelhetetlennek, vagy Bücs Zsoltot. Jó összeillenének, Bandi a háttérből mint szakmai vezető, és Bücs a vezetőedző. Hogy kit nem szeretnék? Sokan ódzkodnak Pintér Attilától, szerintem is elég fura lenne az ősfradistát idehozni, de az könnyen elképzelhető, hogy rendet vágna a sorok között. Ám őt azért talán mégse... Külföldit sem gondolnék jó választásnak most. Mire feltérképezi a keretet, már ki is estünk.

Koppányi Szabolcs

Tény, hogy a szurkolók visszacsábítása évek óta nem sikerül a Loki hazai mérkőzéseire, pedig az infrastruktúra adott. Vajon mi tartja távol a drukkerek jelentős részét?

Az, hogy nem tesz a klub szinte semmit a szurkolókért. Olyan, mintha nem is lenne érdekük, hogy sokkal többen legyenek a meccseken. Mondjuk, ezt én országos szinten problémának érzem. Pedig az élsport szereti megmutatni magát, régebben a jegyekből és a bérletekből származó bevétel fontos bevételi forrása volt a kluboknak. Emellett nem kell mondanom, mennyivel más a légkör egy teltházas mérkőzésen, a játékos még akkor is kihajtja a belét, ha amúgy nem megy éppen neki, különben olyat kap a közönségtől a fejére, hogy csak na. Megmondom őszintén, azt is furcsállom, hogy a régi lokistáknak tudtommal nem adnak már tiszteletjegyeket vagy bérletet. Meg tudom venni magamnak, ha arról van szó, de ez egy gesztus volna. S amelyik klub nem törődik a múltjával, annak hogyan lehet jövője? A jegyárakat is kicsit soknak érzem, egy család, ha elmegy, erősen zsebbe kell nyúlnia ahhoz, hogy mindenki bejusson. Ja, és a színtelen-szagtalan játék. Én mindenképpen többet várnék még ettől a kerettől is az NB1-ben. Jelenleg viszont úgy látom, hogy talán csak a Gyirmót rosszabb nálunk - az Újpest biztos, hogy feljebb fog kerülni -, pedig szerintem ez a játékosállomány simán alkalmas lenne a bennmaradásra így első nekifutásra.

Ön egyetért-e azzal - amit egyre több helyről hallani, amit sokan már eddig is tudtak vagy sejtettek -, hogy meglehetősen belterjes a DVSC klubirányítása, a legtöbben valakik valakijeként kerültek oda? Sikeres lehet-e egy ilyen klubmodell hosszabb távon, vagyis ez valahol szükséges a mai magyar labdarúgásban, vagy teljesen életidegen, s változtatni kellene ezen?

Lehet, hogy működő dolog lenne, de érdekes az egész. Ez a DVSC Egyesület is olyan hirtelen állt fel tavaly, Nem igazán látni, hogy ki mit ad bele, mi a szerepe a tagoknak. Mindenesetre eléggé el vagyok keseredve a klubot illetően. Játszottam több egyesületben, de a Loki a szívem, s jelenleg ismét a kiesés felé tart - bár szurkolok, hogy ez ne történjen meg. Azt gondolom, hogy csak minimális légióssal - de azok európai szinten is minimum a középkategóriát megüssék - kiegészítve a fiatalokat egy jó kis csapatot lehetne összerakni Debrecenben. Azt hiszem, ezt már rég így kellett volna megcsinálni, vagyis félő, hogy ismét ki kell esni ahhoz, hogy tanulva az eddigiekből, esetleg efelé menjen el a DVSC vezetése végre.

Kapcsolódó írások:

- Kósa „lokipatrióta” Lajos a forrás, a Huszti-Toldi páros a haladás – Kondást meg sem hívták

- Követelik az edzőpáros és sportigazgató eltávolítását a DVSC-től

- A Loki szurkolóinak nagy része nem kér a „tesó”-rendszerből

Ha szeretnél hozzászólni, megteheted a Debreciner közösségi oldalán. Várjuk a véleményedet!

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.