Utcafórum Debrecenben: a Momentum kidobná a szennyest

Az utca emberét is megszólító, meghallgató, a kérdésekre konkrét válaszokat adó lakossági fórumot tartott a Momentum Debrecenben szombaton délután, egy nappal az európai parlamenti választások előtt. Cseh Katalin, a párt EP-választási listavezetője sokakkal elbeszélgetett a Fórum előtt, s világossá tette: a legfontosabb, hogy mindenki menjen el szavazni vasárnap, akármelyik ellenzéki pártra is szavaz. A politikus úgy érzi, az első repedések már mutatkoznak a jelenlegi magyar politikai rendszeren, de minden egyes emberre szükség lesz május 26-án, hogy letegye voksát „a második rendszerváltás mellett” .

Cseh Katalinnak a debreceni kampányolásában segítségére volt Holoda Attila , Hajdúszoboszló alpolgármestere, a V21 tagja (róluk - nem politikai pártról van szó - bővebben itt lehet tájékozódni ).

A repedések szélesítése

Cseh Katalin szerint egyértelmű feladat a közeljövőben: leváltani a jelenlegi kormányt, aztán elindulni a profi szakpolitikai feladatok mentén. A vasárnapi (május 26.) európai parlamenti választásokat az első lépésnek gondolja, majd az őszi önkormányzati választások során kell tovább gyengíteni az orbáni hatalmat. Egy EP-képviselői helyet mindenképpen remél a Momentum számára, de ha minden jól megy, kettőre is számít az orvosból lett politikus.

Momentum: Cseh Katalin és Holoda Attila
Koppányi Szabolcs

Az utcán arra járók közül többen megálltak és kérdéseket tettek fel Cseh Katalinnak és Holoda Attilának. Akadt trollszerű kérdező is, de ő is választ kapott minden felvetésére - pedig volt több is. Vele kapcsolatban Cseh Katalin megjegyezte, ha egy fideszes sajtótájékoztató zajlana, az „illetőt vélhetően már rég kivezették volna a marcona biztonságiak” .

A közvetlen beszélgetések során Holoda Attila elmondta, örül, hogy Magyarország az Európai Unióban van, és szeretné, ha benne is maradna. „Ám ehhez a jogaink mellett kötelezettségeinknek is eleget kell tenni.” Az Európai Unió közösségi erejét illusztrálandó felvetette, mennyire kilátástalan és a másik fél által szerinte lenézett próbálkozás, amikor mondjuk Szijjártó Péter külügyminiszter Oroszországgal tárgyal energetikai ügyekben, holott ha mindezt az EU tenné meg, talán komolyan is vennék Magyarországot. Holoda, az egykori energetikai államtitkár-helyettes hozzátette, szerinte Orbán Viktor miniszterelnök nyilvánvaló kisebbségi komplexusát kompenzálja megalomán politizálásával, s azzal, micsoda pazarlást visz véghez Magyarország kárára. A migránskérdés kapcsán Holoda Attila szintén egy érdeklődővel beszélgetve megjegyezte, igen, az áradat megállt, de ez az EU érdeme, amely leült tárgyalni például Törökországgal a teendőkről, s nem a Fideszé, bármennyire is ezt hangoztatják a kormánypárti politikusok.

A demokrácia visszaállítása Magyarországon

Holoda Attila arra is kitért, hogy jó volna, ha nemcsak a migráció és Soros György lenne a magyar kormánypárt kommunikációjának fő csapásiránya, hanem valós problémákról ejtene szót, amelyek a magyar embereket valóban érintik.

Momentum: Cseh Katalin és Holoda Attila
Koppányi Szabolcs

Debrecenről szólva megemlítették, hogy „nyilvánvalóan jól esett minden debreceninek, amikor Kósa Lajos egykori polgármester révén nagy pénzösszegek kerültek a városba támogatásként, ám nem mindegy, hogy ezeket mire költötték helyben” .

Cseh Katalin az ellenzékkel kapcsolatban elmondta, ő személy szerint bárkivel szívesen tárgyal, sőt a közös munkában is lehetőséget lát, a lényeg most az, hogy a kormányellenes erők ne egymással viaskodjanak, hanem fogjanak össze.

A legfontosabb cél, hogy mielőbb leváltsák az Orbán-rendszert, és visszaállítsák a demokráciát Magyarországon - mondta Cseh Katalin. Ugyanakkor egy debreceni lakos megkérdezte: mennyire látja esélyét annak, hogy ez legálisan megtörténhet - ismerve a tavalyi országgyűlési választások körüli, csalásgyanús történéseket. Cseh Katalin szerint azon dolgoznak, hogy sikerüljön, míg Holoda Attila megtoldotta ezt azzal, hogy „úgy meg kell verni a Fideszt, hogy az esetleges csalások se számítsanak majd” .

Momentum: Cseh Katalin és Holoda Attila
Koppányi Szabolcs

Cseh Katalin tájékoztatásul elmondta, a jelenlegi magyar választási rendszer az erős pártokat támogatja, nehéz kisebb pártnak teret nyernie, de ez egyáltalán nem lehetetlen, és saját példájukat hozta fel, miszerint szinte a semmiből érték el, hogy most már reálisan számolni kell a Momentummal.

