Öt évvel ezelőtt már bemutatták a látványterveket, most tervpályázatot írtak ki a debreceni Nagyerdei Kultúrpark fejlesztésére

2016-ban tárták a nyilvánosság elé a nagyszabású elképzeléseket, részletesen ismertették azokat az elemeket, amelyekből aztán a mai napig nem készült el semmi, bár megvalósításukat 2018 decemberére ígérték Debrecen vezetői.
A fénykép a 2016-os bejelentő sajtótájékoztatón készült, bal oldalon Papp László polgármester
uft.hu

Tervpályázatot írtak ki a Nagyerdei Kultúrpark fejlesztésére címmel hírelte november 24-én a debreceni önkormányzati média, hogy várják az építészek terveit az állatkertet és a vidámparkot is magában foglaló Nagyerdei Kultúrpark megújítására. A mostani publikációban pusztán ennyi utalás található az előzményekre: „egy korábbi bejelentés szerint a kultúrparkot állami támogatással újítanák meg teljesen”. Pedig három évvel ezelőttig többször és nagy terjedelemben foglalkoztak a Nagyerdei Kultúrpark újjáépítésével. Az önkormányzati hírportál két nappal ezelőtti cikke arra sem tér ki, hogy miért kell most új tervpályázatot kiírni, ha már volt egy olyan terv, aminek megvalósítását be is árazták.

Hogy volt?

2016. június 22. – Elefántok, csimpánzok és fókák is lesznek a debreceni állatkertben, a vidámparkban pedig hullámvasutat építenek – így kezdődött a Fejlesztések az állatkert és vidámpark területén című írás a városi honlapon. Itt olvasható az is, hogy „a fejlesztés első üteme 1,5 milliárd forint támogatással valósul meg.” A bejelentéseket Papp László (Fidesz) polgármester és Széles Diána (Fidesz) alpolgármester tette, megmutatván a látványterveket is. Az önkormányzati hírportál azt írta a bejelentő sajtótájékoztatóról szóló tudósításában, hogy „a beruházást 2018. december 31-ig kell befejezni, a határidő tartásához 2017 februárjára el akarják készíteni a kiviteli tervdokumentációt”.

A 2016-ban bemutatott terv
uft.hu

2016. november 30. Indulhat a Nagyerdei Kultúrpark fejlesztése és a Csokonai Színház felújítása címmel arról számolt be a városi tulajdonban lévő média, hogy „az önkormányzat hárommilliárd forint értékben, uniós források felhasználásával korszerűsítené a Nagyerdei Kultúrparkot”.

2017. június 23. – Egy évvel a bejelentő sajtótájékoztató után Különleges turisztikai attrakció készül a Nagyerdőn címmel azt közölte az önkormányzati sajtó, hogy a város képviselő-testülete félmilliárd forintot átcsoportosít a kultúrparktól, amit a Határ úti Ipari Park elérhetőségének javítására fordítanak, vagyis útfelújításra, merthogy „az uniós források fő prioritása a gazdaságfejlesztés” – mondta a Fidesz akkori frakcióvezetője, jelenleg alpolgármester Balázs Ákos.

uft.hu

2017. szeptember 26. – A városházi irányítású sajtó Több pénz jut a debreceni állatkert és a déli ipari park fejlesztésére is című publikációjában már újabb összeg szerepel. „Az önkormányzat korábban másfél milliárd forintot nyert a Nagyerdei Kultúrpark fejlesztésére, de ezt legutóbbi ülésén 500 millióval csökkentette a közgyűlés. Időközben viszont a kormány ugyanerre a célra 8,4 milliárd forint támogatást ítélt meg a városnak, lévén kiemelt turisztikai övezet lett Debrecen és térsége.”

