Bár még nincs készen, napokkal ezelőtt mégis átadták ünnepélyesen a Debreceni Egyetem új épületét

Többször is módosították a befejezési határidőt, a kivitelezőnek eredetileg már tavasz végén, nyár elején el kellett volna készülnie. Közben 126 millió forinttal drágább is lett. A HÖK már megkapta a kulcsokat, az egyetemi kommunikáció szerint a hallgatók mégis csak februártól léphetnek be az épületbe. Az átadáskor erről nem beszéltek, de a tanulóközpont minden jel szerint a külföldi hallgatók igényeit szolgálja ki.
A felvétel 2021. november 10-én készült
Polgár Tóth Tamás

A Debreciner egyik olvasója hívta fel a figyelmünket arra, hogy a Debreceni Egyetem november 5-én ünnepélyesen átadott új épülete, a Learning Center (magyarul Tanulóközpont) zárva van, a bent tartózkodó munkások pedig még dolgoznak valamin. November 10-én délelőtt megnéztük az épületet, és mi is zárva találtuk azt. Az egyetem honlapján olvasható információk szerint a hallgatók csak jövő februárban vehetik birtokba az épületet. Olvasónkhoz hasonlóan mi is azt tapasztaltuk, hogy odabent még dolgoznak a munkások .

2021. november 9.
Olvasónk küldte

Tisztelt Debreciner.hu szerkesztősége!

Ma (november 9.) szerettem volna megtekinteni a Learning Center Debrecent, mivel átadták. Ugye, ez a Debreceni Egyetem új épülete. Minden ajtó zárva volt, és úgy láttam, mintha még mindig nem végeztek volna a projekttel. A hallgatókat ma nem engedték be, ezt egy ott dolgozó személy mondta, miután kijött az épületből. Valami főnök volt megtekinteni az épületet, és azért volt zárva, de ez homályos magyarázat, mert ez nem indok arra, hogy miért nem látogatható a Learning Center. Kívülről tekintve a belső tereket, nem úgy néz ki, mint ami teljesen kész lenne.
Az alábbi kérdések merülnek fel bennem:
- a dehir.hu miért írja, hogy átadták, ha még nem látogatható?
- mikor lesz ténylegesen látogatható?
Szerintem megérne pár kérdést intézniük a Debreceni Egyetem illetve a polgármester felé akár.
Segítségüket előre is köszönöm!

Üdvözlettel:
T. S.

2021. november 9.
Olvasónk küldte

Felvetődik ugyanakkor a kérdés, hogy amennyiben a hallgatók még három hónapig nem mehetnek be, akkor miért adták át a Learning Centert november 5-én, Palkovics László miniszter, Kossa György kuratóriumi elnök és Szilvássy Zoltán rektor pedig miért adták oda egy látványos gesztusként az épület kulcsait a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzat (DEHÖK) vezetőinek. Ezzel kapcsolatban levelet írtunk a Debreceni Egyetemnek. Amennyiben válaszolnak, cikkünket frissítjük.

A szalagot vágják: Balázs Ákos (Fidesz) debreceni alpolgármester, Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány elnöke, Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja, Pósán László (Fidesz) debreceni országgyűlési képviselő és Csont István, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke - 2021. november 5.
MTI/Czeglédi Zsolt

Csúszások és drágulás

Az egyetem kommunikációjában ennek nem találtuk nyomát, de néhány újságcikk, közösségi médiás bejegyzés, valamint a Közbeszerzési Hatóság honlapján fellelhető dokumentumokból kiderül, hogy a Learning Center mostani sajátos átadása nagyjából fél évet csúszott. Az egyetem beszámolója szerint a szerződést 2020. március 25-én kötötték a Dryvit Profi Kft.-vel, a közbeszerzési kiírásban pedig az szerepel, hogy a kivitelezőnek a munkaterület átadását követő 14 hónapon belül kell befejeznie a munkát. Mindezt csaknem nettó 3 milliárd 417 millió forintért vállalták, amelyet az egyetem részben saját, részben uniós pályázati forrásból fedezett.

