Háromnegyedes többséggel szavazta le Pósán László egyetemi tanári kinevezését 2020-ban a pályázatát értékelő szakmai bizottság

Pető Andrea történész nyilvánosságra hozott leveléből kiderült: a Magyar Akkreditációs Bizottság Bölcsészettudományi Szakbizottsága 4:12 arányban nem támogatta, hogy az országgyűlési képviselőből professzor váljon. Mégis kinevezték.
Pósán László és a dokumentum – 2020. december
unideb.hu

A Szabad Európa november 23-án hozta nyilvánosságra Pető Andrea történész Csépe Valériának, a Magyar Akkreditációs Bizottság (MAB) elnökének küldött levelét, amelyben azt írta, 2020. április 9-én a MAB Bölcsészettudományi Szakbizottsága 4:12 arányban elutasította Pósán László (Fidesz) országgyűlési képviselő, a Debreceni Egyetemen oktató történész egyetemi tanári pályázatát.

A MAB plénuma ezt követően azonban felülbírálta a szakmai testület döntését. „Arról csak szóbeli információnk van, hiszen a Szakbizottságot kérése ellenére sem tájékoztatják az általunk elbírált ügyek további sorsáról, és a plénum üléseiről készült jegyzőkönyvet sem láthattuk, hogy állítólag az egyetemi tanári kinevezés bírálati szabályait a plénum az adott ülés első részében megváltoztatta úgy, hogy a második részben Pósán László egyetemi tanári kinevezését már az új szabályoknak megfelelően jóváhagyással fel tudja terjeszteni” – írta Pető Andrea, aki akkoriban az érintett bizottság tagja volt.

Palkovics miniszter adta át neki
unideb.hu

Pósán Lászlót 2020 decemberében, a MAB döntése alapján nevezte ki Áder János köztársasági elnök, a kinevezési okiratot Palkovics László innovációs és technológiai minisztertől vette át.

A Szabad Európa azt írja, Pető Andreának megjelenés előtt áll egy tanulmánya a Berichte zur Wissenschaftsgeschichte című tudománytörténeti folyóiratban, amelyben az „illiberális tudományértékeléssel” kapcsolatban fogalmaz meg állításokat, amelyek érintik a Magyar Akkreditációs Bizottságot is. Csépe Valéria MAB-elnök ezek visszavonására szólította fel a CEU történészét, aki erre azonban nem volt hajlandó.

A bensőséges eseményen Kósa Lajos is megjelent, beállt a protokoll csoportképbe (jobb szélen)
unideb.hu
Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.