Közpénzből vehette meg a fideszes Tiba István fociklubja az árverezett stadion harmadát – Menedzsment Fórum

A Balmazújvárosi Football Club idén februárban 197,75 millió forintért szerezte meg a tulajdonrészt, alig néhány hónappal korábban pedig 150 millió forintos támogatást kapott az Emberi Erőforrások Minisztériumától.
Menedzsment Fórum

November 17-én írt a Menedzsment Fórum arról az árverésről, amely eredményeképpen a Tiba István (Fidesz) országgyűlési képviselő által vezetett Balmazújvárosi Football Club (BFC) megszerezte a 2016-ban egymilliárd forint állami támogatásból korszerűsített balmazújvárosi futballstadion egyharmadát.

A gazdasági újság felidézte, a Balmazújvárosnak volt egy rövid NB1-es kalandja a 2017-18-as szezonban, amikor még a tetemes fizetésekkel (a legjobban fizetett játékos több mint 2 millió forintot keresett havonta) sem sikerült olyan csapattal nekifutni az első osztálynak, hogy sikerüljön a bennmaradás. A következő szezonban, a másodosztályban pedig 216 millió forintos veszteséget szenvedtek, amin az önkormányzat 22,5 millió forintos támogatása nem sokat segített. (A Menedzsment Fórum cikkében nem szerepel, hogy a döntés idején a város képviselő-testülete fideszes többségű volt, élén azonban már a 2018 augusztusi időközi választáson győztes független polgármester, Hegedüs Péter állt.) 2019-ben az MLSZ az anyagi gondok miatt nem adott licencet az NB2-ben való induláshoz, a klub egészen a Hajdú-Bihar megyei első osztályig zuhant. 2020 júniusában aztán felszámolás indult a Balmazújváros Sport Kft.-vel szemben.

A Menedzsment Fórum cikkéből kiderül, hogy a kft. tulajdonában lévő stadion harmadát – és a hozzá tartozó ingóságokat – idén februárban árverezték el, az új tulajdonos pedig 197,75 millió forint fejében a Tiba István által vezetett BFC lett. A lap utánajárt, honnan lehetett Tibáéknak pénze erre a licitre, az egyesület korábbi években közölt beszámolóiból ugyanis nem látszik, hogy nagyobb összeget halmoztak volna fel. A Menedzsment Fórum észrevette, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) 2020 novemberében egy 150 millió forintos támogatást adott a BFC-nek, a klub utánpótláscsapatait szolgáló sportlétesítménnyel kapcsolatos beruházás megvalósításához. Ez az összeg a BFC 2020-as beszámolójában is megjelent, a mérlegük pedig 29,4 millió forintról 206,7 millióra ugrott.

A lap a fentiek miatt nem ok nélkül feltételezi, hogy Tibáék ennek a 150 milliós támogatásnak a felhasználásával tudták megvenni az egymilliárd forintból felújított stadion harmadát.

További részletek a Menedzsment Fórum cikkében olvashatók.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.