Orvosok hagyják ott a szoboszlói járóbeteg-ellátót a várható vezetőváltás miatt – A polgármester szerint ezért is kell váltani

A képalkotó diagnosztika szakorvosa és a szülész-nőgyógyász főorvos távozik az intézményből. Czeglédi Gyula szerint a városban sokan panaszkodtak a Járóbeteg-ellátó Centrumra, ezért nem meglepő, hogy a pályázatokat vizsgáló eseti bizottság új igazgatót javasol. A városvezetés által preferált jelöltnek egyébként nincs meg a pozícióhoz szükséges végzettsége, ezért a megválasztásához az egészségügyi közszolgáltatásért felelős szervtől kérnek engedélyt.
Momentum

A hajdúszoboszlói Járóbeteg-ellátó Centrum (JEC) közösségi oldalán november 23-án jelent meg egy közlemény, amelyben a város lakosságát arról értesítették, hogy a képalkotó diagnosztika szakorvosa egy másik egészségügyi intézménybe történő áthelyezését kérte a JEC várható igazgatóváltása miatt. A bejegyzés szerint az áthelyezés nem minősül felmondásnak, ezért nem vonatkozik rá a koronavírus-járvány miatt országosan elrendelt egészségügyi felmondási tilalom. „A JEC-ben készülő röntgen-felvételek kiértékelését távleletezéssel oldjuk meg. A leletek várható visszaérkezési ideje: 72 órán belül. A hasi-, kismedencei-, lágyrész-, ízületi-, és nyaki ultrahang vizsgálat a fentiek miatt bizonytalan ideig szünetel, jelenleg ezekre előjegyzést felvenni nem tudunk” – olvasható a jelenlegi és ismét pályázó igazgató, de a várost irányító testületi többség támogatását nem élvező Varga Tamás aláírásával.

A JEC továbbá arról is tájékoztatta a lakosokat, hogy a várható vezetőváltás miatt Tarczali Dezső szülész-nőgyógyász főorvos úgy döntött, december 1-től megszünteti a rendelését, ezért már nem vesznek fel hozzá előjegyzést.

Rajtad múlik! Kattints a képre!
Debreciner

Czeglédi Gyula (független) polgármester november 24-én reggel szintén egy Facebook-bejegyzésben reagált a történtekre. Ebben azt írja, különböző felületeken nagyon sok valótlan állítás jelent meg a JEC sorsával kapcsolatban. Példaként a laboratóriumi szolgáltatás megszüntetéséről és a fizioterápiás részlegnek a fürdőbe történő beolvasztásáról szóló értesüléseket említette.

A járóbeteg-ellátó laboratóriumának megszüntetését a Debrecinernek nyilatkozó helyi közéleti szereplők már hetekkel ezelőtt cáfolták, ugyanakkor Jónás Kálmán (független) önkormányzati képviselő elárulta nekünk, hogy az egyik pályázó – kizárásos alapon a városvezetés által preferált Böcsödi István – elképzelhetőnek tartja, hogy a minták kiértékelését Debrecenben végezzék. Ez a JEC több, általunk megszólaltatott, névtelenséget kérő dolgozója szerint is a labor részleges kiszervezését jelenti, ami hátrányosan érintené az intézményt.

A polgármester elismerte: a JEC igazgatói pályázatairól zárt ülésen döntést hozó eseti bizottságban nem a jelenlegi vezetőnek, Varga Tamásnak szavaztak bizalmat. Czeglédi szerint ezen nincs mit csodálkozni, ugyanis a lakosságtól korábban számtalan kritika érkezett a járóbeteg-ellátó kapcsán. A független, de a Fidesz által is támogatott városvezető három-négyhetes laborvizsgálati várakozási időről, be nem tartott rendelési időről, szakorvosi vizsgálatra való hosszú várakozás időről, továbbá „nem betegbarát hangnemről”, a panaszok modortalan megválaszolásáról írt.

