Tiba István szerint Hegedüs Péter nem nevezhető embernek – Durvul a kampány a hajdú-bihari 6-os számú választókerületben

Balmazújváros polgármestere a közösségi oldalán beszélt arról, hogy a korrupciós bűncselekmény miatt jogerősen 5 év szabadságvesztésre ítélt Veres Margit még mindig nincs börtönben. Tiba István erre azzal reagált, hogy szerinte Hegedüs biciklitolvaj, orgazda és adócsaló. Az előválasztás óta tudjuk, hogy a 6-os választókerületben Hegedüs Péter lesz az ellenzék képviselőjelöltje a 2022-es országgyűlési választáson, azt azonban még nem hozta nyilvánosságra a Fidesz, hogy Orbán Viktor pártelnök meg akarja-e tartani Tibát, vagy mást indít helyette a kormánypárt.
Hegedüs Péter és Tiba István
Facebook

November 21-én egy 10 perces élő bejelentkezést tartott a közösségi oldalán Hegedüs Péter (független), Balmazújváros polgármestere, egyben az ellenzéki összefogás országgyűlési képviselőjelöltje (hajdú-bihari 6-os számú választókerület). Hegedüs ebben arról beszélt, a polgármesterré választása előtt nem volt politikusi múltja, és most sincsenek politikai karrierépítési céljai. Hangsúlyozta, a közéletbe való belépését az előzte meg, hogy Veres Margit addigi polgármestert korrupciós bűncselekmény miatt jogerősen 5 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság.

Jogerősen elítélték, de nem vonul börtönbe

Veres Margit hivatalosan független polgármester volt, a Fidesz és az MSZP támogatásával választották meg. Tiba István fideszes országgyűlési képviselő polgármesterségének idején a település jegyzőjeként dolgozott, ebben a minőségében követte el a bűncselekményt, amely miatt a börtönbüntetését kapta. A bíróság megállapította, hogy Veres előbb 2012-ben a város képviselő-testületi ülésén arról beszélt, egy helyi vállalkozó által épített rendezvényközpontra kell elkölteni egy 450 millió forintos állami támogatásból 180 millió forintot, majd a testület ennek megfelelő döntést hozott, 2013-ban pedig Veres jóval a valódi értéke alatt vásárolt egy autót ugyanennek a vállalkozónak a cégétől. A bíróság szerint ezzel megvalósult a hivatali vesztegetés. A volt polgármester azóta sem kezdte meg börtönbüntetésének letöltését. Ennek okairól bővebben a bírósági ítélet hároméves évfordulója alkalmából írtunk.

Veres Margit a balmazújvárosi kormányablak ünnepélyes átadásakor Rácz Róbert megyei kormánymegbízott és Tiba István társaságában - 2015. december 11.
kormanyhivatal.hu

Hegedüs Péter elmondta, szerinte az ügy fontos szereplője volt Tiba István akkori polgármester is, akinek a szerepét a bíróság nem vizsgálta, mert már a nyomozási szakaszban kizárták a felelősségét. Ahogy Hegedüs mondta, ez azért is meglepő, mert Tiba is elismerte, Veresen keresztül több millió forintot kapott attól a vállalkozótól, aki Verest is megvesztegette.

Mit tudhat Veres Margit?

Hegedüs hangsúlyozta, Veres bűnözőnek tekinthető, ennek ellenére nemcsak hogy nem vonult börtönbe, de egy gazdasági céget is alapított. A jelenlegi polgármester ezt követően felsorolta, hogy a 2018-as ítéletet követően sajtóhírek szerint milyen közéleti eseményeken látták Veres Margitot. 2018-ban feltűnt Csíkszentdomokoson, ahol a magyar parlamenti futballválogatott játszott a székelyföldi önkormányzati képviselők csapatával. 2019-ben pedig egy hajdúnánási bálon látták fideszes politikusok körében.

