Minden dolgozó a jelenlegi vezető maradását akarja, mégis leválthatják a hajdúszoboszlói Járóbeteg-ellátó Centrum igazgatóját

November 18-án, zárt napirendi pontban dönt a város képviselő-testülete. Hajdúszoboszló volt jegyzője szerint a szabályozás értelmetlen, de a törvény szerint valóban csak a nyilvánosság kihagyásával tárgyalhatják az előterjesztést, amennyiben azt az egyik érintett kéri.
Rajtad múlik! Kattints a képre!
Debreciner

November 12-én írtunk arról, hogy Hajdúszoboszló vezetése Kiss László (Momentum), az ellenzéki összefogás országgyűlési képviselőjelöltje és Jónás Kálmán (független) önkormányzati képviselő értesülései szerint nem a jelenlegi igazgatót, Varga Tamást preferálja a Járóbeteg-ellátó Centrum (JEC) vezetői pályázatán, amelyről november 18-án, zárt ülésen szavaz majd a képviselő-testület. Hajdúszoboszlót a 2019-es önkormányzati választások óta egy Fidesz által dominált szövetség vezeti, amelyben a nagyobbik kormánypárt mellett a KDNP, a Hajdúszoboszlói Gazdakör és a Mi Hajdúszoboszlóért Egyesület vesznek részt.

Momentum

A város lakosságát az elmúlt napokban azon túl, hogy nem JEC-et 15 éve vezető Varga kapna ismét megbízatást, az is foglalkoztatta, hogy egyes hírek szerint a városvezetés által támogatott jelölt megszüntetné az intézmény laboratóriumát. Ez utóbbi híresztelést egyébként Kovács Gergely (Mi Hajdúszoboszlóért) alpolgármester a Debreciner megkeresésére határozottan cáfolta. Jónás Kálmán független képviselő azonban újságunknak arról beszélt, az egyik pályázó anyagában valóban szerepel, hogy a minták kiértékelését akár Debrecenben is lehetne végezni.

A JEC több, egymástól független, névtelenséget kérő dolgozójától úgy értesültünk, hogy az intézménynél aggodalommal figyelik a körülöttük zajló fejleményeket. Információink szerint a járóbeteg-ellátó minden dolgozója aláírta azt a petíciót, amelyben a városvezetéstől azt kérik, ismét szavazzanak bizalmat Varga Tamás főorvosnak. Ezzel kapcsolatban telefonon beszéltünk Kovács Gergely alpolgármesterrel. A Debrecinernek elmondta, habár hallott a petícióról, hivatalosan nincs róla tudomása, nem kapott róla értesítést. Hozzátette, a holnapi szavazáson a jogszabályokban meghatározott módon, szakmai alapokon hozzák meg a döntésüket, az eredményt pedig nyilvánosságra fogják hozni.

Momentum

A nekünk nyilatkozó egészségügyi szakemberek úgy látják, a laborminták Debrecenben történő kiértékelése lényegében a laboratórium kiszervezését jelenti, és amennyiben ez megtörténik, semmiképpen nem használ majd az intézménynek. A névtelenséget kérő dolgozók aggályosnak nevezték azt is, hogy a városban terjedő információk szerint a városvezetés által preferált pályázó a fizioterápiás szakrendelést a fürdőhöz csatolná. Mivel a pályázatok nem nyilvánosak, ezen értesüléseket egyelőre nem tudjuk megerősíteni.

Csak az eredmény a nyilvános, az oda vezető út nem

A zárt ülésekkel kapcsolatos törvényi szabályozás ügyében telefonon kerestük Vincze Ferencet, Hajdúszoboszló volt jegyzőjét, aki 1991-től 2016-os nyugdíjba vonulásáig, közel 26 évig látta el a hivatalát. Vincze a Debrecinert arról tájékoztatta, hogy az ilyen pályázatok esetében két módon lehet zárt egy képviselő-testületi ülés. A zárt ülést elrendelheti a képviselő-testület vagy kérheti a pályázó. Most az utóbbiról van szó. A volt jegyző magyarázata szerint a testület nem tehet mást, minthogy zárt ülésen tárgyalja az adott ügyet. A nyilvánosság kizárása akkor is vonatkozik minden pályázóra, ha csak egy valaki kezdeményezi a zárt ülést. Ilyenkor az anyagról és az előkészítésről sem beszélhetnek a képviselők. „A döntés eredménye nyilvános, de a hozzá vezető út nem az” – magyarázta.

Vincze Ferenc megjegyezte továbbá, személy szerint értelmetlennek tartja a szabályozást, így ugyanis azok sem hozhatják nyilvánosságra a pályázatukat, akik szeretnék megmutatni, hogy szerintük jobb anyagot nyújtottak be a többieknél.

A képviselő-testület döntéséről természetesen a Debreciner is beszámol majd.

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.