Momentum

November 17-én számoltunk be arról, hogy értesüléseink szerint a JEC minden dolgozója aláírta a Varga Tamás jelenlegi igazgató maradásáért indított petíciót. Czeglédi ezt a mostani bejegyzésében azzal hárította el, hogy az aláírók mind függelmi viszonyban állnak Vargával. A várható vezetőváltás miatt áthelyezést kérő szakorvos kapcsán pedig megjegyezte, hogy az érintett „közeli családi viszonyban” áll az igazgatóval, a távozása pedig a polgármester szerint azt erősíti meg, hogy a jelenlegi állapot fenntarthatatlan. „A bármely területről kieső szakorvos pótlása a mindenkori vezető feladata, és ezt, mint fenntartó meg is követelem” – írja Czeglédi.

A járóbeteg-ellátót 15 éve vezető Varga Tamás megbízatása egyébként november 30-án jár le, éppen ezért van most szükség az igazgatói tisztség megpályáztatására. Ahogy arról november 19-én beszámoltunk, Hajdúszoboszló képviselő-testülete a JEC-ről szóló zárt ülésen azért nem tudott döntést hozni az ügyben, mert a Fidesz által dominált, a várost vezető koalíció preferált jelöltje, Böcsödi István nem rendelkezik sem egyetemi szintű végzettséggel, sem egészségügyi menedzseri szakképesítéssel, ezért a megválasztásához szükség van az egészségügyi közszolgáltatásért felelős szerv előzetes engedélyére.

Vérvételi hellyé degradálódhat a labor

Szerettük volna Czeglédi Gyula mondataival kapcsolatban megszólaltatni Varga Tamás igazgatót, aki a polgármester bejegyzéséhez fűzött hozzászólását ajánlotta a figyelmünkbe. A főorvos ebben azt írta, az önkormányzatnak lehetősége lett volna arra is, hogy pályáztatás nélkül meghosszabbítsa a megbízatását, azonban ezt egy feltételezett háttéralku miatt nem tették meg, Varga szerint ugyanis a városvezetés tudatosan cseréli párthű személyekre az önkormányzati intézmények vezetőit. A Czeglédi Gyula által felsorolt kritikákat visszautasította, mondván, azoknak a fele sem igaz. A JEC dolgozóinak petíciójáról azt írta, azt először leállíttatta, később pedig a tudtán kívül kezdték el mégis az aláírásgyűjtést. Úgy látja, Böcsödi István tervei alapján a járóbeteg-ellátó laborja a jelenlegi formájában meg fog szűnni. „Egyszerű nagyközségi szintű vérvételi hellyé degradálódunk, a sok tízmilliókat érő gépeink tétlenül állnak majd, és a levett, hűtőládában poshadó véreket fogják majd beszállítani Debrecenbe, valamelyik (?) előre leszervezett maszek laborba” – írta az igazgató.

Momentum

Varga Tamás szerint Böcsödi István megválasztása esetén a járóbeteg-ellátó a debreceni egészségügyi „mamut-komplexum” kihelyezett telephelye lesz, ahonnan orvosokat, asszisztenseket, ápolókat és laboratóriumi automata gépeket vihetnek majd el hetekre, hónapokra.

Érintettsége miatt felajánlottuk a reagálás lehetőségét Böcsödi Istvánnak is, akivel a közösségi médián keresztül tudtuk felvenni a kapcsolatot. Habár azt írta, hétfőn vagy kedden keresni fog minket telefonon, ezt eddig nem tette meg. Természetesen amennyiben változik a helyzet, cikkünket frissítjük.

Kapcsolódó írások:

- Leválthatják a hajdúszoboszlói Járóbeteg-ellátó Centrum 15 éve hivatalban lévő vezetőjét, de a városi labor marad

- Minden dolgozó a jelenlegi vezető maradását akarja, mégis leválthatják a hajdúszoboszlói Járóbeteg-ellátó Centrum igazgatóját

- Még nem döntöttek a szoboszlói járóbeteg-ellátó igazgatói posztjáról a Fidesz által preferált jelölt hiányzó diplomája miatt

Ha szeretnél hozzászólni, megteheted a Debreciner közösségi oldalán. Várjuk a véleményedet!

Ha fontosnak tartod, hogy a Debreciner folytathassa a munkáját, akkor támogasd! Rajtad múlik!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.