Az értelmiség mögé állni

Egy érdeklődő polgár felvetette: szerinte probléma, hogy az értelmiség nem tud kellően összefogni Magyarországon, „pedig ha ez megtörténne, mögéjük állnánk sokan” . Erre Holoda Attila úgy reagált, hogy a V21 éppen ettől jól működő szerveződés, hiszen egykori szociáldemokrata, szocialista, kereszténydemokrata stb. szereplőket tud a tagjai között, s bár sok vita van közöttük, mindig egymást tisztelve, egy jobb európai Magyarországért tevékenykednek, ebben pedig teljes az egyetértés. Tehát bizonyítják, lehet közös nevezőre jutni, ha értelmes emberek akarják nagyjából ugyanazt.

Momentum: Cseh Katalin és Holoda Attila
Koppányi Szabolcs

Cseh Katalin a hazai urambátyám szerződések és a tűz közelében lévők gazdasági térnyerése kapcsán kijelentette: „az egészben nem is az zavar a legjobban, hogy kik kapnak mérhetetlen támogatásokat, hanem az, hogy emiatt kik nem” . Ezzel arra utalt, hogy a rokonsági, haversági kapcsolatok által sorozatban pályázatokat nyerők miatt tehetséges fiatal magyar vállalkozók esnek el attól, hogy kibontakoztassák tehetségüket, s idővel sokan közülük is kivándorolnak a jobb boldogulás reményében, hiszen itthon elvágják őket ettől.

Cseh Katalin arról is beszélt, hogy vajon ki tud felemlíteni egy-egy fideszes EP-képviselőt – magyarán: vajon tisztában vannak az emberek, miféle munkát végeztek az elmúlt 5 évben. Mint mondta, talán Deutsch Tamásról még hallottak az emberek, de másról... Cseh kijelentette: olyan EP-képviselőkre van szükség, akik a magyar emberekért végzik munkájukat nap mint nap.

Ha a világgá ment magyarok maradtak volna, már rég megbukott volna Orbán

Vagy például a Fidesz mostani listavezetője, Trócsányi László miniszter neve vajon az utca emberének mit mond? - jött a következő költői kérdés. Vagy mikor hallották őt szerepelni, érvelni? Cseh Katalin felháborodott azon is, hogy nem volt a pártok listavezetői közötti vita, ami elől a Fidesz konkrétan elbújt.

Momentum: Cseh Katalin és Holoda Attila
Koppányi Szabolcs

Az is érdekes felvetés volt Cseh Katalin részéről, hogy „ha nem lenne szabad a magyaroknak külföldre emigrálniuk, már rég megbukott volna az Orbán-rendszer” . Ha az a sok elégedetlen magyar, aki több százezres nagyságrendben külföldön keresi a boldogulást, itthon marad, akár egy 1956-hoz hasonló robbanást eredményezhetett volna - ez utóbbi megjegyzést már Holoda Attila tette hozzá.

Debrecen ellenőrzést kapna

A Debreciner kérdezte a Momentum listavezetőjét, hogy milyen jövőképet lát Debrecen számára, ha így vagy úgy alakulnak az EP-választások. Cseh Katalin szerint amennyiben őt beválasztják az EP-be vasárnap, nem Brüsszelben fog ücsörögni a babérjain, hanem az Európai Unió polgárait képviselve a magyar embereket javát is szolgálja. Ugyanakkor ha helyi ügyekről szerez tudomást, eljön Debrecenbe is, és EU-képviselői mandátumát felhasználva kikér adatokat, kutakodik és utánajár visszás debreceni ügyeknek is akár. A másik véglet szerinte az, hogy továbbra is ellenőrizetlenül használják fel helyben is az EU-s pénzeket, vagy nem arra, amire a legnagyobb szükség lenne.

Momentum: Cseh Katalin és Holoda Attila
Koppányi Szabolcs

Cseh Katalin szerint az a fideszes szlogen, hogy „Állítsuk meg Brüsszelt!” azért is nevetséges, mert inkább utol kellene érni... Az elmúlt 5 évben ugyanis napi 2 milliárd forintnyi EU-s támogatás jutott Magyarországra, ám az ország versenyképessége csökkent, ez pedig nonszensz szerinte.

Itt élned, halnod kell... - Menj el szavazni!

Szintén egy fórumozó kérdezte: vajon lát-e esélyt arra, hogy Szél Bernadett is idővel a Momentum tagja lesz. Erre Cseh Katalin úgy reagált, hogy „ő volt a politikai példaképem, és nagyon szeretek vele dolgozni, remélem, a jövőben is lesz alkalmunk együtt tevékenykedni” .

A lakossági fórum végén többen szelfiket készítettek Cseh Katalinnal, aki újra felhívta a figyelmet arra, hogy mindenki menjen el szavazni, bárkire is adja le a voksát, mert ez a legtöbb, amit most tenni tudnak az emberek a magyar demokrácia érdekében.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.