Heti koronavírus-körkép: az újfalui számokból látszik, főleg azok élnek az akcióhéttel, akik már korábban is kaptak vakcinát

Több városban is szerveztek oltási napokat, Hajdúböszörményben egész decemberben várják a lakosokat. Polgár polgármesterét a kormányhivatal arról tájékoztatta, hogy az adatkérésének határidőn belüli teljesítése veszélyeztetné a járványügyi feladatok ellátását.
Rajtad múlik! Kattints a képre!
Debreciner

2020 augusztusában, a koronavírus második hullámának kezdetén indítottuk el a hetente megjelenő, heti koronavírus-körkép című sorozatunkat, amelyet idén május 25-én a harmadik hullám lecsengése miatt felfüggesztettünk. Most, a negyedik hullám közepén fontosnak tartottuk, hogy ismét vessünk egy pillantást Hajdú-Bihar megye vezető intézményeinek és személyeinek a vírussal kapcsolatos online kommunikációjára. Megnéztük, az elmúlt héten milyen információkat közöltek a járvánnyal kapcsolatban a megye városainak polgármesterei, a hat egyéni országgyűlési képviselő, továbbá a koronavírusos betegeket kezelő Klinikai Központ, valamint az ezt működtető Debreceni Egyetem.

Látványos gesztus van, konkrét információk nincsenek Debrecenben

Papp László (Fidesz), Debrecen polgármestere november 29-én töltötte fel a közösségi oldalára azt a pátoszosnak szánt videót, amelyből kiderül, az első adventi gyertya meggyújtása után a gyertya lángját több politikustársa – és a kamerás stáb – kíséretében elvitte a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kenézy Gyula Campusára (régebbi nevén Kenézy Gyula Kórház). Az eseményről Kósa Lajos, Pósán László és Tasó László fideszes országgyűlési képviselők is beszámoltak. A debreceni járványhelyzettel kapcsolatban konkrétumokat egyikük sem említett.

A debreceni önkormányzat hivatalos, járvánnyal kapcsolatos tájékoztató felülete idén mindössze három alkalommal frissült, legutóbb november 16-án azt közölte itt a városvezetés, hogy valamennyi önkormányzati fenntartású intézményben elrendelték a kötelező maszkviselést.

Tartós védekezésre számít Szoboszló polgármestere

Czeglédi Gyula (független), Hajdúszoboszló polgármestere november 28-án szintén az adventi gyertyagyújtásról posztolt a Facebook-oldalára. A politikus a járvány kapcsán azt írta: habár tavaly még arról beszélt, hamarosan túl leszünk a veszélyhelyzeten, ma már látni kell, hogy az életünk tartós részévé válik a vírusok elleni védekezés.

Már kettőnél több településen oltanak

A járvánnyal kapcsolatban az elmúlt héten a közösségi médiában megnyilvánuló legtöbb hajdú-bihari városvezető az oltásról való kommunikációt helyezte előtérbe. Közülük is kiemelkedik ezen a téren Muraközi István (Fidesz), Berettyóújfalu polgármestere, aki november 22. és 29. között hét alkalommal is posztolt a témában. A politikus rendszeresen közli, hogy az adott napon hányan kaptak védőoltást a városban található Gróf Tisza István Kórházban. A bejegyzéseiből az derül ki, hogy elsősorban a harmadik, emlékeztető oltást kérik az intézmény oltópontjain, vasárnap például a beoltott 240 személyből mindössze 43-an voltak azok, akik eddig egyáltalán nem kaptak vakcinát. Muraközi november 27-i bejegyzésében azt is közölte, egy hét alatt 129 új fertőzöttet regisztráltak a városban, továbbá hárman meghaltak a járvánnyal összefüggésben.

MÉG NINCS VÉGE!
Itt olvashatók a Debreciner cikkei a koronavírus-járvány helyi aktualitásairól.

Az elmúlt napokban több településen is újraindult a lakosság beoltása, amit már hónapok óta csak a megye kórházai végeztek. Hajdúböszörmény honlapján november 24-én előbb azt közölték, hogy előzetes időpontegyeztetést követően még két napig vehetik fel az oltást a városban, november 26-án viszont már arról írtak, egész decemberben lehetőség van erre kedden, szerdán és csütörtökön 16 és 18 óra között. Csak Pfizer-BioNTech vakcinával oltanak, időpontot egyeztetni ezen a telefonszámon lehet: +36 20 522-8595.

Szólláth Tibor (Fidesz), Hajdúnánás polgármestere november 22-én jelentette be, hogy ott is oltási napokat szerveznek, november 25-én és 26-án volt lehetősége a lakosoknak helyben beoltatni magukat. Hajdúböszörményhez hasonlóan itt is előzetes időpontfoglalásra volt szükség.

Nyíradony hivatalos Facebook-oldalán november 18-án adták a település lakosainak tudtára, hogy december 1-től regisztrálhatnak a védőoltásokra, amelyeket a háziorvosoknál kaphatnak meg. Ehhez a következő telefonszámot adták meg: +36 52 204-324. Ugyanezt az információt a város honlapján valamiért nagyon eldugták. Úgy lehet megtalálni, ha a nyitólapról a település (1.) szóra kattintunk, onnan a hírekre (2.), ott kiválasztjuk a helyi híreket (3.), utána a megjelenő írások közül kiválasztjuk a Lakossági tájékoztató egészségügyi ellátásról (4.) címűt, amelyre kattintva megnyitható a pdf fájl (5.), amelyben az oltási lehetőségről olvashatunk.

