Boldog születésnapot, Bocskai-dandár!

De talán nem itt és nem most kellett volna rendezni az ünnepi és egyben promóciós alkalmat.
Lia

„70 éve a hazáért, 30 éve Debrecenért” címmel rendeznek ünnepséget a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár megalapításának hetvenedik évfordulója alkalmából ma, november ötödikén gyakorlatilag egész nap, többek között a város főterén.

A dandár és a városvezetés közös eseményének a beharangozása – bár az egész helyi kormányszimpatikus média ezen fáradozott – nem túl sikeres lehetett, a reggeli órákban ugyanis nagy tanácstalansággal követték a főtéren megforduló debreceniek a katonai járművek felsorakozását, majd rövid időn belül a közösségi háló debreceni kötődési csomópontjaiban is értetlenül figyelték – képmegosztásokkal illusztrálták –, hogy ugyan mi dolga van az ármádiának a főtéren békeidőben.

SM

A Debreciner egyik idős olvasója azt tudatta velünk, hogy neki 1956. november negyedike jutott eszébe a harcjárművekről a Kossuth téren, ugyanis pontosan 65 évvel ezelőtt ugyanezen a helyen a szovjet hadsereg tankjai álltak, egy nappal azt követően, hogy belőttek a posta épületébe két oldalról is. A gyerekkori emlékeit felidéző olvasónk szerint, nem ma, a forradalmat véresen leverő szovjet hadsereg megannyi áldozatot követelő támadására emlékező nemzeti gyásznap másnapján kellett volna felvonultatni ide a katonákat és a technikát, s helyszínül is választhattak volna mást, például a Nagyerdei Stadion környékét.

Lia

„A dandár jogelődje 1951. november 1-jén Mezőtúron alakult meg, a Magyar Néphadsereg 93. lövészezredeként. 1987-ben az ezredet gépesített lövészdandárrá szervezték át, 1990. szeptember 29-én ünnepi megemlékezés keretében felvette Erdély fejedelmének nevét, így Magyar Honvédség 5. Bocskai István Gépesített Lövészdandár lett. 2004-ben a dandár alárendeltségébe került a hódmezővásárhelyi 62. Bercsényi Miklós Gépesített Lövészdandárhoz tartozó két könnyű lövészzászlóalj is, míg a korábban Nyíregyházán elhelyezett alegységek Debrecenbe, valamint Hajdúhadházra költöztek. Szervezetünk azóta ebben a három helyőrségben végzi feladatait.”

MH 5. Bocskai István Lövészdandár története (részlet)

SM
SM
Lia
Lia
Lia
Lia
Lia
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.