2018. március 22. – Már javában kellett volna folynia az építkezésnek, amikor még azt írták Debrecen hivatalos fejlesztési honlapjára, hogy Széles Diána alpolgármester bemutatta a Nagyerdei Kultúrparkot a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatójának, s hogy kiemelt turisztikai övezetként több mint 8 milliárd forint jut a vidámpark és állatkert fejlesztésére. „Ebben a parkban egy nagyon komoly turisztikai potenciál van” – mondta Széles Diána. Ekkor azonban már nem hangzottak el évszámok arról, hogy mikor lesz kész az új produkció.

uft.hu

2021. február 17. Három év csend után ismét lehetett olvasni Debrecen hivatalos fejlesztési oldalán a Nagyerdei Kultúrparkról. Papp László ismertette a 2021-es városi költségvetés tervezetét, erről szól a beszámoló, amiben egyszer tűnik fel az intézmény. „A Nagyerdei Kultúrpark fejlesztésére több mint 8 milliárdot szeretnének fordítani – mondta a polgármester.”

2021. április 22. A környezettudatosság jegyében újítaná meg a városvezetés a teljes Nagyerdei Kultúrparkot – ezzel a címmel kapott nyilvánosságot egy tudósítás a városházi vezénylésű sajtóban közel öt évvel az első bejelentés után. „Papp László bejelentette, hogy elkezdtek dolgozni a Nagyerdei Kultúrpark átfogó fejlesztési programján is. Rövidesen kiírják a tervpályázatot, amely a debreceni állatkert és vidámpark teljes megújítását célozza meg. Reményeik szerint akár már jövőre, de két éven belül biztosan hozzá tudnak kezdeni a felújításhoz – a környezettudatosság jegyében.”

2021. november 24. – Újabb hét hónap eltelte után adja hírül az önkormányzati média, hogy Tervpályázatot írtak ki a Nagyerdei Kultúrpark fejlesztésére.

Rajtad múlik! Kattints a képre!
Debreciner

Közbeszerzési Értesítő 2021/228 számában olvasható, hogy Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata nyílt tervpályázatot írt ki „A Nagyerdei Kultúrpark attrakciófejlesztése” címmel.

A tervpályázat tárgya a debreceni állatkertet és vidámparkot magában foglaló Nagyerdei Kultúrpark attrakciófejlesztésének, turisztikai vonzerejének élményelemekkel történő növelésének tervezése. Mindez azon sajátosság előtérbe helyezésével, hogy a két funkció komplex, szerves egységet alkot, amely egyedülálló a hazai hasonló intézmények között, így fejlesztésük a megfelelő súlypontok definiálásával csak együttesen megvalósítható.

A tervezési feladat főbb elemei:
- infrastruktúra fejlesztés a park teljes 17 ha területének vonatkozásában,
- bejárati épület a megadott funkciók ellátását szolgáló területi kialakítással,
- az Afrika kifutóba integrált minimum 1200 négyzetméter alapterületű tematikus multifunkciós látogatóközpont,
- állatkerti fejlesztések,
- vidámparki fejlesztések.

A pályaművek benyújtásának határideje 2022. február 2., a bírálóbizottság egy hónap elteltével, március 2-án hirdeti ki a döntését.

A bírálóbizottság tagjai között szerepel Papp László polgármester és Széles Diána alpolgármester. Ismerős nevek ebben a történetben.

Még csak két napja hozták nyilvánosságra a tervpályázat kiírását, de már vannak a városban, akik tudni vélik, hogy ugyanaz az építészstúdió lesz a győztes, amelyik az utóbbi években számos – a Nagyerdő térségében és Debrecen más pontjain – megvalósult beruházás terveit készítette.

(A városvezetők által 2016-ban nyilvános bemutatott látványtervek megtekinthetők a Rácz Zoltán debreceni építész honlapján.)

Ha szeretnél hozzászólni, megteheted a Debreciner közösségi oldalán. Várjuk a véleményedet!

CSAK VELED együtt tudjuk garantálni, hogy az újságíró és a szerkesztő munkájába ne szólhasson bele más, csak Te, az olvasó. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert! Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.