2021. november 10.
Polgár Tóth Tamás

Napra pontosan nem tudjuk, hogy a Debreceni Egyetem mikor adta át a munkaterületet a Dryvit Profinak, az azonban biztos, hogy 2020. április 27-én Bács Zoltán kancellár azt nyilatkozta a DTV-nek, hogy néhány napja már el is kezdődött az építkezés. Ha ezeket az információkat vesszük alapul, legkésőbb idén júniusban el kellett volna készülnie a beruházásnak.
A Dryvit Profi azonban 2020. december 18-án a honlapján és a közösségi oldalán konkrétan azt kommunikálta, hogy öt hónap múlva kész lesznek. Ez május második felét jelenti. A Debreceni Egyetem a közösségi oldalán szintén azt írta tavaly december 31-én, hogy az építkezés az ütemtervnek megfelelően halad, várhatóan 2021 tavaszán készül el a létesítmény.

2021. május 26-án aztán egy szerződésmódosítás jelent meg a Közbeszerzési Hatóság honlapján, amelyben rögzítették, hogy a kivitelező „előre nem látható műszaki szükségességből felmerülő pótmunkák elvégzésének időigényére” hivatkozva a határidő 11 héttel történő kitolását kérte, amelyet így augusztus 18-ra módosítottak (ebből könnyen kiszámolható az is, hogy az eredeti befejezési dátum június 2. lett volna). A nyáron azonban nem lettek kész a munkával. Szeptember 16-án egy újabb szerződésmódosítás jelent meg, amelyben a szerződő felek közölték, hogy a Dryvit Profi a megrendelő által újonnan igényelt munkatételek miatt ezt a határidőt sem tudta tartani, ezért azt szeptember 20-ra módosították. A szerződésmódosításban konkrétan az alábbi körülményekkel magyarázták az újabb csúszást:
- egyes belsőépítészeti módosítások elvégzésének időigénye,
- 2. emeleti hő- és füstelvezetés módosított munkálatok elvégzésének időigénye,
- kültéri információs totemek kiépítésének időigénye.

Rajtad múlik! Kattints a képre!
Debreciner

A szerződésmódosítással az építkezés költségei is változtak, 3 milliárd 543 millió forintra, tehát 126 millió forinttal lett drágább a beruházás.

2021. november 10.
Polgár Tóth Tamás

A közbeszerzési dokumentumokból ugyan megtudtunk néhány információt, de azok további kérdéseket vetnek fel. Ha 2021. szeptember 20-án kész lett a Learning Center, akkor miért vártak november 5-ig az átadásával? Amennyiben még nem készült el, miért adták át? Miért nem módosították újra a határidőt? Ha már elkészült az épület, akkor miért kell februárig várniuk a hallgatóknak ahhoz, hogy belépjenek oda? Min dolgoznak odabent a munkások? Ezekről is megkérdeztük az egyetemet, amennyiben válaszolnak, a cikkünket frissítjük.

Nem beszélnek róla, de úgy tűnik, nem a magyar hallgatóknak épült

És maradt még egy fontos kérdés: kiknek épült a Learning Center? Az angol névből arra következtethetnénk, hogy a beruházás az egyetemen tanuló nemzetközi hallgatók igényeit szolgálja ki, és nem is alaptalan ez a feltételezésünk. Egy 2017-es sajtótájékoztatón Bács Zoltán kancellár a projekt kapcsán szó szerint úgy fogalmazott: „elsősorban a külföldi hallgatók oktatási körülményeinek a javítását célozzuk vele, hiszen több mint ötezer külföldi hallgató van a Debreceni Egyetemen”. Bács szavaira erősít rá egy az egyetem honlapján olvasható, a 2020 tavaszán történt szerződéskötésről szóló írás is. „Az új épület a Debreceni Egyetem több mint 6300 külföldi hallgatójának oktatási körülményeit javítva növeli az intézmény versenyképességét a nemzetközi oktatási piacon” – olvasható az egyetemi sajtóiroda közlésében.

2021. november 10.
Polgár Tóth Tamás

Ez az információ sem a Learning Center átadásáról készült, az egyetem honlapján megtalálható írásbeli anyagban nem olvasható, sem a beszédekről közzétett 21 perces videóban nem hangzott el.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.