Világszerte veszélyeztetett vadludat lőttek le a Hortobágyi Nemzeti Parkban, miután a kormány lazított a vadászati szabályozáson

A Magyar Madártani Egyesület a korábbi tiltás visszaállítását kéri. Mint írják, a lelőtt madár védelmére nemzetközi egyezmények is kötelezik a magyar államot.

A Magyar Madártani Egyesület (MME) november 10-én délután adott ki egy közleményt, amely szerint a Hortobágyi Nemzeti Park területén november 5-én találtak egy lelőtt vörösnyakú ludat. A vörösnyakú lúd sérülékeny fajként szerepel a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján, a világon mindössze 18-19 ezer pár található meg.

Az MME közleményéből kiderül, hogy a vörösnyakú lúd Magyarországon főleg a Tiszántúlon található meg, ezért itt kiemelten fontos a vadlúdvadászat korlátozása. Ez különösen azért van így, mert az egyedei sokszor a vadászható nagy lilik csapataihoz társulnak, miközben átvonulnak Magyarországon. Az MME emlékeztet, egészen idén őszig tilos volt Hajdú-Bihar megyében és Jász-Nagykun-Szolnok megyében az őszi vadászat, azt csak december 1. és január 31. között engedélyezték. Idén azonban megváltozott a szabályozás, az Agrárminisztérium országszerte megengedte az október 1. és január 31. közötti vadászatot.

A vörösnyakú ludak a kutatások alapján október végén érkeznek a térségbe, novemberben van a vonulási csúcsuk, decemberben pedig jelentősen csökken az állományuk. Az MME szerint a korábbi korlátozás fenntartása azért is lenne fontos, mert a más vadludakkal egy csapatban repülő, az egyaránt fokozottan védett vörösnyakú ludat és kis liliket még a fajok specialistái sem tudják minden esetben biztosan beazonosítani.

Az MME megjegyzi: a vörösnyakú lúd és a kis lilik védelmére nemzetközi egyezmények is kötelezik a magyar államot.

Vörösnyakú lúd Készítette: Lilly M - A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 3.0
Wikipédia

Az egyesület azt kéri, hogy a kormány szüntesse be a vadlúdvadászatot az érintett Natura 2000-es különleges madárvédelmi területeken, 2022-től szakmai alapokon jelöljön ki vadászati kíméleti zónákat a két fokozottan védett faj átvonulóhelyeinek számító Natura 2000-es területek körzetében, hajtsák végre a minisztérium által 2014-ben már jóváhagyott kis lilik fajmegőrzési terv feladatait (amelyben benne van a december 1-ig tartó vadászati tilalom is), készítsenek vörösnyakú lúd fajmegőrzési tervet, indítsanak tudományos vizsgálatokat arra vonatkozóan, hogy milyen mértékű vadkárt jelentenek az őszi gabonában legelő vadludak, valamint hozzanak létre egy programot az illegális lelövések megelőzése érdekében.

A magyar állami természetvédelem hivatalos honlapján fellelhető információk szerint a vörösnyakú lúd és a kis lilik természetvédelmi értéke egyaránt 1 millió forint.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.