Nem teljesítette az LMP közérdekű adatigénylését a debreceni városháza a Bethlen utca kétszer kétsávosítása ügyében

Most az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól várják a hatástanulmányt. Ha ők sem adják ki, pert indítanak.
Rajtad múlik! Kattints a képre!
Debreciner

November 17-én sajtótájékoztatót tartott az LMP a debreceni Bethlen utcán, ahol éppen zajlik az út kétszer kétsávosra bővítése, a kerékpárút mellett húzódó zöldfelület kárára. Keresztes László Lóránt, a párt országgyűlési frakcióvezetője Áder János köztársasági elnök előző napi mondatait idézve arról beszélt: a klímacsatát a városokban nyerjük meg, vagy ott veszítjük el, az ország károsanyag-kibocsátásának 24 százalékáért pedig a 23 megyei jogú város felelős.

Debrecen, Bethlen utca
Polgár Tóth Tamás

Keresztes szerint a Fidesz álszent, ugyanis zöld gondolatokat hangoztatnak, de nem azok mentén politizálnak. A frakcióvezető kijelentette, a Fidesz által vezetett városok elhibázott városfejlesztési döntések sorozatát hozzák meg, ennek egy példáját láthatjuk Debrecenben, a Bethlen utcán. „Növelik a gépjárműforgalmat a városokban, növelik a zajterhelést, a légszennyezettséget, a zsúfoltságot és a balesetveszélyt is” – fogalmazott Keresztes, majd azt ígérte, kormányváltás esetén 2022-ben a kezdeményezésükre létrejön a zöld- és klímaügyekkel foglalkozó minisztérium, az új kormány pedig minden támogatást megad a városoknak ahhoz, hogy valódi zöld politikát folytathassanak.

Jármi Péter, az LMP Hajdú-Bihar megyei elnöke bejelentette, Szekeres Antal, Debrecen jegyzője válaszolt a közérdekű adatigénylésükre, amelyben a kétszer kétsávosítás hatástanulmányát kérték ki, de ebben csak annyit írt, hogy a Közbeszerzési Értesítőben minden dokumentum megtalálható. Jármi Péter közölte, ebben nem található hatástanulmány. A politikus elmondta, az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól (ITM) is hasonló válaszra számítanak. A politikus köszönetet mondott azoknak a lakóknak, akik kiálltak a beruházás leállítása mellett. Az aszfaltozás előtt álló területet szerinte valószínűleg már nem fogják tudni helyreállítani, azonban fontosnak tartja, hogy a lakókkal közösen keressenek helyet az elvett 700 négyzetméteres zöldfelület pótlására.

Polgár Tóth Tamás

Jármi Péter reagált Papp László (Fidesz) polgármester és Balázs Ákos (Fidesz) alpolgármester napokban tartott sajtótájékoztatójára is, amelyben az önkormányzat zöld és általuk zöldnek nevezett beruházásairól beszéltek. Jármi szerint a Fidesz faültetési programja jól hangzik, de nem oldja meg a levegőminőség kérdését. Úgy véli, a polgármesternek abban is van igazsága, hogy közlekedésfejlesztés nélkül nem lehet zöldíteni a várost, de Jármi szerint nem az autós, hanem a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedést kellene fejleszteni.

Üdvözölte a polgármester azon felvetését, hogy a belvárosban lehetne még sétálóövezeteket kialakítani, ugyanakkor felhívta a figyelmet: nem szabad letérkövezni ezeket a területeket, hanem növelni kell a zöldfelületet. Az LMP egyetért a város köré telepítendő véderdő ötletével, a déli városrészbe tervezett, 52 hektáros napelemparkot azonban ellenzik, ez ugyanis újabb jelentős zöldfelület-elvétellel járna. „Nem értjük ezt a logikát. A város 46 ezer hektáros területén bőven van tető, ahová ezeket a napelemeket lehetne telepíteni” – mondta.

Keresztes László Lóránt és Jármi Péter
Polgár Tóth Tamás

Ha nem kapják meg a hatástanulmányt, kiperelik

Megkérdeztük a pártot, hogy mikor fogják leadni a városházán a Bethlen utca kétszer kétsávosítása ellen indított petíciójukra összegyűlt aláírásokat. Jármi Péter elmondta, előbb szeretnének konzultálni a lakókkal, kidolgozni a tervet a zöldfelület pótlására, és ezzel a javaslattal együtt adják át az aláírásokat.

A Debreciner kérdésére válaszolva Keresztes László Lóránt közölte, ha a debreceni városházához hasonlóan az ITM sem osztja meg velük a sávbővítéshez készített hatástanulmányt, akkor a minisztériumhoz is közérdekű adatigénylést adnak be, ha pedig így sem kapják meg, perre viszik az ügyet. A városháza válaszát egyébként úgy értékelik: nem teljesítették az adatigénylést, ezért Szekeres Antal jegyzőnek újabb levelet írnak az ügyben.

Jármi Péter, az LMP hajdú-bihari elnöke a Debrecinert arról tájékoztatta, egyelőre nem egyeztettek Debrecen zöld ügyeiben sem Papp László polgármesterrel, sem Balázs Ákos (Fidesz) zöld ügyekért felelős alpolgármesterrel, hamarosan azonban kezdeményezik ezeket a találkozókat.

Az LMP közérdekű adatigénylésével kapcsolatban mi is levelet írtunk Szekeres Antal jegyzőnek. Amint válaszol, cikkünket frissítjük.

Ha szeretnél hozzászólni, megteheted a Debreciner közösségi oldalán. Várjuk a véleményedet!

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.