Leválthatják a hajdúszoboszlói Járóbeteg-ellátó Centrum 15 éve hivatalban lévő vezetőjét, de a városi labor marad

Több helyi politikus állítása szerint nem Varga Tamást preferálja a városvezetés, Kovács Gergely alpolgármester azonban ezt a Debreciner kérdésére nem tudta megerősíteni, szerinte 50-50 százalék az esély az igazgató maradására és a váltásra is. Kiss László, az ellenzéki összefogás országgyűlési képviselőjelöltje is próbált érdeklődni az ügyről, de azt mondja, egyelőre nem kapott válaszokat, csak zárt ülésre hivatkozást és „rémhírterjesztőkkel” szembeni fenyegetést. Azt azonban mindenki elismeri: nem állja meg a helyét az a híresztelés, miszerint a városi labort Debrecenbe költöztetnék.
Momentum

Kiss László (Momentum), az ellenzéki összefogás közös képviselőjelöltje a Hajdú-Bihar megyei 5-ös számú választókerületben november 3-án tett közzé egy bejegyzést a közösségi oldalán, amelyben arra figyelmeztetett: a hozzá eljutott tervek szerint Debrecenbe költöztetnék a hajdúszoboszlói Járóbeteg-ellátó Centrum (JEC) laboratóriumát. „Ez a terv amellett, hogy az itt élőknek felesleges plusz utazást és időt jelentene, valószínűleg létszámleépítéssel is járna” – írta Kiss. Mindezt arra alapozza, hogy „napvilágot látott információk” szerint egy szakmai bizottság egy egészségügyi végzettség nélküli közgazdászt, Böcsödi Istvánt nevezné ki a JEC élére, az intézményt 15 éve vezető Varga Tamás főorvos helyére. Kiss a bejegyzésben azt írta, értesülései szerint Böcsödi megszüntetné a labort, a hajdúszoboszlóiakat pedig Debrecenbe küldené a vizsgálatokra. Kiss ezért az alábbi kérdéseket küldte el a városvezetésnek:

- nem jelent-e szerintük kockázatot, hogy a szakmai bizottság által előnyben részesített jelölt semmiféle egészségügyi képzettséggel nem rendelkezik?
- melyek azok a ténybeli okok, melyek alapján a szakmai bizottság nem tartotta elegendőnek dr. Varga Tamás elmúlt 15 éves teljesítményét vezetői megbízatása meghosszabbításához?
- megerősítik-e és egyetértenek-e azokkal a tervekkel, hogy a Hajdúszoboszlón eddig helyben elérhető labort Debrecenbe költöztessék?

Momentum

November 8-án aztán újabb Facebook-posztot tett közzé Kiss, amelyben azt írja: a Czeglédi Gyula (független) polgármester nevében a levelére reagáló Kovács Gergely (Fidesz) alpolgármester válaszok helyett „jogi lépésekkel fenyegetőzik”. Kiss bejegyzése szerint Kovács kifejtette: a szakmai bizottság zárt ülésen tárgyalta a JEC pályázatait, az elhangzottak nem minősülnek közérdekű információknak, és kimondottan aggályosnak tartja, hogy Kiss Hajdú-Bihar megyei önkormányzati képviselőként információkkal rendelkezik a pályázatokkal kapcsolatban. Kiss hangsúlyozza: az intézmény 1987-ben a lakosság anyagi hozzájárulásával tudott megépülni, ezért az azzal kapcsolatos önkormányzati döntések közérdeklődésre tartanak számot. A jogi lépésekkel való fenyegetésről a momentumos politikus azt írta: „furcsa megközelítése ez a felelős városvezetésnek”. Szerinte a városvezetésnek nem zárt ülésen kellett volna megtárgyalnia a JEC jövőjét, hanem az egész vezetői pályáztatásról kezdettől fogva érthető, átlátható és partneri kommunikációval kellene tájékoztatni a lakosságot.

A két bejegyzés között, november 6-án Czeglédi Gyula is megszólalt a témában a közösségi oldalán. Kiss említése nélkül, tömören annyit írt, a Márton Napi Vigadalom nevű rendezvény első napján határozottan cáfolta azt a „pletykát”, hogy megszüntetnék a labort. „Ilyen szándéka senkinek nincs és nem is lehet a jövőben sem, sőt az önkormányzat szeretné a szolgáltatások színvonalát javítani és a jelenlegi több hetes várakozási időt csökkenteni” – írta a polgármester.