Polgár polgármesterét arról tájékoztatták, hogy az adatkérése veszélyezteti a feladatellátást

A kisebb városok közül konkrét számokat osztott meg a lakossággal Bordán Szabolcs (Fidesz), Derecske polgármestere. A november 24-i tájékoztatása szerint november 17. és 24. között 130 új esetet regisztráltak a településen. „Országos szinten is meredeken emelkedik az új megbetegedések száma, ezért kérek mindenkit, hogy vegyék komolyan és tartsák be a járványügyi óvintézkedéseket! Kerüljük a társas érintkezéseket, rendszeresen fertőtlenítsünk és tartsuk a távolságot!” – írta a polgármester. Derecske honlapján november 22-én azt is közölték, másnaptól szüneteltetik a személyes ügyfélfogadást a polgármesteri hivatalban.

Hasonlóan döntöttek Nádudvaron is, a város közösségi oldalán november 26-án jelent meg egy bejegyzés, amelyben a lakosokat arra kérik, csak halaszthatatlan ügyekben keressék fel a polgármesteri hivatalt.

Tóth József (DK), Polgár polgármestere a saját közösségi oldalán november 22-én arról számolt be, hogy megkapta a harmadik védőoltását, majd november 26-án a város Facebook-oldalán közzétett videóban arról beszélt, az elmúlt egy héten a városban nem hunyt el senki a koronavírussal összefüggésben. A polgármester azt mondta, míg az előző héten 149 személy tartózkodott kötelező házikaranténban, addig ez a szám a videó készítésének idejére 220-ra emelkedett. Tóth azt is közölte, hogy november 12-én közérdekű adatigénylést adott be a járvánnyal kapcsolatban a kormányhivatalhoz, amelyre azt a választ kapta, hogy csak 45 napon belül bírálják el a kérelmét, mert az igénylés 15 napon belül történő teljesítése veszélyeztetné a hivatal járványügyi feladatellátását (a napokban mi is így jártunk). Tóth tájékoztatása szerint november 22-én oltási napot szerveztek a városban, ekkor 168-an oltatták be magukat. A város lakóit arra biztatta, kérjék az oltást, mert ez közös érdek. A polgármester közölte továbbá, hogy a helyi Napsugár Óvoda „Nyuszi” csoportjában november 26-ig rendkívüli szünetet rendeltek el, a Móra utcai telephelyen pedig mindkét csoport járványügyi megfigyelés alatt áll, a „Katica” november 24. és 28. között, a „Süni” december 1-ig.

Tégláson is érintette a gyerekeket a járvány, a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Általános Iskola és Alapfokú Művészeti iskola 2. d osztályát kellett online oktatásra állítani november 18. és 26. között. Erről az intézményvezető valamiért csak november 24-én számolt be a város honlapján. Ugyanebben a közleményben kérte a tanulóktól azt is, hogy tartózkodjanak az otthonukban, és aktívan kapcsolódjanak be az oktatásba.

Elmarad a doktoravató, meghosszabbították az oltási akcióhetet

A Debreceni Egyetem honlapján november 25-én jelent meg a tájékoztatás arról, hogy idén a járványhelyzet miatt elmarad az őszi doktor- és díszdoktoravató ünnepség, az okleveleket az érintettek személyesen vagy postai úton vehetik át.

November 29-én a felsőoktatási intézmény arról számolt be, hogy a kormány által meghirdetett oltási akcióhét meghosszabbítása miatt december 5-ig időpontfoglalás nélkül is lehet koronavírus elleni vakcinát kérni. A lakosokat a DE Klinikai Központ Járóbeteg Szakellátási Központja arra kéri, vigyék magukkal a személyi irataikat, valamint második és harmadik oltás esetén a korábbi oltást igazoló dokumentumokat is.

Müller Cecíliával fotózkodott Bodó Sándor

Hajdú-Bihar megye hat – egyaránt fideszes – egyéni országgyűlési képviselője közül az elmúlt héten mindannyian megnyilvánultak a koronavírussal kapcsolatban, habár a helyi járványhelyzettel csak érintőlegesen foglalkoztak. Kósa Lajos, Pósán László és Tasó László vonatkozó bejegyzéseit már említettük. Vitányi István november 27-én az oltási akcióhét meghosszabbításáról posztolt, míg Bodó Sándor foglalkoztatásügyi államtitkár november 26-án Müller Cecília országos tisztifőorvossal fotózkodott. „A negyedik járványhullámban vagyunk, az oltás mindennél fontosabb. Vigyázzunk egymásra!” – írta.

Tiba István november 26-i élő Facebook-bejelentkezésében arról beszélt, jelenleg tombol a járvány. A képviselő kritizálta, hogy Balmazújvároson nem szerveztek oltási napokat, a lakosokat pedig arra biztatta: oltassák be magukat, mert az oltottak között nagyságrendekkel kevesebb súlyos megbetegedéssel lehet találkozni, mint az oltatlanok esetében. A politikus egy november 28-i bejegyzésében azt is bejelentette, a sportegyesülete a járványhelyzetre való tekintettel idén nem szervez adventi összejövetelt.

Az első grafikonon a Hajdú-Bihar megyében eddig regisztrált, a másodikon pedig az új fertőzöttek számának változását láthatjuk 7 napos mozgóátlagban. Ez a számítási mód a napi adatközlések időnként nehezen értelmezhető számai helyett megmutatja a helyi járványhelyzet trendjeit. A mozgóátlagról itt olvashatnak részletesebben.

CSAK veled együtt működünk. Támogasd előfizetéseddel a Debrecinert!
1 (egy!) ezer forint csak havonta. Köszönjük!

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.