ARCOK DEBRECENBŐL

Könnyü Hella

Ne kelljen iskolába mennie annak a 6 évesnek, akire az óvónője azt mondja, hogy még nem érett rá!
Könnyü Hella
Törő Vanda

Elsősorban a Freedom Clubról szeretnék beszélni, mivel főként azzal foglalkozom mostanában. Nagyon sok eseményt tervezünk, az ötletek a budapesti csapattól származnak: ők most a köznevelési törvénymódosítással foglalkoznak. Ami ebből a leginkább érdekel engem: a kötelező óvoda 4 éves kortól, a kötelező iskola 6 éves kortól, és a kötelező osztályzatos értékelés a szöveges helyett. Nekem még első és második osztályban szöveges értékelésem volt, tehát nem egyestől ötösig osztályoztak, hanem kaptam egy pár szavas értékelést. Akkor még a legrosszabbnak számító tanuló értékelése sem hangzott olyan rosszul, mint mondjuk egy egyes vagy egy kettes. A szöveges értékelést általában kisebb gyerekeknél használják, illetve alternatív iskoláknál. Nyilván most az alternatív iskolák ellehetetlenítése is benne van ebben a módosításban. Mivel minden gyerek eltérően fejlődik, és nem véletlenül van iskolai érettségi teszt az óvodákban, a kötelező 4 és 6 éves kori kezdést sem szabadna erőltetni. Ne kelljen iskolába mennie annak a 6 évesnek, akire az óvónője azt mondja, hogy még nem érett rá! Gondoljunk bele, hogy ez az intézkedés mennyi problémás vagy rossztanuló gyereket fog eredményezni, akiknek soha nem lesz sikerélménye a tanulással kapcsolatban. Nos ez ellen egy tüntetés Budapesten augusztus 31-én, és a pesti Freedom Club kurzust szervez egy oktatáspolitikussal szülőknek és más érdeklődőknek. Mi is őt szeretnénk meghívni őt ide Debrecenbe.

A másik, ami mostanában nagyon foglalkoztat, az a Coca-Cola reklámügye: az elfogadás és a nem elfogadás kérdése. Ebben a témában is nagyon szeretnénk egy eseményt szervezni a Freedom Club keretein belül. Ezt nekünk nem szabad szó nélkül hagyni, hiszen az Amnesty International emberi jogi értékeibe beletartozik, hogy mindenki azt szerethet, akit akar.

Az ARCOK DEBRECENBŐL sorozatunkban arról érdeklődünk, hogy éppen kit mi foglalkoztat.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.