Momentum

November 9-én egy Facebook-bejegyzésben reagált az ügyre Kovács Gergely alpolgármester is. Ebben azt írta, a labor nem fog bezárni. Hangsúlyozta továbbá, hogy nem Kisst, hanem a „rémhírek terjesztőit” fenyegette a képviselőjelöltnek küldött levelében, a szenzációként tálalt hírnek pedig csekély a valóságtartalma. Megjegyezte, Kiss Lászlóval ellentétben „ők” Hajdúszoboszlón élnek, ezért „hülyék lennének” arra törekedni, hogy rosszabb legyen az ott élőknek.

Kiss november 10-én egy újabb bejegyzésben szólalt meg. Ebben azt írja, az alpolgármester eddig csak egy kérdésére reagált érdemben, arra is csak félig. Kiss arra kérte Kovácsot, hogy tisztelje meg a hajdúszoboszlói embereket, és válaszoljon a korábban feltett kérdéseire.

Kiss posztjához több, országosan ismert momentumos politikus, így például Donáth Anna európai parlamenti képviselő is hozzászólt. „Kiss Lászlóval a kormányváltás után ezen is változtatni fogunk. Olyan nem fordulhat elő többet, hogy a választók felé elszámolással tartozó politikusok és személyek nem válaszolnak a közösséget érintő kérdésekre” – írta. Erre válaszolva Kovács Gergely alpolgármester leszögezte: nem készülnek sem a helyi egészségügy lezüllesztésére, sem létszámleépítésre. „Javaslom, hogy a közeljövőben látogassanak el Hajdúszoboszlóra (segítek, az ország keleti régiójában, Debrecentől 20 km-re található), ahol saját szemükkel is meggyőződhetnek a fentiekben megfogalmazott állítások valótlanságáról” – olvasható Kovács kommentjében.

November 18-án szavaz a képviselő-testület

Kiss László a Debrecinernek elmondta, hogy az első bejegyzésének idején már a fél város a labor sorsáról beszélt, ő csak szeretett volna tiszta vizet önteni a pohárba a kérdéseivel. Szerinte a hajdúszoboszlóiak jogos igénye, hogy a 34 évvel ezelőtt téglajegyekből, jelentős részben lakossági adományokból felépített intézménnyel kapcsolatos, közszájon forgó információkra reagáljon valamit a városvezetés, ismertessék az álláspontjukat. „A városvezetés álláspontjára vagyok kíváncsi, ez az, amire nem reagálnak” – mondta Kiss, majd hozzátette, továbbra sem tudni, jelent-e Czeglédiék szerint kockázatot az, hogy a városban terjedő információk alapján a városvezetés által preferált egyik aspiráns nem rendelkezik egészségügyi végzettséggel, hogy a pályázó teljes állásban végezné-e a munkáját, és hogy vezetőváltás esetén történne-e létszámleépítés. A politikus hozzátette: azt az információt Kovács határozottan megcáfolta, hogy a labort elköltöztetnék a városból. Kiss a Debrecinernek azt is elmondta, a hajdúszoboszlói képviselő-testület november 18-án szavaz a JEC-cel kapcsolatos szakmai bizottsági döntés jóváhagyásáról.

Böcsödi István egyértelmű befutónak tűnik

Megkérdeztük az ügyről Jónás Kálmán (független) hajdúszoboszlói önkormányzati képviselőt is, aki a Debrecinernek elmondta, az egész ügy azért robbant ki, mert az egyik pályázó anyagában benne van, elképzelhetőnek tartja, hogy a vizsgált minták kiértékelését Debrecenben végezzék. „Nem arról van szó, hogy a hajdúszoboszlói embereknek kell bemenni, hanem arról, hogy a mintákat szállítanák be Debrecenbe. Meg akarja vizsgálni, hogy lehet-e így olcsóbban és eredményesebben kiértékelni a mintákat” – mondta. Példaként a pajzsmirigy laborvizsgálatot hozta fel, amit jelenleg Hajdúszoboszlón nem tudnak elvégezni.