„Mit tudhat ez a bűnöző, hogy ennyire védi dr. Tiba István országgyűlési képviselő?” – tette fel a kérdést Hegedüs. Emlékeztetett, Tiba rögtön a bírósági ítélet után szimpátiatüntetést szervezett Veres mellett, az eljárást koncepciósnak nevezte és „vérbírókról” beszélt. Hegedüs azt is megemlítette, hogy Veres munkaerőt keres/keresett (a szövegkörnyezetből nem egyértelmű, hogy ez a jelenben történik vagy már megtörtént) a korrupciós ügyben érintett sportcsarnok vendéglátó egységébe, az ítélet után pedig az önkormányzati sport kft. és a város fizetett alkalmazottja is volt. Hegedüs kifogásolta továbbá, hogy egy jogerősen elítélt bűnöző nap mint nap a sportoló gyerekek közelében van. „A gyerekeink erkölcsi iránytűjét a szülőknek kell beállítaniuk. Ha a szülők már most elnézők a bűnnel szemben, akkor a mutatott példa a megítélésem szerint álságos. Én nem vagyok és nem is leszek ilyen elnéző: egy vezető beosztású, korrupciós bűncselekmények miatt elítélt bűnöző az én gyerekem közelében ne tevékenykedjen!” – mondta Hegedüs.

Tiba szerint Hegedüs tolvaj, adócsaló, orgazda

A polgármester szavaira öt nappal később, szintén egy élő videós bejelentkezésben válaszolt Tiba István országgyűlési képviselő. A politikus érvelése szerint helytelen Veres Margitot ilyen módon „támadni”, ugyanis már nem közszereplő. Tiba szerint Hegedüs retteg a volt polgármestertől, mert kiderülhet, hogy Veres nem követett el semmit. Szerinte a balmazújvárosiakat nem lehet „butítani”, ugyanis látni fogják: „van nekünk egy olyan polgármester asszonyunk, aki ezt a várost fejlesztette, most pedig van egy biciklitolvaj, adócsaló, orgazda, folyamatosan hazudó polgármesterünk” – fogalmazott.

Tiba ezeket a vádakat a videó 25. percében, egy másik téma kapcsán részletesebben is kifejtette. Ekkor Hegedüsről azt mondta: „Amit mindenki tud, hogy hivatásos katonaként biciklit lopott, ezt követően vállalkozóként feketén foglalkoztatott, magyarul adót csalt. Azt is tudjuk, hogy a pékségből kilopott sajtot orgazdaként átvette.”

Hegedüs Péter 2020 novemberében egy korábbi kijelentése miatt már feljelentette Tiba Istvánt aljas indokkal elkövetett rágalmazás miatt, idén február 22-én azonban az Országgyűlés – a szokásjognak megfelelően eljárva – nem függesztette fel a képviselő mentelmi jogát, így a Debreceni Járásbíróság nem indíthatott eljárást az ügyben.

„Éhen kéne halnia? A családját, a gyerekét földönfutóvá kéne tenni azért, mert született egy olyan ítélet, amiért az utolsó leheletéig küzdeni fog, hogy ő ártatlan? Merthogy az” – reagálta Tiba arra, hogy a polgármester Veres Margit cégalapítását kritizálta.

A parlamenti képviselő ezután reflektált Hegedüs mondatára is, miszerint a gyermekek erkölcsi iránytűjét a szülőknek kell beállítaniuk. Ismét biciklitolvajnak, adócsalónak és orgazdának nevezte Hegedüst, majd feltette a kérdést: „ő fogja beállítani a gyerekek iránytűjét?”.

Tiba a videó 50. percében mintha burkoltan pedofíliával is megvádolná a polgármestert. Nehéz legalábbis másképp értelmezni a következő mondatait: „Én azt mondom inkább, hogy a 16 év alatti gyerekeket, lányokat különösen, tartsák távol tőle. A balmazújvárosi emberek tudják, hogy miért mondom ezt” – fogalmazott a képviselő.

Az élő bejelentkezés 53. percében Tiba már csak „lényként” hivatkozik Hegedüs Péterre, szerinte ugyanis a polgármester nem nevezhető embernek, mivel „olyan embert támad folyamatosan, aki neki nem riválisa perpillanat, nem indul országgyűlési választáson”.

Tiba Istvánt levélben kértük a vádjai alaposabb kifejtésére, bizonyítására, valamint szintén levélben kértük a reagálásra Hegedüs Péter polgármestert. Amint valamelyikük válaszol, cikkünket frissítjük.

Ezt tartalmat minden olvasónk elérheti. Ha összes írásunkat olvasni szeretné, legyen előfizetőnk! Előfizetéshez kérjük kattintson ide.