Pósán nem játszik szerepet a kérdésben – Az EMMI nem cáfolta, hogy megszüntetnék a pedagógusok közalkalmazotti státuszát

Totyik Tamás, a PSZ alelnöke a Debrecinert arról tájékoztatta, hogy a kormány nem tekinti tárgyalási alapnak a szakszervezetek követelését a kötelező koronavírus elleni oltással kapcsolatban.

November 18-án folytatódtak a szakszervezetek és a kormány közötti sztrájktárgyalások. A mai tárgyalásnak sajátos alaphangot adott Pósán László (Fidesz), debreceni országgyűlési képviselő november 11-i szereplése Debrecen önkormányzati televíziójában.

A politikus a Köz-ügy című műsorban a pedagógusok bére kapcsán arról beszélt, a szakképzési rendszerben egyéni bérezés van, amit jól mérhető kritériumrendszerek alapján alakítottak ki, a közoktatásban viszont nincs ilyesmi. Pósán szerint ez azért van, mert a szakképzésben oktató pedagógusok a munka törvénykönyve alapján dolgoznak, a közoktatásban oktatók viszont közalkalmazottak. Szerinte végig kellene gondolni: szükség van-e a két jogviszony fenntartására.

Totyik Tamás
Polgár Tóth Tamás

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke a Debrecinernek elküldött reakciójában kifejtette, álláspontjuk szerint ha igazak Pósán állításai, mindent sutba kell dobni, amit a Fidesz oktatáspolitikusai 2010 óta képviseltek, egy demokráciában pedig személyi következményei is lennének a politikus megszólalásának. Totyik szerint a valódi kormányzati szándék az, hogy a közalkalmazotti törvény hatálya alá tartozó szakmákat a munka törvénykönyvének hatálya alá helyezzék, ezzel jóval alacsonyabb fokú védelmet biztosítva az érintett munkavállalóknak.

Rajtad múlik! Kattints a képre!
Debreciner

A PSZ a mai sztrájktárgyaláson szembesítette az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) tárgyalóját, Kisfaludy László helyettes államtitkárt Pósán szavaival. Totyik Tamás a tárgyalást követően a Debrecinernek elmondta, Kisfaludy állítása szerint Pósán László semmilyen szerepet nem játszik a kérdésben, mivel nem tagja a kormányzatnak. Azt ugyanakkor Totyik elmondása szerint Kisfaludy nem cáfolta – bár nem is erősítette meg –, hogy kormányzati szándék a köznevelésben dolgozó pedagógusok kivezetése a közalkalmazotti státusz alól. A PSZ alelnökét arról tájékoztatták, hogy a kormány több terven is dolgozik, az elképzeléseik között van például, hogy hosszútávon a pedagógusbéreket a diplomás átlagbérek 80 százalékáig zárkóztassák fel.

A kormány nem tekinti tárgyalási alapnak a szakszervezetek egyik követelését

A PSZ és a sztrájktárgyalásokon szintén részt vevő Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a tárgyalást követően egy közös élő bejelentkezésben közölték: nem történtek lényegi előrelépések az újabb egyeztetésen. Mint mondták, a kötelező oltások ellenében megfogalmazott követelésüket a kormány nem tekinti tárgyalási alapnak, mert az álláspontjuk szerint a szakszervezetek csak az oktatással kapcsolatban fogalmazhatnak meg követeléseket.

Totyik Tamás a Debrecinernek elmondta, a kormány tájékoztatása szerint nincs egységes eljárásrend azon pedagógusokkal kapcsolatban, akik krónikus betegségük miatt nem oltatnák be magukat, minden esetben a szakorvosok döntenek arról, oltható-e az illető. Totyik szerint nagy kérdés ugyanakkor, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetben hogyan jutnak majd el a munkavállalók a szakorvosokhoz. Mint mondta, az igazolásokat december 15-ig kell beszerezniük, ahogy ugyaneddig az időpontig lehet igazolni azt is, hogy valaki megkapta a védőoltást.

A következő sztrájktárgyalást két hét múlva tartják.

Ha szeretnél hozzászólni, megteheted a Debreciner közösségi oldalán. Várjuk a véleményedet!

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.