Momentum

Arra a híresztelésre, miszerint a város vezetése ezt a jelöltet, Böcsödi Istvánt preferálja az intézményt 15 éve vezető Varga Tamás helyett, Jónás azt mondta, ő is hallott róla. Jónás a Debrecinert arról tájékoztatta, összesen hárman pályáznak a JEC vezetésére, ő mindegyik pályázatot jónak látja, nem döntött még arról, kit támogat. „El fogok menni a szociális bizottság ülésére, meghallgatom, hogy mit mondanak a jelöltek. Csak utána döntöm el, hogyan szavazok” – mondta. Szerinte Böcsödi egyértelmű befutónak tűnik, az önkormányzatban többséggel rendelkező, Fidesz által vezetett szövetség (Fidesz - KDNP -Hajdúszoboszlói Gazdakör - Mi Hajdúszoboszlóért Egyesület) ugyanis őt preferálja.

A Kiss László posztjában említett felvetésre, miszerint problémás lehet, hogy Böcsödinek nincs egészségügyi végzettsége, Jónás úgy reagált, a pályázó évtizedek óta az egészségügyben dolgozik.

Azért választották meg őket, hogy döntsenek

Természetesen Kovács Gergelyt is megkerestük a JEC ügyével kapcsolatban. Az alpolgármester a Debrecinert arról tájékoztatta, ötéves megbízatása volt a jelenlegi vezetőnek, ami november 30-án jár le, ezért van most szükség a pályáztatásra. Megkérdeztük Kovácsot, valóban igaz-e, hogy az egyik pályázónak nincs egészségügyi végzettsége, és hogy esetleg kizáró ok-e a tisztség betöltése kapcsán az ilyen irányú végzettség hiánya. Az alpolgármester erre azt válaszolta, nem azért volt zárt a szakmai bizottság ülése, mert bármiféle titkolnivalójuk lenne, hanem az önkormányzat több pályázó kérését teljesítve döntött így – ez, Kovács Gergely tájékoztatása szerint jogszabályi kötelezettség. A politikus hozzátette, a képviselő-testület döntése ezzel szemben nyilvános lesz. A szükséges szakmai végzettséggel kapcsolatos jogszabályi rendelkezéseket pontosan nem tudta idézni, de hangsúlyozta, hogy a pályázat előkészítése a jogszabályokban foglaltaknak megfelelően történt, és a pályázat győztese is olyan személy lesz, aki megfelel a jogszabályi előfeltételeknek.

Kovács Gergely a Debrecinernek arról is beszélt, nem tudja megerősíteni azt az értesülésünket, miszerint a képviselő-testületben többségben lévő képviselőcsoport az intézmény jelenlegi vezetőjéhez képest más pályázót preferál. „Mindenki úgy szavaz, ahogy jónak látja” – fogalmazott, hozzátéve, hogy még nem kapták meg az ülés anyagait, ő maga pedig még nem is látta a pályázatokat. Szerinte 50 százalék az esélye annak, hogy marad a jelenlegi vezető, és ugyanennyi valószínűsége van a váltásnak is. Azt azonban határozottan kijelentette az alpolgármester, hogy az önkormányzat nem kívánja megszüntetni a JEC laborját, nem akarnak visszalépést az egészségügyi ellátásban, és nem készülnek létszámleépítésre.

Kovács Gergely azt még hozzátette, hogy minden tisztelete Kiss Lászlóé, de szerinte olyan információkhoz jutott hozzá, amelyekből téves következtetéseket vont le. Megjegyezte továbbá, hogy a képviselő-testület hatásköre, hogy az adott jogszabályi keretek között eldöntse, kit válasszon. „A demokrácia így működik. Azért lettünk megválasztva, hogy ezeket a döntéseket meghozzuk. Ha ezeket a lakosság hozná meg szimpátiaszavazás vagy helyi népszavazás útján, akkor ránk nem lenne szükség. Felhatalmaztak minket arra, hogy hozzunk döntést, mi pedig minden ilyen esetben a legjobb döntést igyekszünk meghozni. Ez most sincs másképp. Semmiféle mutyizásról, érdekek érvényesítéséről nincs szó” – szögezte le az alpolgármester.

FRISSÍTÉS!

Cikkünk korábbi változatában azt szerepelt, hogy Kovács Gergely alpolgármester közölte, a képviselő-testületi ülés nyilvános lesz. Valójában a vonatkozó napirendi pontot zártan tárgyalja a testület, az alpolgármester csak a döntés nyilvánosságra hozásáról beszélt.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.